FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 augustus 2001

Film Review: Shrek

Een paar jaar geleden verliet producer Jeffrey Katzenberg productiemaatschappij Disney om zich bij DreamWorks aan te sluiten. Dreamworks liet vervolgens met 'Antz' zien erg grappige animatiefilms te kunnen maken en op dit gebied zeker niet onder te doen voor Disney. Het financiële succes bleef echter uit.

Met 'Shrek' lijkt dit tij te zijn gekeerd. De film bracht in het openingsweekend in de Verenigde Staten meer dan 42 miljoen dollar op en verstootte daarmee 'Pearl Harbor' naar de tweede plaats in de amerikaanse Box Office.

Shrek werd geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Cannes, en niet alleen omdat de gebruikte computertechnologie een nieuwe standaard zet voor het genre. Ook het verhaal werd namelijk gewaardeerd: Shrek steekt de draak met de vele clichés die veel Disney-animatiefilms zo onverteerbaar braaf maken.


DetailsVerenigde Staten, 85 minuten
GenreAnimatie
ProductieJeffrey Katzenberg, Aron Warner, John H. Williams
ScenarioTed Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman, Roger S.H. Schulman
MontageSim Evan-Jones
MuziekHarry Gregson-Williams, John Powell
StemmenMike Meyers, Eddie Murphy, Cameron Diaz

Prijzengeld FA Cup in totaal 115 miljoen

Om het bekertoernooi, de strijd om de FA Cup, nóg aantrekkelijker te maken heeft de Engelse voetbalbond het prijzengeld verhoogd naar 115 miljoen gulden. De komende winnaar van het roemruchte toernooi toucheert 14 miljoen gulden.

Clubs kunnen ook een aanzienlijk bedrag tegemoet zien waneer hun wedstrijden op tv te zien zijn. De FA hecht veel waarde aan een sterke bekercompetitie en wil voorkomen dat clubs hun sterkste elftal niet opstellen of zich terugtrekken vanwege andere belangen. Manchester United deed twee jaar geleden niet mee vanwege het WK voor clubteams.

Politicus ontkomt aan aanslag

De gezaghebbende Palestijnse politicus Marwan Barghouti is zaterdag aan een Israëlische aanslag ontsnapt. Dit hebben ooggetuigen vanuit Ramallah gemeld. Gevechtshelikopters schoten twee raketten op Barghouti's auto af, maar hij kon op tijd wegkomen.

De aanslag had plaats vlak voor het kantoor van de politieke partij Fatah in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Barghouti kon nog net op tijd uit de auto springen. Een lijfwacht raakte bij deze aanslag gewond.

Barghouti is chef van de Fatah op de Westelijke Jordaanoever en geldt als een van de drijvende de krachten achter de Palestijnse opstand. De Palestijnse leider Yasser Arafat is voorzitter van de Fatah.

Afgelopen dinsdag nog schoten de Israëlische strijdkrachten op een pand in Nablus waarin onder meer leden van de Palestijnse beweging Hamas huisden. Daarbij werden acht mensen gedood onder wie twee kinderen.

Dierenbescherming klopt aan bij CRI

De Dierenbescherming wil samen met de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) daderprofielen gaan opstellen van dierenmishandelaars. Over de samenwerking is inmiddels een gesprek gevoerd, volgens de CRI zijn daarbij nog geen concrete toezeggingen gedaan.

De Dierenbescherming hoopt dat de politie met de daderprofielen dierenmishandelaars sneller kan opsporen. De CRI zou belang hebben bij de samenwerking omdat uit onderzoek blijkt dat verkrachters en seriemoordenaars vaak een geschiedenis van dierenmishandeling hebben, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

gevallen steeds gruwelijker

Volgens de woordvoerder is de samenwerking nog ,,heel pril''. De CRI bevestigt dat er een gesprek is geweest tussen vertegenwoordiger van de Dierenbescherming en een opsteller van daderprofielen.
De Dierenbescherming heeft contact gezocht met de CRI omdat de indruk bestond dat het aantal gevallen van dierenmishandeling de laatste tijd toeneemt. ,,Het lijkt wel alsof het steeds meer wordt en de gevallen steeds gruwelijker'', aldus de woordvoerder. Vorig jaar kreeg de inspectiedienst van de Dierenbescherming 10.000 meldingen binnen.

