Amerika verleent asiel aan Nederlandse vrouw

arjan99 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten heeft asiel verleend aan een Nederlandse vrouw (28) van Marokkaanse afkomst. Ons land heeft, middels het ministerie van Justitie, op hoog ambtelijk niveau meegewerkt om voor de vrouw een Amerikaanse verblijfsvergunning te regelen.

Reden voor het asiel is dat de vrouw jarenlang werd gestalkt door familieleden, die niet konden verkroppen dat de vrouw zich onttrokken had aan een uithuwelijking. De vrouw groeide op in Nederland, maar werd op minderjarige leeftijd door haar ouders meegenomen naar Marokko om te worden uitgehuwelijkt. Zij weigerde te trouwen en werd daarop in huis opgesloten. Met behulp van leden van de hervormde kerk in Haarlem wist zij te ontsnappen en keerde terug naar Nederland. De vrouw kreeg hier een nieuwe identiteit.

Door geknoei van een ambtenaar konden twee broers haar adres na 8 jaar echter achterhalen en deden een poging haar te ontvoeren. De vrouw vluchtte uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Tweede-Kamerlid Dittrich (D66), die zich het lot van de vrouw al enkele jaren geleden had aangetrokken, bemiddelde hierin. De Nederlandse overheid kon haar veiligheid niet langer garanderen, zegt hij.

De broers zijn indertijd veroordeeld tot 35 dagen celstraf plus 4 maanden voorwaardelijk. Die straf hebben ze allang uitgezeten