FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 januari 2002

FOK! zoekt nieuwe medewerkers

Omdat er de afgelopen tijd enkele mensen zijn vertrokken en er een uitbreiding van FOK! op stapel staat, zijn we op zoek naar nieuwe, enthousiaste mensen die ons team willen komen versterken.


Nieuwsposters gevraagd

Als nieuwsposter ben je een echte nieuwsjunk. Je leeft, bij wijze van spreken, op kranten, teletekst en online nieuwsdiensten. Je plaatst op regelmatige basis nieuws (indicatie 40 berichten per maand) en schrijft deze in helder en correct Nederlands. Kennis van Engels is een prť. Naast het plaatsen van nieuwsberichten help je mee de reacties op nieuwsberichten te modereren. Ook ben je bereid mee te denken over zaken die de site aangaan.

Reviewers gevraagd

Wat reviews betreft hebben we in eerste instantie genoeg reviewers voor cd's en films. We zijn in ieder geval op zoek naar een game-reviewer. Als game-reviewer heb je de beschikking over de nieuwste games en voldoende kennis op het gebied van games. Met die kennis kun je de games beoordelen volgens een systeem dat je zelf mag ontwikkelen.

Naast een gamereviewer zijn we op zoek naar mensen die ideeŽn hebben voor andere soorten reviews. Als je een idee hebt kun je mailen.

Wat bieden we?

Geen cent salaris, geen auto of laptop van de zaak. Maar wel een leuke ploeg om in te werken, vanuit je eigen bureaustoel, of die van je baas. Heb je interesse? Mail dan naar mij, Vincent, op het volgende adres: alisalami@fokzine.net.
Zet in je mail een redelijk uitgebreide beschrijving van jezelf, je interesses (zeker wat nieuws betreft) en omschrijf waarom je ons team wilt komen versterken. Zet er ook bij hoe frequent je je tijd aan FOK! kunt besteden en hoe lang je dat vooraf denkt vol te kunnen houden. Als je bijvoorbeeld over twee maanden een half jaar naar AustraliŽ gaat kun je je beter niet aanmelden. Zet tenslotte duidelijk je huidige username in je mail

Als ik je mailtje heb ontvangen, krijg je een bevestiging. Het team buigt zich vervolgens na het sluiten van de inschrijving over je mail. We hopen de procedure een week daarna af te sluiten, waarna iedereen een mail terugkrijgt, ook als je niet bent gekozen.

De inschrijvingstermijn sluit dinsdag 5 februari om 00.00 uur.

Prijs voor inbreuk maken op privacy

15 februari zullen de eerste Nederlandse Big Brother Awards worden uitgereikt. Deze awards worden toegekend aan bedrijven, overheden, personen en initiatieven die de privacy in ons land het meest hebben bedreigd.

In 1998 werden in Engeland de eerste awards uitgereikt. Daarna volgden de USA, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Hongarije en Denemarken.

De organisatie van de Nederlandse awards is in handen van Bits of Freedom in samenwerking met De Balie. Via internet kan iedereen nomineren. Een jury kiest vervolgens in elke categorie een winnaar, die tijdens een ceremonie bekend zullen worden gemaakt.

Meer info: www.bigbrotherawards.nl

Met dank aan Marcel voor de tip!

Tandenpoetsles voor Nepalese kinderen

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Studenten van de Groningse opleiding tandheelkunde vertrekken deze week naar Nepal om daar kinderen te leren tandenpoetsen. Zij doen dit in het kader van een zorgproject van de Utrechtse Stichting Vajra, dat projecten ter verbetering van de volksgezondheid in Nepal uitvoert.

Tijdens het project zal ook onderzoek worden verricht naar de tandheelkundige zorg in het land. Naast de studenten zullen ook Nederlandse artsen en Nepalese vrijwilligers aan het project deelnemen.

Gaskraan open, kaars aan en naar de politie!

static had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Zaandijk werd vrijdag geconfronteerd met een man die meldde thuis de gaskraan te hebben opengezet en een kaars te hebben aangestoken. Met de mededeling "als jullie nog iets voor de buren willen doen, moeten jullie snel zijn", gaf hij zijn huissleutel aan een agent.

