Nieuwe aanvallen op Afghanistan

Amerikaanse en Britse troepen zijn rond zes uur vanavond begonnen met een nieuwe reeks luchtaanvallen op doelen in Afghanistan.

In Kandahar viel de stroom uit en werd afweergeschut gehoord. CNN's Kamel Hyder meldde dat ook in Kabul de stroom is uitgevallen en dat Radio Sharat uit de lucht is. Dit is mogelijk een poging om het contact van de Taliban met de bevolking te breken.

Een regeringsfunctionaris in Washington bevestigde de aanvallen, maar voegde er aan toe dat 'dit voor niemand een verrasing kon zijn'.

De Taliban heeft verder laten weten dat zij de oorlog met de overmacht aan geallieerde strijdmachten niet conventioneel zullen voeren, maar dat zij een guerilla-oorlog zullen ondernemen. De Taliban strijders hebben de orders gekregen door te vechten, ook als het contact met de leiding verbroken wordt en ze niet bevoorraad worden. De Taliban houdt intussen stug vol dat ze een aantal vliegtuigen hebben neergehaald, de VS zegt van niets te weten.

Verder heeft Minister van Defensie Rumsfeld de Verenigde Naties laten weten dat de aanvallen mogelijk niet beperkt zullen blijven tot Afghanistan. Een vreemde actie, want de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw heeft in Luxemburg juist het tegenovergestelde gezegd. 'Er zullen geen aanvallen op andere landen komen'.


Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug

We bedanken some1else, milldennium, labman en Nibble voor het submitten.