FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 oktober 2001

Britse journaliste vrijgelaten

C3La had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse journaliste Yvonne Ridley is zondagavond vrijgelaten door de Taliban. Ridley was elf dagen ervoor gearresteerd omdat zij illegaal in het land zou verblijven. Gevreesd werd dat ze misschien berecht zou worden voor spionage. Ze is na vrijlating overgebracht naar buurland Pakistan.

Joyce Ridley, de moeder van de Sunday Express-journaliste is echter een beetje boos op de Britse regering, ondanks dat zij er alles aan gedaan hebben om haar vrij te krijgen. "Ze wisten dat ze vrij kwam, waarom hebben ze dan de bombardementen niet even een paar uur vertraagd?", zegt de boze mama, "ik kan dat niet accepteren".

Update anthrax in florida

Zarquon had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de USA is een tweede persoon besmet gebleken met miltvuur. Het gebouw waar de man werkt, een uitgeverij van tabloids, is voor onderzoek afgesloten. De persoon die als eerste besmet bleek, Robert Stevens, en die afgelopen vrijdag overleed, was ook werkzaam in het betreffende gebouw. De bacterie die de ziekte veroorzaakt is in monsters, die in het gebouw zijn genomen, aangetroffen.

De FBI heeft de zaak in onderzoek, maar van een strafrechterlijk onderzoek wordt nog niet gesproken, maar het wordt ook niet uitgesloten. Het verdachte aan de zaak is namelijk dat miltvuur niet besmettelijk is. De kans dat twee mensen 'toevallig' de ziekte hebben gekregen is dus erg klein.

Miltvuur, ook wel bekend als Anthrax, staat bekend als een gevaarlijk biologisch wapen.

Met dank aan Phoenixz, VLEDDERTJE, en spooner2k voor de tip.

Nieuwe aanvallen op Afghanistan

Amerikaanse en Britse troepen zijn rond zes uur vanavond begonnen met een nieuwe reeks luchtaanvallen op doelen in Afghanistan.

In Kandahar viel de stroom uit en werd afweergeschut gehoord. CNN's Kamel Hyder meldde dat ook in Kabul de stroom is uitgevallen en dat Radio Sharat uit de lucht is. Dit is mogelijk een poging om het contact van de Taliban met de bevolking te breken.

Een regeringsfunctionaris in Washington bevestigde de aanvallen, maar voegde er aan toe dat 'dit voor niemand een verrasing kon zijn'.

De Taliban heeft verder laten weten dat zij de oorlog met de overmacht aan geallieerde strijdmachten niet conventioneel zullen voeren, maar dat zij een guerilla-oorlog zullen ondernemen. De Taliban strijders hebben de orders gekregen door te vechten, ook als het contact met de leiding verbroken wordt en ze niet bevoorraad worden. De Taliban houdt intussen stug vol dat ze een aantal vliegtuigen hebben neergehaald, de VS zegt van niets te weten.

Verder heeft Minister van Defensie Rumsfeld de Verenigde Naties laten weten dat de aanvallen mogelijk niet beperkt zullen blijven tot Afghanistan. Een vreemde actie, want de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw heeft in Luxemburg juist het tegenovergestelde gezegd. 'Er zullen geen aanvallen op andere landen komen'.


Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

We bedanken some1else, milldennium, labman en Nibble voor het submitten.

Koersk op weg naar Moermansk

Het wrak van de Russische kernonderzeeŽr Koersk is vrijwel geheel opgetakeld. Het bergingsponton Giant-4 heeft met de Koersk twee meter onder zich koers gezet naar een dok in Moermansk.

De bergers van Smit Internationale en het hijs- en transportbedrijf Mammoet slaagden er vannacht in de Koersk los te trekken van de zeebodem. Het optakelen van de Koersk ging vervolgens veel sneller dan verwacht. Dit heeft onder meer te maken met het zachte weer op zee. Omdat er echter slecht weer dreigt is men al begonnen met de reis richting Moermansk.

De Koersk verging in augustus 2000 na een aantal explosies aan boord. Wat de oorzaak van deze explosies is, is nog altijd onbekend. Alle 118 bemanningsleden kwamen bij het ongeluk om, de meeste lijken bevinden zich nog in de kernonderzeeŽr.

Prins Bernhard mogelijk deze week thuis

Prins Bernhard wordt mogelijk aan het einde van de week ontslagen uit het ziekenhuis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De artsen hopen dat de prins dan voldoende is hersteld om weer naar huis te kunnen. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekend.

