Schikking voor Microsoft

Het softwareconcern Microsoft en de Amerikaanse regering zijn het gisteren eens geworden over een schikking. Daarmee is een einde gekomen aan een al jaren durende controverse.

Computerfabrikanten krijgen de mogelijkheid hun eigen software aan te sluiten op die van Microsoft. Ook de broncodes, de sleutel van de software, worden daarmee min of meer toegankelijk.

Een Amerikaanse rechtbank had eerder bepaald dat Microsoft misbruik maakte van zijn dominante marktpositie. Het akkoord behelst een 'breed palet aan restricties' dat een einde maakt aan de illegale machtspositie van de computergigant en dat de concurrentie op de markt voor software herstelt. Volgens het ministerie van Justitie bevordert dit akkoord vernieuwing in de branche en biedt het consumenten meer keus. De rechtbank moet zich er nog over uitspreken.

Districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly had begin volgend jaar moeten bepalen welke strafmaatregelen er tegen Microsoft zouden moeten worden genomen. Zij had het ministerie van Justitie en de softwaremaker tot 2 november de tijd gegeven om tot een schikking te komen.

"Deze historische schiking zal duidelijk een opluchting voor de markten betekenen en garanderen dat de consumenten meer keuzes krijgen om software voor hun computers te kopen", concludeerde John Ashcroft, de Amerikaanse minister van Justitie. Hij onderstreepte dat een felle concurrentie op de softwaremarkt van vitaal belang is voor de economie van de VS. Verder wees hij erop dat een krachtig optreden van de monopolie-autoriteiten cruciaal is om deze concurrentie te handhaven in de arena waar hightech ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.

De schikking houdt in dat Microsoft aan softwarefabrikanten materiaal beschikbaar stelt dat zij nodig hebben om samen met Windows te kunnen draaien. Ook schrijft het akkoord voor dat Microsoft niet langer overeenkomsten mag aangaan die exclusieve ondersteuning of ontwikkeling van Microsoft-software vereist. Hierdoor zouden concurrenten kunnen samenwerken met Microsoft aan de ondersteuning en ontwikkeling van concurrerende producten.