Ajax fans herdenken Picornie

De dood van de Ajax-supporter Carlo Picornie wordt vandaag herdacht in Amsterdam en Beverwijk. De Amsterdammer kwam vijf jaar geleden, op 23 maart 1997, om het leven in een weiland nabij de Wijkertunnel in Beverwijk, tijdens hevige gevechten tussen een groep Ajax-aanhangers en een groep Feyenoord-supporters. Picornie had daarmee de twijfelachtige eer de eerste voetbalrel dode in Nederland te zijn.

De Ajax supporters stonden fans van Feyenoord op te wachten die onderweg waren naar Alkmaar voor een wedstrijd tegen AZ. De Feyenoord aanhang parkeerden de auto's op de vluchtstrook en gingen met de Ajax-fans in het weiland op de vuist. Picornie liep hierbij meerdere steekwonden op en stierf vermoedelijk door een klap met een klauwhamer op zijn hoofd.

Herdenking

Fans van Ajax verzamelen zich vandaag om twaalf uur bij een café in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Vandaar gaat het in colonne naar Beverwijk waar een herdenking zal worden gehouden op de plek waar Picornie stierf. Vervolgens gaat de stoet terug naar Amsterdam, waarna de Ajax-aanhangers het graf van Picornie op de Oosterbegraafplaats zullen bezoeken.

Ajax-supporters hebben de laatste weken ruim 20.000 euro ingezameld voor een paginagrote herdenkingsadvertentie in de Telegraaf van vandaag.

De site van de Ajax supporters, F-side.nl, is vandaag geheel aan Picornie gewijd.