De 90-jarige prins ligt sinds 2 oktober in het ziekenhuis nadat hij een infectie aan de luchtwegen had opgelopen. Hij was op weg naar Zuid-Afrika, waar hij de verhuizing van duizend olifanten van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark naar het Gazapark in Mozambique, zou bijwonen. Bernhard is behandeld met antibiotica.

Dode bij betogingen in Pakistan

In Quetta is bij gevechten met ordetroepen een anti-Amerikaanse demonstrant omgekomen. De duizenden demonstranten die in de stad aanwezig zijn hebben reeds verscheidene gebouwen in de brand gestoken waaronder een gebouw van Unicef.

Buiten Quetta is het ook in Peshawar en Karachi behoorlijk onrustig, dit tot in tegenstelling van de hoofdstad Islamabad waar maar een kleine 1000 demonstranten actief zijn.

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

Shannon Doherty moet vuilnis ophalen

Shannon Doherty is binnenkort als vuilnisvrouw op straat te vinden. De actrice uit Beverly Hills 90210 is veroordeeld tot vuilnis ophalen, nadat ze eind december in CaliforniŽ werd opgepakt wegens rijden onder invloed. Met de straf ontloopt Doherty een celstraf van twee dagen.

Doherty werd op 29 december aangehouden met een alcoholpromillage van 0.13. Omdat ze geen strafblad had, kreeg ze een lichte straf. Een deel daarvan onderging Doherty afgelopen jaar al. De actrice gaf jongeren voorlichting over drank in het verkeer. Het tweede deel van de taakstraf bestond uit twee dagen cel, of het ophalen van vuil.

Jeromar tipte dit via de newssubmit.

Taliban geven zich nog niet over

De Taliban-regering heeft na een kabinetsvergadering bekendgemaakt dat het niet zal wijken voor de druk die door de geallieerde aanval uitgeoefend wordt. Het land zegt zich te verdedigen tegen de aanvallen. Osama bin Laden wordt niet uitgeleverd.

Op strategische plaatsen zullen de troepen worden versterkt. De Taliban beweren een vliegtuig te hebben neergehaald, maar de VS ontkent dat er toestellen worden vermist. De schade voor burgers lijkt mee te vallen.

Bij de stad Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan, zijn twee commandanten van de Taliban bij de aanvallen omgekomen. Dat hebben bewoners van de stad telefonisch gemeld.

Met dank aan Jeromar en karmel voor de tips!

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

PVDA wil verbod op 'happy hour' (+update)

Happy hours moeten in de toekomst verboden worden. Dat stelde de PVDA vandaag in een debat over de alcoholnota. Ook wil de partij een verbod op promotiecampagnes voor alcohol die gericht zijn op jongeren. Een dergelijk verbod moet ook gelden voor reclame via internet.

De partij wil duidelijke regels, ook voor alcohol in het verkeer. In de plannen van de PVDA moet het toegestane alcoholpromillage naar 0,0. Nu is het 0,5.

Met de nota probeert men een oplossing te vinden voor het overmatige drankgebruik, wat voor veel geweld en verkeersslachtoffers zorgt.

UPDATE 8 oktober 2001 @ 19:35
Ook een kamermeerderheid is het eens met een verbod op happy hours

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil ook een verbod op happy hours en op alcoholpromotie gericht op jongeren. De PvdA stelde dit eerder vandaag voor tijdens een debat over de Alcoholnota. Minister Borst van Volksgezondheid staat "zeer sympathiek" tegenover het afschaffen van de happy hours, waarin drank veel goedkoper is. "Die zetten alleen maar aan tot meer drinken."

De minister wil het liefst dat de horeca dit zelf regelt en er zijn ook al afspraken gemaakt over het beperken ervan. Maar zij verzet zich niet tegen de wens van de Kamer.

Inbreker valt in woning in slaap

saxxer en Rop2000 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie aktief is, wordt moe. Iedereen heeft er last van. Zo ook de man die inbrak in een woning in Leiden. De inbreker besloot op de bank een dutje te doen, moe van het harde werken. Zijn gekuch maakte de bewoners omstreeks 6 uur in de ochtend wakker. Ze troffen hem nog slapende aan.