Metingen in de woning gaven aan dat er explosiegevaar was. 7 woningen werden ontruimd. Het lukte de brandweer om de gaskraan dicht te draaien en de kaars uit te blazen. De woning werd gelucht.

De man kwam tot zijn daad om opgenomen te worden in een tbs-kliniek.

Aanvaring Amerikaanse oorlogsschepen

Dharkon had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn zondag op de Arabische Zee bij Oman met elkaar in aanvaring gekomen. Niemand raakte gewond en geen van beide schepen dreigde te zinken. Dit heeft het Pentagon maandag bekendgemaakt.
De onderzeeŽr Greeneville en het amfibievaartuig Ogden voeren tegen elkaar toen een deel van de bemanning van de onderzeeŽr werd overgebracht naar de Ogden. Er ontstond een gat in de brandstoftank van de Ogden, waar diesel uit lekte. Van de onderzeeŽr raakte een duikroer beschadigd.

Op de Arabische Zee vaart een aantal schepen van de Amerikaanse marine. Sommige ondersteunen daar de oorlog tegen het terrorisme in Afghanistan en andere houden sinds de Golfoorlog Irak in de gaten.

Vorig jaar februari kwam de Greeneville nabij Hawaii bij het stijgen naar de oppervlakte in botsing met een Japanse vissersboot. Negen opvarenden daarvan kwamen toen om het leven.

Bezwaarschriften flitsboetes lonen vaak

GPN-WizKid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Haagse Openbaar Ministerie (OM) wordt de laatste tijd bestookt met bezwaarschriften tegen boetes voor snelheidsovertredingen. In de brieven, die rechtstreeks van het internet worden gehaald, vragen de snelheidsovertreders het OM om een foto van de overtreding en het rapport van de meetapparatuur. Op deze manier proberen de bekeurden de afhandeling van hun boetes te vertragen. Ze hopen dat justitie daardoor uiteindelijk besluit de bekeuringen te seponeren.

Een woordvoerster van het OM zegt niet blij te zijn met de stortvloed aan bezwaarschriften. "Mensen proberen op deze manier zand in de raderen te strooien", zegt ze. De woordvoerster ontkent dat de verzoeken het systeem frustreren. "Het kost ons veel capaciteit. Maar wie terecht is bekeurd, moet uiteindelijk gewoon betalen".
De standaardbezwaarschriften staan op tal van internetsites. Wie beroep tegen een boete wil aantekenen, hoeft alleen nog wat persoonlijke gegevens en het nummer van de transactie in te vullen.
Per e-mail worden kettingbrieven verspreid, waarin wordt opgeroepen tegen iedere bekeuring bezwaar aan te tekenen. "Het Openbaar Ministerie loopt dan compleet vast", staat in ťťn van de kettingbrieven.
Het OM is niet verplicht een rapport van meetapparatuur af te geven, maar wie is bekeurd heeft het recht op een foto van de overtreding. In het opzoeken van de foto's en het beantwoorden van de brieven gaat veel tijd zitten.
Volgens de persofficier van justitie van de Haagse rechtbank is het aantal bezwaarschriften de afgelopen maanden verdubbeld. "Het is zonde van de menskracht. We kunnen die mensen ergens anders beter gebruiken".

[F-1] Prost GP failliet verklaard

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zojuist is het Franse Formule-1 team van Alain Prost, Prost Grand Prix, failliet verklaard door een Franse Rechtbank. Dit nadat Alain Prost er niet in geslaagd was om geldschieters te vinden voor het noodleidende team.

Prost GP werd in november onder curatele gesteld nadat het een schuld had opgebouwd van zo'n § 32 miljoen. Er werd sinds die tijd naarstig gezocht naar geldschieters, welke dus naar nu blijkt niet gekomen zijn.

