KaZaA daagt Buma/Stemra voor rechtbank

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De in Amsterdam gevestigde muziekuitwisseldienst KaZaA gaat een kort geding aanspannen tegen Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie wordt door KaZaA ervan beschuldigd dat zij misbruik maakt van haar monopolie op de muziekmarkt.

Onder internetters is KaZaA momenteel een van de populairste diensten als het gaat om het ruilen van muziekbestanden.

De Buma en KaZaA zijn al een jaar bezig om afspraken te maken over de prijs die KaZaA moet betalen voor het beheren van deze dienst.
KaZaA stelt dat het, anders dan het Amerikaanse Napster, een dienst wil aanbieden waarvan zowel consumenten als rechthebbenden kunnen profiteren.

Volgens advocate W. van Kerkvoorden van KaZaA leek een akkoord met Buma/Stemra tot vorige week dichtbij. De situatie veranderde toen de RIAA, de Amerikaanse brancheorganisatie van platenmaatschappijen, KaZaA voor de rechter daagde. De NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie voor beeld- en geluidsdragers, sprak al vorige week haar steun uit voor de Amerikaanse zusterorganisatie.

,,Dit is echt een dolksteek in onze rug. We waren ervan overtuigd dat de deal met Buma/Stemra rond was. Ze proberen nu op oneerlijke en achterbakse wijze onder de gemaakte afspraken vandaan te komen'', zegt topman Niklas Zennström van KaZaA. ,,Op dit moment ontvangen muzikanten geen vergoeding voor het gebruik van hun muziek op internet. Wij willen daar verandering in brengen. Maar ironisch genoeg wil de organisatie die muziekmakers vertegenwoordigt daar niet aan meewerken. Het is puur machtsmisbruik.''

Buma/Stemra wil liever niet ingaan op de zaak. ,,We wachten een eventuele rechtszaak met vol vertrouwen af. We hebben op goede gronden een beslissing genomen om de licentie niet te verlenen'', aldus een woordvoerder. Het is nog niet bekend wanneer en waar het kort geding dient.