De bewoners bleven kalm en belden de politie, die de man even later in de boeien kwam slaan. Het bleek om een 42-jarige inbreker uit Rotterdam te gaan, die diverse inbraken op zijn naam had staan. De man kon in de cel rustig verder slapen.

Ketting-e-mail over vermist meisje

E-mail bezittende Nederland ging op zoek naar de 13-jarige Karin. Dit naar aanleiding van een mailtje met hierin een opsporingsbericht waarin de ontvanger zeer dringend wordt verzorgd om het bericht naar zoveel mogelijk anderen te forwarden. Volgens de e-mail van de toen nog radeloze ouders zou Karin zich bevinden in Den Haag of in de regio hiervan.

De politie Haaglanden was niet geheel blij met deze actie, zeker omdat Karin al na drie dagen weer thuis was (al bijna een maand dus). Nog vervelender is het dat een huis-aan-huisblad (volgens mij de Posthoorn) dit opsporingsbericht onlangs op de voorpagina zette, zonder het een en ander bij de politie na te vragen.

"Uiteindelijk hebben we geen bemoeienis meer met de zaak gehad, want het bleek te gaan om een uit de hand gelopen ruzie. Maar het was wel netjes geweest als de ouders ook een vervolg-mailtje hadden rondgestuurd", aldus woordvoerster D. Weezenberg van de politie Haaglanden

Met dank aan Slayher die ons via de newssubmit de tip gaf.

NS wordt minder vertraagd

De NS gaat wederom manmoedig de strijd met de vertragingen aan. Tot 3 december zal de Railinfrabeheer de rails voorzien van een soort gel dat de voortgang van de treinen dient te bevorderen.

Aangezien er in de herfst bladeren van de bomen vallen en deze op het spoor terecht komen, wordt het spoor glad en hierdoor wordt de remweg van de treinen langer. Ook kunnen de treinen hierdoor minder snel op gang komen. Daarnaast kan er ook gebladerte tussen de wielen en de rails komen en daarom worden sommige stukken rails ook in zijn geheel afgeschermd zoals bij Baarn.

Kortom de vertragingen behoren tot het verleden

B2 vliegt rond met Wal-Mart stoeltjes

Labman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft onlangs bij supermarkt Wal-Mart plastic stoeltjes gekocht voor gebruik in de B2 Stealth bommenwerpers (nu boven Afghanistan) zodat de piloten een uiltje kunnen knappen tijdens lange vluchten.

Kosten van een B2: ruim 1 miljard dollar. Aanschafprijs van zo'n plastic zitje: 8,88 dollar.

PLO tegen boodschap Bin Laden

Er wordt door Palestijnse kant zeer afwijzend gereageerd op de videoboodschap van Osama Bin Laden gisteren. In deze boodschap zei hij dat de Amerikanen geen vrede zullen kennen zolang de Palestijnen nog onderdrukt worden.

Minister Abed Rabbo van Informatie zei dat Bin Laden wel gelijk heeft als hij zegt dat er terreurdaden worden begaan tegen het Palestijnse volk, maar hij vindt dat niemand het recht heeft om daarom onschuldige burgers te doden in New York, Washington of waar dan ter wereld.

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

Trio krijgt Nobelprijs

De Nobelprijs voor de geneeskunde is dit jaar toegekend aan drie personen, te weten: Lelenad H. Hartwell uit de VS en Timothy Hunt en Paul M. Nurse. Deze drie wetenschappers hebben ontdekt hoe celdeling wordt gereguleerd. Deze ontdekking kan worden toegepast in de behandeling tegen kanker en kan eventueel leiden tot nieuwe of betere behandelingsmethoden.

Het drietal krijgt van het Karolinska Instituut (degene die de uiteindelijke winnaar kiest) twee miljoen gulden voor hun werk over de ontwikkeling van cellen.

Aanval Afghanistan verdeelt wereld

Het westen staat als ťťn man achter de Amerikaans-Britse aanval op Afghanistan. Ook China, Rusland en India zijn het eens met de beslissing om luchtaanvallen uit te voeren.

IndonesiŽ, waar relatief gezien de meeste moslims wonen, staat officieel achter de acties, maar vraagt Washington om ze tot een minimum te beperken. De Filipijnse regering staat achter de aanval, maar waakt voor acties van radicale moslims.

In diverse landen gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de aanval. Westerse ambassades waarschuwen hun landgenoten beducht te zijn op wraakacties.

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

Met dank aan Kogando voor de tip!

