KNVB stelt van Gaal ultimatum

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, wil van Louis van Gaal voor 1 januari 2002 weten of hij als bondscoach aanblijft. De bond wil met de nodige zekerheid de voorbereiding voor EURO 2004 in Portugal ingaan.

Louis van Gaal heeft na de wedstrijd tegen Andorra al gezegd dat hij het Nederlands elftal zal coachen tijdens het oefenduel met Denemarken op 10 november. Die wedstrijd doet er echter volgens Kesler niet toe. 'De wedstrijd tegen Denemarken zie ik niet als een startpunt voor de kwalificatie van Portugal 2004. Daarmee gaan we per 1 januari 2002 aan de slag als later in die maand de loting plaatsvindt. Uiteraard moeten alle partijen dan weten hoe de toekomst eruit komt te zien, met of zonder Van Gaal.'

Van Gaal heeft volgens Kesler het recht om na te denken over zijn komende evaluatie. 'Ook omdat hij technisch-directeur is, met het Masterplan iets in gang heeft gezet en technische mensen bij de KNVB heeft aangetrokken.

De KNVB zegt niet te zijn benaderd door clubs die interesse zouden hebben in Van Gaal. Wel bevestigt Kesler dat er binnen de bond overleg is over een nieuwe technische structuur. Het zou dan gaan om het invoeren van een scheiding tussen de functies van technisch-directeur en bondscoach. Van Gaal combineert deze taken nu bij de KNVB.