Nederlanders bij productiefsten ter wereld

Na BelgiŽ en Frankrijk heeft Nederland de productiefste beroepsbevolking van de wereld. Dit is een uitkomst van een vergelijkende studie van het gerenomeerde Amerikaans onderzoeksbureau The Conference Board, waaruit de Belgische zakenkrant De Financieel-Economische Tijd vrijdag citeert.

Volgens het rapport ligt de toegevoegde waarde per gewerkt uur in Nederland 0,9 procent boven die in de Verenigde Staten. De Fransen en de Belgen zijn nog productiever. Hun toegevoegde waarde per gewerkt uur ligt 1,8, respectievelijk 12,4 procent boven die van inwoners van de VS.

Wanneer men de Europese Unie als ťťn geheel neemt blijkt de productiviteit lager dan in de VS.Met name Portugal, Griekenland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk scoren laag.

Ondanks de hoge productiviteit per gewerkt uur is het bruto binnenlands product per inwoner in de Europese landen veel geringer dan in de VS. Dat komt door de lage werkgelegenheidsgraad in Europa, waar maar weinig 55-plussers nog aan de slag zijn. Op dit punt doet Ierland het best binnen Europa.