De 300 werknemers van Prost GP staan nu op straat. Wat er met hun gaat gebeuren is niet duidelijk gemaakt. Prost coureur Heinz Harald Frentzen lijkt op dit moment steeds meer in aanmerking te komen voor het tweede plaatsje bij Arrows GP.

Prost grand prix heeft vijf jaar deel uitgemaakt van het Formule-1 circus. In 1997 kocht Alain Prost het Ligier team op en doopte het om naar Prost Grand Prix. Als coureur nam Prost deel aan 199 races waarvan hij er 51 won. Als team deed Prost mee aan 83 echter hij won geen enkele race.

Prost had met de overname van Ligier de ambitie om er een volledig Frans Formule-1 team van te maken. Na een voortvarende start ging het steeds meer berg afwaarts voor het team, welk in 2000 geen enkele punten scoorde en daardoor veel sponsoren zag vertrekken.

Afgelopen seizoen maakte Prost gebruik van de Ferrari krachtbron. Hij finishte als negende in het Constructeurs kampioenschap nadat het team vier punten scoorde.

Vrouw overleden bij liposuctiebehandeling

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een behandeling met liposuctie in een zonder vergunning werkende kliniek in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft een 36-jarige vrouw het leven gekost. Volgens de Spaanse gezondheidsautoriteiten stierf de vrouw tijdens de esthetische ingreep aan een hartaanval. Het incident deed zich vrijdag voor, maar werd pas maandag bekendgemaakt.

De kliniek had volgens de Spaanse overheid helemaal niet aan het werk mogen gaan. Daarom is de instelling maandag gesloten.

Kinderen dreigen met zelfmoord

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Elf kinderen in het Australische vluchtelingenkamp Woomera dreigen met zelfmoord als de autoriteiten hen niet vrijlaten, zo meldde de Australische nieuwszender ABC maandag.

De kinderen, die in leeftijd variŽren van twaalf tot zeventien jaar, zitten zonder ouders in het geÔsoleerde kamp. Het Australische Rode Kruis en de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr maken zich grote zorgen.

Het dreigement waarvan advocaten melding hebben gemaakt, betekent dat het conflict tussen de asielzoekers en de Australische overheid zich verder toespitst. De vluchtelingen willen niet jarenlang in geÔsoleerde kampen wachten op een beslissing over hun asielaanvraag. Ongeveer 45 asielzoekers hadden hun lippen laten dichtnaaien voor de hongerstaking, 33 van hen hebben de hechtingen maandag laten verwijderen.

Premier John Howard geniet onder de AustraliŽrs grote steun voor zijn beleid, maar oppositiepartijen komen langzamerhand met kritiek. De grootste oppositiepartij, Labor, heeft de regering opgeroepen kinderen uit de kampen vrij te laten. Twee kleinere partijen willen dat Woomera, waar de leefomstandigheden het slechtst zijn, sluit. Daar zijn ongeveer negenhonderd mensen gehuisvest op een vroeger proefterrein voor raketten.

Vrouw (24) van de hand voor 400.000 euro

mvt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vrouw die zichzelf aan de man boodt, zoals te lezen was op Fok! hier, heeft 251.000 pond opgebracht, dat is § 405013. Dat was net genoeg om over te gaan tot de verkoop.

Geboden kon worden op de 24-jarige Kay Hammond, maar ze wilde hier minimaal 400.000 euro voor hebben.

Hammond wil dolgraag haar toekomstige man via een internetveiling vinden. Eerder lukte dit niet, doordat de bieders niet serieus bleken te zijn. Door een advocaat in de hand te nemen en te dreigen met rechtzaken als er niet serieus geboden werd, hoopte ze nu alleen serieuze bieders aan te trekken.

Natalie Imbruglia neemt wel eens een neut

Koos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zangeres Natalie Imbruglia heeft toegegeven dat ze last heeft van drinkbuien. Dit is niet alles, ook heeft de 26 jarige artieste naar eigen zeggen last van depressies.

