A'dam wil psychiatrie dwingen tot opname

De gemeente Amsterdam probeert zondagochtend via een kort geding psychiatrische instellingen te dwingen een aantal patiënten op te nemen. Het is de eerste keer dat de gemeente een kort geding aanspant om een bed te krijgen voor een psychiatrische patiënt die tegen zijn wil moet worden opgenomen.

Jaarlijks krijgt de gemeente te maken met vijfhonderd mensen die gedwongen moeten worden opgenomen omdat ze anders een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. De burgemeester moet tot een dergelijke opname beslissen.

"We kunnen de instellingen dwingen tot opname, maar de laatste weken gaat dat steeds moeilijker", aldus een gemeentewoordvoerster. Afgelopen week heeft de gemeente twee keer eerder gedreigd met een kort geding, maar toen hoefde het niet zo ver te komen omdat er alsnog een bed werd gevonden. Deze keer lukte dat niet en besloot de gemeente tot een kort geding. De vice-president van de rechtbank vond het dringend genoeg om een zitting te beleggen op zondag.

De gemeente heeft volgens de woordvoerster onlangs met de zorginstellingen afgesproken dat vanaf 27 augustus permanent acht bedden beschikbaar zijn voor patiënten die via de gemeente gedwongen worden opgenomen.