'Boobytrap op audio-CD is fabeltje'

Het gerucht dat illegaal gekopieerde CD's de boxen van een stereotoren zouden kunnen opblazen is onwaar. Het tijdschrift The New Scientist heeft een artikel over deze boobytrap, die gemaakt zou zijn door het Israëlische muziekbeveiligingsbedrijf Midbar, ingetrokken.

Het stuk in de New Scientist deed vorige week veel stof opwaaien. Het beveiligingssysteem Cactus van Midbar voegt een ruis toe aan een audio-CD die onmerkbaar is als het origineel wordt afgedraaid. Door de gevoeligheid van een CD-drive in een computer moet het illegaal kopiëren of 'rippen' van de CD echter een kopie vol ruis opleveren.

Het moeilijk beheersbare verminkingsproces van het geluid zou echter nogal wat bijeffecten kunnen hebben, berichtte de New Scientist vorige week. In het ergste geval zou de techniek de boxen van een muziekinstallatie kunnen laten ontploffen. Midbar reageerde woedend. Het bedrijf noemde een dergelijke techniek onacceptabel en ontkende in alle toonaarden dat Cactus enige schade aan de stereotoren kan opleveren. Inmiddels zijn meer dan een miljoen CD's met Cactustechnologie op de Europese markt gebracht. Tot dusver zonder klachten, stelt Midbar in de rectificatie bij New Scientist.