Brandende voorwerpen tegen kerk gegooid

In Amsterdam-Oost hebben onbekenden zondagavond een aantal brandende voorwerpen tegen een katholieke kerk aangegooid. De brand sloeg niet over naar binnen.

Een woordvoerster van de politie kon niet zeggen of de brandstichting in verband stond met de vergeldingsacties van de Amerikanen. De politie verrichtte twee aanhoudingen.

Ook op andere plekken in Amsterdam waren wat kleine incidenten, maar volgens de politie bleek vooralsnog niet dat die verband hield met de vergeldingsacties. De politiewoordvoerster noemde het zelfs ,,opvallend rustig'' in de stad.

Koersk los van zeebodem

Bergers uit Nederland zijn er omstreeks twee uur zondagnacht in geslaagd het wrak van de gezonken Russische kernonderzeeŽr Koersk los te trekken van de zeebodem. De takeloperatie is nu in volle gang.

Er was volgens een woordvoerder het hijs- en transportbedrijf Mammoet 9000 ton trekkracht nodig om de 18.000 ton zware Koersk van de zeebodem los te weken. De afgezaagde neus van de duikboot bleef keurig liggen.

Als alles goed gaat, dan zal de Koersk over ongeveer tien uur onder het bergingsponton Giant-4 hangen. Het wrak moet daarvoor wel ruim 100 meter omhoog worden gehesen.

De operatie om de Koersk los te krijgen, begon zondagmorgen. Duikers waren toen klaar met het plaatsen van alle benodigde 26 pluggen en de hijskabels die naar de kranen aan boord van Giant-4 leiden.

Internet doet mee met de oorlog

Vroeger leek het beter om fundamentalistische Moslimsites online te laten staan om zo deze te kunnen volgen. Maar sinds dť aanslag op 11 september verzoekt de Amerikaanse overheid vriendelijk doch dringend om deze sites te verwijderen. Zo heeft Yahoo onlangs nog een zogenaamde webring verwijderd met jihad-gerelateerde sites en zij werkt nu mee met de autoriteiten om online bewijsmateriaal te vinden. Ook Lycos Europe NV heeft diverse pagina's verwijderd die terrorisme aanprijsde.

Het speerpunt van de autoriteiten is voornamelijk sites te verwijderen waar de zogenaamde jihad wordt verkondigd. Zo arresteerde Scotland Yard ene Sulayman Balal Zainulabidin, een keukenhulp in Greenwich, op verdenking van terroristische activiteiten vanwege de oprichting van de Sakina Security Ltd., een website die onder meer trainingen aanbiedt voor islamitische strijd.

Ook de justitie in Duistland arresteerde personen die zeer waarschijnlijk medestrijders zijn in de heilige oorlog en waarbij er ťťn een website had met verwijzingen naar extremistische sites.

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

Red Bull wil Arrows opkopen

Rop2000, Foxivision en Smirnoff hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaar van Red Bull, de fabrikant die het gelijknamige energiedrankje produceerd, is van plan om op korte termijn het Arrows-team op te kopen en om te vormen in een Amerikaans raceteam met de naam 'Red Bull Team America'. Dat zegt hij in een Oostenrijks zakenblad.

Als de plannen van Red Bull doorgaan zal er binnen het team voor Jos Verstappen en Enrique Bernoldi geen plaats meer zijn. Beide plaatsen zouden moeten worden opgevuld met Amerikaanse coureurs.


Red Bull hoopt met de overname van het team een groter gedeelte van de frisdrankmarkt te kunnen gaan bestrijken. Al eerder dacht de firma aan het overnemen van het kwakkelende Minardi-team, maar heeft dit toentertijd niet doorgezet.

Bonds scherpt record verder aan

Honkballer Barry Bonds heeft het homerunrecord in een seizoen verder aangescherpt. In de laatste wedstrijd van de San Francisco Giants tegen de Los Angeles Dodgers (2-1) maakte de linksvelder zijn 73e homerun.

Zaterdag had hij het record van Mark McGwire uit 1998 al verbeterd, door zijn 71e en 72 te slaan
,,Dit was een fantastische manier om het seizoen te beŽindigen'', aldus de nieuwe recordhouder. ,,Een homerun en een overwinning, wat kan een mens nog meer wensen. Ik had nooit verwacht dat het mij zou lukken.''

De 37-jarige Bonds maakte het beste seizoen uit zijn loopbaan door.
Naast het homerunrecord verbeterde hij ook het seizoenrecord slugging (0.863) en vier-wijd (177).