De ex-Neighbours actrice vertelt dat haar overmatige drankgebruik normaal is voor opgegroeiende tieners in haar geboorteland AustraliŽ. "Waar ik ben opgegroeid, beginnen de mensen uit verveling op jonge leeftijd met drinken. Ik drink nu bij vlagen," vertelde ze de krant ''the Daily Record''.

Faithless op Pinkpop 2002

dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse danceformatie Faithless zal een van de publiekstrekkers op Pinkpop zijn. De aankondiging stond te lezen op de website van de band.

Festivaldirecteur Jan Smeets betreurt het dat het al bekend is. Hij had liever gezien dat alle artiesten en dus ook Faithless ''zich aan het afgesproken embargo'' gehouden zouden hebben.

Op 19 februari wordt in Paradiso de lijst van alle optredende artiesten bekendgemaakt.

3300 aanmeldingen 'Big Mission'

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al 3300 mensen hebben zich opgegeven voor The Big Mission, een spelprogramma van de staatsloterij. In de show valt een heuse ruimtereis te winnen.

Rtl4 is tevreden over het aantal aanmeldingen, omdat alleen via de website reclame is gemaakt voor het tv-project

Voor de elf shows zijn in totaal 4000 mensen nodig, waarvan ťťn er op oudjaarsavond vandoorgaat met een toeristische vlucht in een spaceshuttle. Elke maand is er een uitzending. Om mee te doen heb je alleen een goede conditie nodig.

ANWB: Minder vaak apk-keuring

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De huidige apk-keuring is achterhaald. Dat zegt de ANWB, die de keuring ingrijpend wil veranderen. Als het aan de bond ligt hoeven auto's in de toekomst minder vaak gekeurd te worden.

De ANWB vindt dat auto's pas vier jaar na aankoop gekeurd hoeven te worden. Nu is dat nog na drie jaar. Ook zou een auto tot zijn achtste jaar om de twee jaar gekeurd moeten worden, tegenover ťťn jaar in de huidige regeling. Als een auto ouder is dan acht jaar, kan de keurmeester zelf bepalen wanneer de wagen terug moet komen, aldus de ANWB.

Volgens de organisatie komt de veiligheid niet in gevaar. Autoongelukken worden zelden veroorzaakt door technische mankementen. Het voorstel zou autogebruikers veel geld kunnen schelen.

1,5 miljoen kijkers interview WA & MA

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De uitzending van het jeugdjournaal met daarin een speciaal interview met kroonprins Willem-Alexander en MŠxima heeft gisteren 1.550.000 kijkers getrokken. Normaal gesproken trekt het jeugdjournaal ongeveer 530.000 Nederlanders van zes jaar en ouder.

Ruim een kwart van de mensen die rond 19.00 uur naar de tv keken hadden afgestemd op het interview. Kijkers weten nu dat MŠxima graag luistert naar muziek van Jennifer Lopez, terwijl Willem-Alexander R&B liever heeft dan hiphop.

Voyeurs vermommen zich als plant

De politie in MaleisiŽ waarschuwt verliefde koppels voor voyeurs die zich hebben vermomd als plant.

De voyeurs hebben zich op die tactiek toegelegd, nadat hun platforms in bomen door de politie zijn weggehaald. Nu doen ze zich voor als plant en gluren ze met nachtkijkers naar de stellen, terwijl die op een parkeerplaats de liefde bedrijven.

De zaak was aan het rollen gekomen nadat een voyeur uit een boom was gevallen en net voor een auto op zijn bek viel ()

Ben tapt illegaal stroom af

buttman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele bewoners van een flat in Zoetermeer die dachten dat er in hun flat een hennepkwekerij zou zijn, waardoor de stroomrekening nogal hoog uitviel, stonden voor een aardige verrassing. Hun speurtocht leidde naar een vreemd kastje waarop de tekst stond: 'Dit is van Ben, afblijven'.
Een ingesteld onderzoek leerde dat telecommunicatiebedrijf Ben 21 maanden lang elektriciteit trok van de flat. Ben heeft inmiddels beloofd dat de bewoners de te veel betaalde kosten binnenkort terugkrijgen. Volgens verhuurder Vestia kan de teruggave oplopen tot honderd gulden per bewoner.

Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, is onduidelijk. Een woordvoerder van Vestia spreekt van een 'domme fout van Ben'. Het bedrijf mocht in 2000 een aantal gsm-masten op het dak van de flat plaatsen voor mobiele telefonie. De bedoeling was dat Ben een eigen stroomvoorziening zou krijgen en dus ook zelf zou betalen voor de elektriciteit die nodig is om de masten te bedienen.

Ben heeft de fout toegegeven en heeft inmiddels zijn eigen voorziening. Een woordvoerder zegt dat het incident te wijten is aan 'een onderaannemer die niet volgens de juiste procedure heeft gehandeld of toch gewoon aan een fout'.
Het geld is inmiddels overgemaakt aan het verhuurbedrijf.

Man overleeft twee keer een aanslag

Voor de tweede keer in een half jaar is de 43-jarige Amerikaan Mark Sokolow zondag aan de dood ontsnapt. Sokolow raakte zondag lichtgewond bij een zelfmoordactie van een Palestijnse vrouw in West-Jeruzalem.

Op 11 september overleefde hij de aanslag op het World Trade Center in New York. Sokolow bevond zich op het moment van de aanslag op het World Trade Center op de 38ste etage van de tweede toren. Vlak voordat die toren instortte, lukte het hem dit gebouw te verlaten.

Sokolow, die zichzelf omschrijft als een gelovige jood, besloot in januari met vrouw en dochters naar IsraŽl op vakantie te gaan. Toen ze afgelopen zondag bij de bushalte wachtten in een drukke winkelstraat van West-Jeruzalem hoorde Sokolow opeens een knal. De scherven vlogen in het rond en Sokolow ligt nu in het ziekenhuis met een verband rond zijn bebloede hoofd. ,,Ik had minder geluk dan op 11 september, maar ben blij dat ik in ieder geval het hele verhaal kan vertellen'', zei Sokolow voor de IsraŽlische radio.

Thailand wil energie uit poep opwekken

Uit de de uitwerpselen van de circa 240.000 gedetineerden in de Thaise gevangenissen wil Thailand energie gaan opwekken. Dit heeft een woordvoerder van het nationale energiebeleidskantoor laten weten. Thailand wil zodoende de afhankelijkheid van de dure import van electriciteit verkleinen.

Nu al wordt varkensmest omgezet in gas voor de energiewinning. ,,Wij zijn erg succesvol geweest bij het maken van biogas uit varkensstront; daarom is de volgende stap om het met menselijke uitwerpselen te proberen'', aldus Piyasvasti Amranand van het energiebeleidskantoor. ,,Om biogas uit mensenstront te maken, hebben we een plaats nodig waar zeer veel mensen op een plek leven. Daarom is een gevangenis in Bangkok die ideale plek hiervoor.''

Gulden geen wettig betaalmiddel meer

Flexer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onze nationale munt heeft na 700 jaar definitief plaats gemaakt de euro. Vanaf vandaag is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Nederland is daarmee eerste land dat afscheid heeft genomen van de nationale valuta; de overige eurolanden volgen pas in februari.

Het laatste weekend van de gulden zorgde vooral in de supermarkten voor een kleine piek in de betalingen met guldens. Tot en met 31 maart kunnen guldens gratis bij de banken worden omgewisseld. Vanaf 1 april mag de bank daar een vergoeding voor vragen.

De gulden is overigens niet zomaar meteen waardeloos: Overgebleven munten kunnen nog tot 2007 worden ingeleverd bij de Nederlandsche Bank. Wie nog in het bezit is van bankbiljetten kan daar terecht tot 2032.Ter herinnering:

Alle Nederlandse bankbiljetten.

Alle Nederlandse munten.

VS: ''Arafat zat zelf achter wapensmokkel''

De Palestijnse leider Arafat was wel degelijk zelf betrokken bij een onlangs onderschept wapentransport. De Verenigde Staten zeggen daar nu zeker van te zijn, volgens vice-president Dick Cheney is er nieuw bewijs van Arafat's betrokkenheid.

