Kinderen dreigen met zelfmoord

Marcel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Elf kinderen in het Australische vluchtelingenkamp Woomera dreigen met zelfmoord als de autoriteiten hen niet vrijlaten, zo meldde de Australische nieuwszender ABC maandag.

De kinderen, die in leeftijd variŽren van twaalf tot zeventien jaar, zitten zonder ouders in het geÔsoleerde kamp. Het Australische Rode Kruis en de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr maken zich grote zorgen.

Het dreigement waarvan advocaten melding hebben gemaakt, betekent dat het conflict tussen de asielzoekers en de Australische overheid zich verder toespitst. De vluchtelingen willen niet jarenlang in geÔsoleerde kampen wachten op een beslissing over hun asielaanvraag. Ongeveer 45 asielzoekers hadden hun lippen laten dichtnaaien voor de hongerstaking, 33 van hen hebben de hechtingen maandag laten verwijderen.

Premier John Howard geniet onder de AustraliŽrs grote steun voor zijn beleid, maar oppositiepartijen komen langzamerhand met kritiek. De grootste oppositiepartij, Labor, heeft de regering opgeroepen kinderen uit de kampen vrij te laten. Twee kleinere partijen willen dat Woomera, waar de leefomstandigheden het slechtst zijn, sluit. Daar zijn ongeveer negenhonderd mensen gehuisvest op een vroeger proefterrein voor raketten.