God created the world, but the Dutch created Holland

Wat zijn wij toch trots op ons kikkerland. En terecht lijkt het wel, want hoe klein we ook mogen zijn, we hebben in de afgelopen vierhonderd jaar toch redelijk wat bereikt. Jammer dat we New Amsterdam hebben ingeruild voor Suriname en laten we onze zwarte bladzijde rol in de slavenhandel niet vergeten(tegenwoordig heet dat Sebrenica), maar voor de rest niets dan lof. Toch? Totdat je weer eens naar Pulp Fiction kijkt en de discussie gadeslaat over het feit dat wij mayonaise op onze patatjes doen. En daar blijft het niet bij. Even verder kijkend dan onze neus lang is, blijken wij toch wel vreemd in de ogen van menig buitenlander. Zijn wij nu zo slim, of zij zo dom?

In een onderzoek, uitgegeven door het ministerie van Buitenlandse zaken, onderscheiden wij ons in het algemeen door twee dingen: onze talen en onze openheid. Het eerste punt is fantastisch. Onbeperkt onze blik naar buiten werpend leren wij elke taal om ons de handelsnatie te maken die we zijn. Geen misplaatst nationalisme welke ons ingeeft dat andere culturen en talen te min voor ons zijn. We passen ons aan, doen er alles voor om vertrouwen en sympathie te winnen om zodoende de economie verder de hoogte in te boosten en tegelijkertijd onze algemene uitstraling als gezellige en open mensen te verspreiden. Gezellig, je weet wel, dat woord waar de Engelsen geen vertaling voor hebben.

You will soon discover that the perfect way to open an animated conversation with a Dutch person is to complain about the weather. The implication in your comments should be: 'You people certainly must be made of strong stuff to have made something of this wet and windy place'

Op enkele internet pagina's welke handelen over integratie in het Nederlandse leven wordt het weer als openingszin nummer 1 genoemd om ons tot een gesprek te overhalen. Nou weet ik niet welke stomme Nederlander het weer echt leuk vindt, maar ik gebruik dat onderwerp echt als allerlaatste redmiddel als het gesprek doodloopt. Zeker niet als openingszin om het ijs te breken. De eigenwaarde die wij uit ons weer schijnen te creëren is me echter helemaal onduidelijk. O ja, de Deltawerken schijnen onze nationale trots te zijn. Onze overwinning op de zee. Dat heb ik al helemaal nooit begrepen. Het is toch gewoon een dijk van beton? En wat pas echt een overwinning zou zijn is als we niet zo zouden janken over een natte klomp maar datzelfde ding eens in Bangladesh plaatsten waar er elk jaar minstens 10 keer zo veel mensen doodgaan als bij ons in 1953. Conclusie is dat het weer doodgewoon is, en een absoluut verveelonderwerp. Dat de buitenlander het ziet als cultuur integrerend onderwerp is echt een staaltje van niet verder kijken dan je neusje lang is.

If you live in a Dutch student house, you will see evidence of the independent, separate lives people lead. Resources are not generally pooled in such a household; everyone keeps track of their own expenditures and consumption. Cooking is often done individually, and food placed in a communal refrigerator is nevertheless considered personal property. This deeply rooted independence, which many Dutch people think is human nature rather than a cultural trait, is something that newcomers must learn to live with. A housemate, for instance, might be indignant if you use his or her shampoo without asking. And they will not understand why you think they are stingy. But if you are open-minded enough to be a participant observer, you might find the systems that Dutch students develop for living under one roof fascinating.

Wij Nederlanders zijn zeer onafhankelijk. We zijn gesteld op onze vrijheid en onze vrijheid van meningsuiting. Bovenstaande quote is misschien een voorbeeld van onze o zo bekende zuinigheid. Zuinigheid vind ik hier niet op zijn plaats. Zelfvoorzienend en ga lekker je eigen spullen kopen veel meer. Kijk, als ik een lekker toetje in de koelkast heb staan en één of andere huisgenoot zit ineens tijdens het acht uur journaal dat naar binnen te werken dan wordt ik boos. Dan word ik echt heel nijdig. Ik heb namelijk de moeite genomen om helemaal naar de AH te lopen en mijn favoriete toetje daar te halen. Eén wel te verstaan. Niet twee zodat ik kan delen. En zeker niet één om weg te geven aan mijn huisgenoot die ik nauwelijks ken. Dat iemand mijn shampoo leent allah, maar niet de hele week. Want dan vind ik je namelijk een luie eikel die eens lekker zijn eigen shampoo moet gaan halen.

Although the Dutch have the cute habit of calling anything higher than a speed bump a mountain, the Netherlands is largely a flat and soggy bog.

Ik kan ze niet anders dan gelijk geven. Ik vind de glooiing van de Utrechtse heuvelrug een hele verademing als ik vanaf het platteland kom. Bergen had ik tot mijn 16de niet gezien. De Vaalse Berg daarentegen wel. Sinds ik die te voet beklommen heb, heb ik ook niet de behoefte meer om echte bergen te gaan beklimmen. Ik houd het wel bij onze speed bumps. Daar komen namelijk ook geen stromen modder van af, of grote bergen sneeuw, welke ons stadje bedelven dat o zo strategisch precies onder deze enorme berg sneeuw was geplaatst.

Beer is the staple drink, served cool and with a head of froth so big it would start a brawl in an Australian pub. According to Heineken, this is to 'capture the flavour bubbles which would otherwise fly away' - yeah, right!

Hier maar één opmerking: Iets met dood bier misschien?

De buitenlanders kijken zoals ze kijken. De manier waarop zegt veel. Ook al hebben de sites op het internet, welke de toekomstige allochtoon/vakantieganger proberen voor te bereiden op de 'culture shock', ons voor een deel goed beschreven, dan zijn de kleine misstappen eerder evolutiesprongen welke zij niet kunnen bevatten, dan achtergesteld gedrag. Als een paar hoertjes, jointjes, roze homo's, wat hondenpoep en een patatje met je al zo van de kaart brengen dan begrijp je iets niet helemaal.

Eigenlijk zit de wereld vol met mensen die er niks van begrijpen. Onze openheid en tolerantie welke meervoudig wordt beschamperd alszijnde onbeschoft en af en toe zelfs belachelijk, heeft wel gezorgd voor een samenleving met één van de hoogste levenstandaarden ter wereld. En dat zonder het voortbrengen van een porno-president, een hoofd met vaatdoekje erom, een bevende oude man die condooms verbiedt, of een kabouter met een veel te hoog eigendunkgehalte welke liever de wereld naar de vernieling helpt dan een verdrag ondertekend om haar te redden. Leven en laten leven is altijd ons motto geweest. De gevolgen welke duidelijk merkbaar zijn in onze goed gestructureerde samenleving zijn voor de buitenlander nog niet te begrijpen. Bovenstaande qoutes zijn daar een goed voorbeeld van. In plaats van ze te omarmen, nee, laten we erom gaan lachen...

Als antwoord op de vraag; 'zijn wij zo slim, of zij dom?' stel ik dan ook voor om de titel van deze column aan te passen.

God created Idiots, the Dutch have to live with them.