A'dam wint kort geding gedwongen opname

De gemeente Amsterdam heeft zondag via een kort geding stichting Geestelijke Gezondheidszorg Buiten-Amstel gedwongen een patient op te nemen. Het is de eerste keer dat de gemeente een kort geding aanspande om een bed te krijgen voor een psychiatrische patient.

Amsterdam eiste in de zitting, dat de patient binnen een uur na de uitspraak opgenomen zou worden, met een dwangsom van 10.000 gulden voor elk uur dat de stichting daaraan niet tegemoet komt.
De vice-president van de rechtbank gaf de stichting echter zes uur de tijd om een plaats voor de patient te vinden, met een dwangsom van f 1000 per dag.

Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Buiten-Amstel verdedigde zich door te spreken van overmacht. De doorstroming in de psychiatrische instellingen is slecht waardoor veel patienten eigenlijk in een verpleeghuis thuishoren.
Intussen zitten patienten die eigenlijk in een isoleercel horen te zitten op de psychiatrische afdeling vastgebonden aan hun stoel of hun bed, aldus de stichting.
Volgens de rechtbank hebben de instellingen echter wel degelijk een rechtsplicht en kan een beroep op overmacht niet opgaan. De stichting beslist maandag of ze in beroep gaat.