Oud deserteur Poncke Princen overleden

Xiphi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederlands bekendste deserteur, Poncke Princen, is in zijn woonplaats Jakarta overleden op 76 jarige leeftijd. Princen deserteerde ten tijde van de politionele acties in 1948 (in Indonesië) als Nederlands militair, en koos de zijde van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Hierdoor vocht hij tegen zijn oude makkers van het Nederlandse leger.

Nederland stond in die dagen bloot aan hevige buitenlandse kritiek over die politionele acties , en werd zelfs door de Verenigde Naties (VN) teruggefloten. In 1950 gaf Nederland, onder druk van de (VN), de strijd op. Indonesië werd onafhankelijk en Koningin Juliana tekende de onafhankelijkheid. Honderduizenden Nederlanders en Indiërs kwamen, om verschillende redenen, naar Nederland en zouden Nederlands-Indië nooit meer zien.

Veel oudstrijders beschouwden Princen als landverrader. Princen zelf gaf in zijn autobiografie, Een kwestie van kiezen uit 1995, aan het moeilijk te hebben gehad. ,,De allereerste keer dat ik wist dat we Nederlandse soldaten hadden doodgeschoten, bleef ik me afvragen of ik misschien een van die jongens gekend had. Het liet me niet los. Ook al hield ik me voor dat het oorlog was, dat ik niet sentimenteel moest worden, dat het niet uitmaakte wie de trekker had overgehaald, dat het ging om een goede zaak.''

In 1994 brak er een rel uit toen de regering hem een visum verstrekte om Nederland te bezoeken. Princen is altijd in Indonesië blijven wonen en zette zich daar in voor de mensenrechten. Hij had al jarenlang een slechte gezondheid; in november vorig jaar kreeg hij nog twee beroertes.

Politiek Nederland was gisteravond niet erg spraakzaam over zijn dood. Alleen Minister Pronk, die altijd contact heeft gehouden met Princen, zei dat Princen wel fouten heeft gemaakt, maar ook altijd een sfeer van verzoening heeft nagestreefd. Volgens de PvdA-bewindsman was Princen "geen held, martelaar of heilige maar wel een mensenrechtenactivist".

Het Oud Strijders Legioen heeft laten weten dat de kwestie rond Poncke Princen met zijn dood definitief is afgesloten.