Belastingdiskette niet bindend

De Belastingdienst stuurt dit jaar iedere belastingplichtige naast de standaard aangifteformulieren ook de speciale aangiftediskette. Hiermee is de dienst half januari begonnen. De diskette is niet een geheel nieuw fenomeen, maar het is wel voor het eerst dat iedereen het stukje software krijgt toegestuurd.

Het aangifteprogramma heeft een aantal voordelen boven het papieren aangiftebiljet. Zo hoef je niet alle vragen in te vullen omdat een gedeelte door het programma wordt uitgerekend. De kans op fouten neemt hierdoor af. Het programma is echter niet helemaal te vertrouwen. De diskette biedt geen 100% garantie. De belastingdienst sluit niet uit dat er fouten in het programma zitten en accepteert de uitkomst van de diskette dan ook niet als bindend.

Dat laatste ondervond een belastingbetaler uit Amsterdam. Ze had netjes de diskette gebruikt om haar aanslag uit te rekenen, en ze bleek zo goed als niets te hoeven betalen. De belastingdienst zelf legde echter een aanslag van fl. 481,- op. Ze ging in beroep maar zowel het Hof van Amsterdam als de Hoge Raad lieten de aanslag in stand. De motivatie hiervoor is dat de diskette uitdrukkelijk melding maakt van het feit dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend.

De vraag is wat je er dan aan hebt...

(En bedankt slakkie voor de submit.)