100 doden bij vliegtuigramp in Milaan

Bij een vliegtuigramp op het Milanese vliegveld Linate zijn vandaag zeker 100 doden gevallen. Een vliegtuig van de Scandinavische maatschappij SAS is op het vliegveld tegen een gebouw beland, nadat het toestel op de landingsbaan een kleinere Cessna raakte.

Bij de brand die vervolgens uitbrak in het toestel zijn meer dan 100 mensen om het leven gekomen. Het SAS-toestel was met 104 passagiers op weg naar de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Ook mschenk, Ettepet, Red-Alligator Marty, frenkb, FrIDaYz en McPhisto wisten ons dit via de newssubmit te melden.

Ook Saddam veroordeelt aanvallen

Nadat de Taliban de aanvallen veroordeeld had, heeft nu ook Saddam Hoessein de aanvallen veroordeeld. Hij noemt de aanvallen een daad van agressie. Het gebruik van geweld zal de vrede en de veiligheid niet herstellen, zei de Iraakse president.

Saddam zei dat de VS een aanval had ingezet op een volk dat tot de armsten ter wereld behoort en dat het ondenkbaar is dat gelovige mensen iets anders kunnen doen dan deze aanvallen te veroordelen. "Niet alleen omdat Amerika erachter zit of omdat ze zijn gericht tegen een moslimvolk en een moslimland, maar omdat het om een daad van agressie gaat die strijdig is met het internationale recht", aldus de Iraakse leider. Hij stelde tevens dat vrede en stabiliteit pas kunnen worden gerealiseerd als de "agressor zijn agressie staakt".

Vanuit het Midden-Oosten werden verder nog maar weinig reacties op de aanval op de Afghaanse Taliban vernomen.

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

Dossier: Amerika slaat terug

Omstreeks 18.15 zondagavond Nederlandse tijd begonnen Amerika en bondgenoot Groot-BrittanniŽ in Afganistan met vergeldingsaanvallen tegen militaire bases van het Talibanbewind en kampen van terroristenleider Osama bin Laden.


Met dit dossier willen wij je een overzicht van de gebeurtenissen en achtergrondinformatie die op de aanvallen van betrekking zijn geven.

Het dossier zal de komende dagen verder worden uitgebreid, dus kom nog eens terug.

Honkballers Neptunus kampioen

Dankzij Neptunus pitcher Erik Remmerswaal heeft Neptunus het Nederlands kampioenschap honkballen, de Holland Series, gewonnen. Remmerswaal wist de nul te houden tegen HCHW, en daarmee de 3-1 winst in de Series op het bord te krijgen.

Dirk van 't Klooster koos een goed moment uit voor zijn eerste homerun van het seizoen. Hij sloeg de bal meteen in de eerste slagbeurt het veld af, daarmee zijn ploeg op koers zettend naar de landstitel.

Neptunus neemt dus met een landstitel afscheid van coach Robert Eenhoorn, die sinds zijn afscheid in Amerika bij Neptunus alle prijzen die er te winnen vielen ook pakte. Landstitels, Europese resultaten, en de supercup, als coach wist Eenhoorn Neptunus op de kaart te zetten. Hij gaat vanaf dit seizoen fulltime als coach van het Nederlands Team werken.

Niall Quinn pakt Iers doelpuntenrecord

Na 87 wedstrijden in het Iers nationaal voetbalelftal is Niall Quinn de nieuwe all time topscorer in Ierland geworden. Tijdens de WK kwalificatie wedstrijd tegen Cyprus (4-0) scoorde Quinn zijn 21e goal in het Groene shirt van de Ieren.

Voor de wedstrijd werd het record nog gedeeld met ex-Alacied Frank Stapleton, die in 71 interlands het net 20 keer wist te vinden. Quinn scoorde zijn eerste van de 21 goals veertien jaar geleden, op 11 Oktober 1987 in een oefeninterland tegen Israel, een wedstrijd die Ierland toen won met 5-0. Quinn debuteerde op 25 Mei 1986 tegen IJsland.

Woede over goudviswedstrijd

Renť had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kroeg Piet Pollux aan de Parade in Venlo is een actie gestart met de naam "Welke goudvis leeft het langst". De dierenbescherming heeft voor deze actie geen goed woord over.

