Terroristen ontkomen door ruzie met Frankrijk

Qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie in Nederland heeft amper gereageerd op een Frans bericht dat zich hier een aantal gevaarlijke terroristen bevond. Door de gebrekkige samenwerking zijn de verdachten ontkomen.

Deze maand staan in Frankrijk 24 mannen terecht die worden verdacht van handel in wapens, auto's en valse papieren voor de Algerijnse terreurbeweging Gia. Zij horen bij Takfir wal Hidjra, een Egyptische organisatie die zich bij Bin Laden heeft aangesloten en met de Gia samenwerkt.

Hun opdrachtgevers zijn nooit gepakt. Volgens de Franse justitie komt dat doordat Nederland niet heeft meegewerkt. Frankrijk zegt nooit iets van Nederland te hebben gehoord op een cruciaal rechtshulpverzoek uit 1998, ondanks herhaald aandringen.

Uit het Franse onderzoek bleek dat de mannen opdracht hadden van twee 'geheime gezanten' uit Nederland met een netwerk van 'bommenplaatsers' vier doelen in Marseille te vernietigen, waaronder het Amerikaans consulaat. Nederland werd gevraagd telefoonnummers na te trekken. Een woordvoerder van justitie in Parijs: "We kregen geen antwoord. Door Nederland is de zaak misgelopen. De terroristen, die gevaarlijk zijn, kunnen nog in Nederland zitten, maar zijn waarschijnlijk gevlucht."

Inmiddels speelt weer een nieuw conflict. Volgens Frankrijk waren Nederland en België te vroeg toen zij enkele dagen na de aanslagen op de VS extremisten oppakten in Rotterdam en Brussel. In paniek geraakt door de ravage in Amerika, zou Nederland zo een gecoördineerd Europees optreden in de war hebben gestuurd.