Duitse politie lost veel meer zaken op

De Duitse politie presteert aanmerkelijk beter dan haar collega's uit Nederland. Dat blijkt uit een vergelijking tussen het strafrechtelijk apparaat in Noord-Rijnland-Westfalen en Nederland, wat uitgevoerd werd door de professoren P. Tak en J. Fiselier van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Ondanks het feit dat er ongeveer evenveel misdrijven plaatsvonden en ook de politiesterkte gelijk is, is het ophelderingspercentage in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen ruim drie keer zo hoog als in Nederland. Ook worden veel meer zaken opgehelderd. Ligt het ophelderingspercentage in Nederland op een schamele 15%, bij de Duitsers is dit 50%.

Volgens minister De Vries (Binnenlandse Zaken) en minister Korthals (Justitie) komt het grote verschil onder andere doordat de Nederlandse politie en justitie soms misdrijven niet verder uitzoeken als in andere zaken al voldoende bewijs tegen de vermoedelijke dader is verzameld. Het voordeel van deze aanpak zou zijn dat de aandacht snel op andere verdachten kan worden gericht. In Duitsland is dit niet de praktijk.

Ook wijzen de ministers erop dat Nederland aanzienlijk meer geweldsmisdrijven kent. Deze zaken vergen veel tijd, wat ten koste gaat van andere zaken, stellen de ministers.