Begin deze maand werd door IsraŽl in de Rode Zee een schip met 50 ton wapens onderschept, die volgens de regering-Sharon bestemd waren voor de Palestijnen. Arafat heeft altijd ontkend iets van de zaak af te weten. Maar volgens Cheney is dat een leugen.

Arafat beweerde eerder deze maand dat het schip was ingehuurd door een IsraŽlisch bedrijf.

De VS zegt diep in Arafat teleurgesteld te zijn en betwijfelt of de Palestijnse leider wel oprecht vrede nastreeft.

Nieuwe video crash Queens gevonden

Bill Hates had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De onderzoekers van de vliegramp met de Airbus 300, die op 12 november vorig jaar neerstortte op de wijk Queens in New York, hebben belangrijk nieuw bewijsmateriaal gevonden. Het gaat om een videotape van een beveiligingscamera waarop bijna de gehele ramp te zien is.

Volgens de Amerikaanse Transportveiligheidsraad kan de tape veel belangrijke vragen over de ramp beantwoorden, omdat goed te zien is in welke volgorde de verschillende stadia van de ramp zich hebben voltrokken.

Dit is de tweede video-opname die is gevonden van de crash. Op de eerste was het vliegtuig echter alleen als een klein stipje te zien, waardoor de opname niet goed gebruikt kon worden voor onderzoek.

Coke en schiphol

Weet je, ik heb nooit een carriëre als drugssmokkelaar geambiëerd, maar ik heb er de laatste tijd toch hard over na zitten denken. Het schijnt namelijk zo te zijn dat áls (en dat is hier in Nederland een hele grote als) je gepakt wordt men enkel en alleen die coke in beslag neemt en je verder vriendelijk groetend weer laat lopen. Geen verhoor, geen proces-verbaal, geen aanklacht, geen proces... Geen straf dus eigenlijk min of meer. En dan zit ik zo 's te denken he ?
Als ik 51km/uur rijdt op een plek waar ik 50 mag dan staat er altijd wel een groep van die zogenaamde agentjes langs de kant van de weg. Je kent ze wel. Lekker achteruit in de auto met een bak koffie en een donut (als ze nog niet in slaap zijn gevallen natuurlijk) wachtend op het einde van de dag terwijl hun flitsapparaat zijn werk doet.
Enkele dagen later valt er steevast een rekening op de mat en reken maar dat je er ellende mee krijgt als je vergeet te betalen. Ze sporen je desnoods op tot het eind van de wereld voor die paar tientjes. Kan je zelfs in de cel doen belanden. Je weet wel; diezelfde overbevolkte, niet beschikbare cel die niet goed genoeg was voor onze vriendelijke cokesmokkelaars.
Nou ben ik niet iemand met criminele neigingen, maar ik zit toch stevig te twijfelen of ik die mening niet zo langzamerhand eens moet herzien. De term 'misdaad loont niet' mist vaker en vaker het woordje 'niet' als ik de berichtgevingen er zo eens op na sla, en de werkende medemens die zijn auto noodgedwongen 2 minuten dubbelparkeert kan meteen 50 euro neertellen.
Misdaad loont de laatste jaren wel degelijk in de meeste gevallen en in mijn ogen hebben we dat volledige te danken aan de lakse houding die justitie en politie aannemen. Er wordt veel teveel tijd gestoken in onbenulligheden als schuin oversteken, terwijl ik hier tussen drie drugspanden woon waar geen flikker aan gedaan wordt.
Misschien wordt 't eens tijd dat justitie, politie en gemeente hun prioriteiten op een rijtje zetten en in plaats van de kleine overtreder die eens 2 kilometer te hard rijdt de drugshandelaar die weer tientallen mensen een verslaving bezorgt aanpakken. Misschien dat we dan eindelijk eens een begin maken aan het einde van de extreem hoge criminaliteitscijfers van de laatste jaren. Het laten lopen van drugskoeriers is in ieder geval NIET de juiste manier...
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.