Turkse premier vreest islamitische partijen

De Turkse premier Ecevit vreest voor een overwinning van islamitische en pro-Koerdische partijen als de verkiezingen worden vervroegd. Ecevit probeert te voorkomen dat de verkiezingen worden vervroegd, sinds hij de meerderheid in het parlement kwijtraakte door het opstappen van een groot deel van de fractie van zijn DSP. De oppositie wil die vervroegde verkiezingen op 3 november. Ecevit geeft er de voorkeur aan dat de verkiezingen volgend jaar worden gehouden.

Volgens opiniepeilingen kan de conservatieve-islamitische AK Partij van Tayip Erdogan bij vervroegde verkiezingen een forse winst halen, waardoor die partij zelfs de grootste fractie zou kunnen krijgen. Een dergelijke ontwikkeling kan 'ernstige problemen' veroorzaken voor het bestuur van het land, aldus Ecevit.

Mocht de islamitische partij van Erdogan, die de islam weer een prominentere plek wil geven in de samenleving, de grootste worden en de premier leveren, dan zal dit vrijwel zeker niet door de machtige Turkse strijdkrachten worden geaccepteerd.