Vanaf 4 oktober, wereld dierendag, hangen er boven de bar tien met water gevulde bierpullen, waar goudvissen in zwemmen. De vissen worden door de stamgasten gesponsord, zo'n drie a vier keer per week komen de gasten om de vissen te voeren. het personeel draagt zorg voor het verversen van het water. Het uiteindelijke doel van de actie is simpel, de vis die het langste blijft leven wint. De sponsor van de vis krijgt dan 5 pullen bier gratis.

Maar al op de eerste dag van de actie ging het direct mis toen een van de stamgasten zijn goudvisje levend verorberde. In een dronken bui sloeg hij zijn pul, inclusief vis, achterover.

'Een ongelukje', zo stelt de bedrijfsleider Koreman. Dit was beslist niet de bedoeling.
De dierenbescherming is aan het uitzoeken of er geen gerechtelijke stappen tegen de kroeg kunnen worden genomen. Volgens de woordvoerder van de dierenbescherming is het zwemmen in een bierpul geen lolletje voor de goudvissen.

Saoedisch vliegtuig maakt noodlanding

Een Boeing 777 van Saudi Airlines heeft maandagochtend na een bommelding een geslaagde noodlanding gemaakt op de luchthaven Fiumicino van Rome. Het toestel van de Saoedische maatschappij was onderweg van Jeddah naar Londen. Aan boord zijn 75 passagiers en veertien bemanningsleden. Het bevond zich in het Italiaanse luchtruim toen de piloot te horen kreeg dat er een bom aan boord zou zijn. Hij vroeg daarop toestemming een noodlanding te maken. Italiaanse deskundigen zijn nog bezig met een onderzoek.

Chronologisch overzicht van de aanvallen

Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen vanaf de eerste aanvallen op Afghanistan. Kijk hier voor een uitgebreider overzicht.

Zondag 7 oktober

18:24 - Nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul worden lichtflitsen waargenomen.

18:39 - Getuigen melden dat raketten zijn ingeslagen in Kabul.

18:45 - Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt dat de militaire acties van de VS tegen Afghanistan zijn begonnen.

18:55 - President Bush bevestigt de militaire acties en verklaart dat de Taliban de aanval volledig aan zichzelf te danken heeft.

19:30 - De Nederlandse politie is na het begin van de aanval van de VS op Afghanistan extra paraat. Dat maakt woordvoerder Den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen bekend.

19:44 - Het regerende Talibanbewind in Afghanistan veroordeelt de aanvallen van de VS op het land en noemt deze een 'terroristische daad'.

20:05 - Ook de Britse premier Blair spreekt zijn land toe. Hij bevestigt dat ook strijdkrachten van zijn land zijn betrokken bij de aanval van de Verenigde Staten op Afghanistan.

20:25 - Een tweede aanvalsserie op Afghanistan heeft onder andere de residentie van de geestelijk leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, verwoest.

20:40 - De strijdkrachten van oppositionele Noordelijke Alliantie openen de aanval op de troepen van het regerende Talibanbewind. De aanval wordt niet beantwoord.

20:49 - De Arabische televisiezender Al-Jazeera zendt een video uit met Osama bin Laden. De terroristenleider roept in de videoboodschap, die al voor de aanvallen is opgenomen, de "heilige oorlog" tegen de Verenigde Staten uit.

20:55 - Een woordvoerder van het Talibanbewind in Pakistan zegt dat Osama bin Laden en de leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, de eerste golf van aanvallen op Afghanistan hebben overleefd.

21:00 - Minister van Defensie Rumsfeld zegt dat de luchtacties tegen Afghanistan in de eerste plaats zijn gericht tegen de luchtafweer en commandobases van de Taliban.

21:36 - Volgens de Taliban hebben de aanvallen "geen ernstige schade veroorzaakt".

22:19 - Er wordt bekend dat de Amerikaanse vice-president Cheney, kort nadat de Amerikaanse vergeldingsacties tegen Afghanistan waren begonnen, het Witte Huis heeft verlaten. Hij is uit veiligheidsoverwegingen ondergebracht op een geheime locatie.

23:02 - Een nieuwe aanvalsgolf treft de Afghaanse hoofdstad Kabul.

23:43 - De Amerikaanse president Bush heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell opdracht gegeven later deze week naar India en Pakistan te reizen.

Maandag 8 oktober

00:18 - De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zegt dat de aanvallen vooral zijn bedoeld als voorbereiding op langdurige operaties tegen terroristen.

