Veranderingen voor Foster Parents

Foster Parents Plan gaat veranderen. De humanitaire organisatie, die er al een tijdlang van verdacht wordt niet geheel zuiver te werken, krijgt een andere naam en een nieuwe werkwijze.

De organisatie gaat zich in het vervolg alleen "Plan" noemen, compleet met een nieuw logo. De voorlichting aan de donateurs wordt `duidelijk' en `feitelijk'. Het bestuur wordt verjongd en de directie vernieuwd. Belangrijkste verschil zal zijn dat de donateurs niet meer direct een kind uit de derde wereld adopteren.

Dit alles wordt gemeld in een vertrouwelijke brief die Foster-Parents-bestuurder J. Leyer namens het hele bestuur eind september heeft gestuurd aan minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking), zo meldt het Algemeen Dagblad. "Foster Parents zal op korte termijn een totale vernieuwing in communicatie, marketing en organisatiestructuur inzetten", aldus Leyer. "Deze stap is echter taai en raakt het hart en de cultuur van Foster Parents."

De organisatie zal in de nieuwe vorm marketing niet langer zien als doel, maar als middel. Ook moeten de donateurs beter worden ingelicht over de gang van zaken in de projecten. "Het nieuwe beleid zullen we aanpassen aan de werkelijkheid in het veld", zo zegt Leyer in zijn brief. "Daarnaast zullen we donateurs de mogelijkheid bieden te doneren aan een project zonder dat zij een relatie met een kind aangaan." Ook wil het bestuur dat `Foster-parents en Foster-kinderen zelf bepalen in hoeverre directe communicatie op basis van wederzijdse vrijwilligheid wenselijk en mogelijk is'. Daarbij wordt gedoeld op de briefwisseling tussen kinderen en gevers.

In een toelichting laat Foster Parents-woordvoerder M. van 't Hek het AD weten dat de organisatie nog onderzoekt hoe dit gevarieerde pakket er zal uitzien. "We ondervragen daarvoor (ex-)parents en niet-donateurs."