01:21 - De derde golf van Britse en Amerikaanse aanvallen op Afganistan is van start gegaan.

01:22 - Naast het bombarderen van Afghanistan worden er ook voedselpakketten en medicijnen voor de vluchtelingen gedropt. In de pakketten zitten ook pamfletten en radio's om de aanvallen uit te leggen aan de burgers.

02:07 - Het Indonesische radicale Verdedigingsfront (FPI) dreigt buitenlanders op te jagen en buitenlandse bezittingen te vernielen als Jakarta niet zijn diplomatieke betrekkingen met de VS verbreekt.

07:01 - Het Afgaans persbureau AIP meldt dat er tenminste twintig doden in de hoofdstad Kabul zijn gevallen. Woonwijken hebben forse schade opgelopen.

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

Witte Huis verwerpt verklaring Bin Laden

Het Witte Huis heeft zondag gesteld dat de zondag door de fundamentalistische leider Osama bin Laden verspreide videoboodschap de noodzaak aantoont van het overwinnen van het terrorisme.

Bin Ladens uitlatingen zijn niet reŽel, aldus het Witte Huis. Bin Laden wordt gezien als hoofdverantwoordelijke voor de 11 september-aanslagen in de VS. Hij verscheen onverwacht op de Arabische televisie met een van tevoren opgenomen verklaring. Hij zei dat er een "heilige oorlog" tegen de Amerikanen is begonnen en liet weten dat er in de VS geen vrede zal zijn zolang er in Palestina geen vrede heerst.

Emmy Awards wederom afgelast

Calvobbes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse TV prijzen, de Emmy Awards, gaat voor de tweede keer niet door. Het grootschalige evenement stond oorspronkelijk gepland voor zondag 16 september maar werdt afgelast in verband met de aanslagen in New York. Toen Bush en burgemeester Giuliani de burgers opriepen om weer aan het werk te gaan werd er een nieuwe datum gepland. En wel op 7 oktober. De dag dat Amerika begon met de aanvallen op Afghanistan.

Het is nog niet bekend of er een nieuwe datum geprikt zal worden of dat de Emmy Awards in zijn geheel niet doorgaan.

Zuivering Pakistaanse legertop

De Pakistaanse president Musharraf heeft twee generaals, die bekend stonden als pro-taliban, op een zijspoor gezet. Dit gebeurde enkele uren voordat de geallieerde aanval op Afghanistan begon. De twee generaals die het veld moesten ruimen zijn de twee plaatsvervangende chefstafs Usmani en Khan. Musharraf ligt in Pakistan behoorlijk onder vuur vanwege zijn steun die hij heeft toegezegd aan de VS campagne tegen terrorisme.

Overigens blijft Musharraf wel voorzitter van de nationale veiligheidsraad. Hij verlengde gisteren zijn termijn van opperbevelhebber voor onbepaalde tijd.

2 doden en 4 gewonden in Kandahar

De Taliban zegt dat er bij de aanvallen op het vliegveld van Kandahar twee doden en vier gewonden zijn gevallen. Dit is het resultaat van drie verschillende luchtaanvallen. Wij weten de totale schade nog niet, maar de situatie is normaal, aldus een woordvoerder van de Taliban in Kandahar. Eerder nog had de in Pakistan gevestigde Afghaanse pers nog op zijn minst 20 doden vermeld.

Alhoewel Kabul de Afghaanse hoofdstad is, is Kandahar het hoofdkwartier van de Taliban en van haar geestelijk leider, mullah Omar Mahammad

Onrust in IndonesiŽ

In IndonesiŽ hebben radicale moslims met woede gereageerd op de aanvallen van de VS en Groot-BrittaniŽ op Afghanistan. De FPI, een moslimorganisatie, heeft van hun president Megawati geŽist voor donderdag alle betrekkingen met de VS te verbreken.

Mocht Megawati geen gehoor geven aan dit ultimatum dan zal de FPI oproepen tot het opjagen en het vernielen van westerse bezittinggen.

De Amerikaanse en Britse ambassades hebben hun landgenoten ook geadviseerd om maandag thuis te blijven. Ook hebben de Indonesische overheid en de VS de evacuatieplannen al klaar liggen.

Beleggers lijken behoorlijk negatief te reageren op de oorlog. De Indonesische beurs daalde met maar liefst 15% en de roepia met 6% ten opzichte van de dollar.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.