De beloningen die de Dierenbescherming de afgelopen maanden heeft uitgeloofd voor de opsporing van mishandelaars, hebben tot dusver niets opgeleverd. Op het hoofd van iemand die in Twente vooral paarden mishandelt, staat inmiddels ruim 25.000 gulden. Een deel van dat geld is beschikbaar gesteld door de Dierenbescherming, de rest door particulieren. Ook staat er een flink bedrag uitgeloofd voor aanwijzingen die ertoe leiden dat de dader van mishandelingen op een kinderboerderij in Beuningen wordt gepakt.

Steekpartij in Rotterdam eist 3 levens

Bij een steekpartij in een woning in de Catharinastraat in Rotterdam zijn vrijdagavond drie mensen om het leven gekomen. Het gaat om een 45-jarige Rotterdammer, zijn 28-jarige dochter en haar dertigjarige ex-vriend, een man uit Wouw. Een zestien man tellend rechercheteam was zaterdag nog op zoek naar de voortvluchtige dader.

Volgens een woordvoerder van de politie deed de steekpartij zich rond half negen voor. Er zou een ruzie aan vooraf zijn gegaan. De eigenaar van de bewuste woning en zijn dochter stierven in het huis. De andere man lag gewond in de nabijgelegen Ommoordsestraat toen de politie arriveerde. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar in de loop van de avond.

Dance Valley van start gegaan

Op het terrein van recreatiegebied Spaarnwoude bij Amsterdam is rond tien uur zaterdagochtend Dance Valley van start gegaan. Dit openlucht dance-evenement is met 80.000 verkochte kaartjes het grootste betaalde openluchtfeest ter wereld. Het duurt tot middernacht.

Dance Valley kent vijftien podia waar ruim 150 deejays hun kunsten vertonen. Om wegwijs te blijven, biedt Dance Valley allerlei moderne diensten, zoals wap (internet via de mobiele telefoon) en sms-boodschappenborden. Op die geprojecteerde borden kunnen bezoekers hun vragen of suggesties aan dancereporters kwijt.

Ook worden ze via sms op de hoogte gehouden wanneer hun geliefde deejay ergens aan een sessie begint. Voorts kunnen verzoeken via de mobiele telefoon worden ingediend en bepalen bezoekers met sms welke acts op internet en op tv worden uitgezonden. Muziekzender TMF brengt het feest op de buis, Radio 538 verzorgt de radio-uitzendingen. De organisatie spreekt daarom van eem 'multimedia' dancefeest. Via de website van Dance Valley is ook het een en ander te beluisteren.

In verband met het relatief mooie weer heeft de organisatie extra stands ingericht waar water en frisdrank kunnen worden gehaald. Bij eerdere edities van Dance Valley leidden tropische temperaturen tot problemen bij diverse bezoekers. Zij moesten wegens oververhitting hun heil zoeken bij een van de EHBO-posten in het gebied. Dance Valley heeft een team van honderden veiligheidsmensen. Die letten op eventuele ongeregeldheden, maar adviseren bezoekers ook tijdig verkoeling te zoeken.

Volgens de organisatie zijn er dit jaar meer buitenlandse bezoekers dan ooit. Zij hebben al maanden tevoren hun kaarten via internet gekocht. Dance Valley is populair bij onder meer Argentijnen, Japanners en Duitsers. Die laatste categorie is vooral naar Nederland gekomen omdat zij Dance Valley kennen van de feesten op het Spaanse eiland Ibiza, waar de Nederlandse organisatie inmiddels een hoofdkwartier heeft gevestigd.

Tot de belangrijkste acts behoren Soulvation, Dimitri, Ferry Corsten, Carl Cox, Orbital, Rossi, Public Domain, Anne Savage en Tom Harding.

Bedreigde zeeschildpad op Spaans strand

Een zeeschildpad die normaal de verlaten stranden van Noord-Afrika prefereert om zich voort te planten, is midden in de nacht een populair Spaans strand opgeglipt om honderd eieren te leggen. Een Spaanse milieufunctionaris zei dat het voorzover bekend de eerste keer is dat een 'onechte karetschildpad' - wereldwijd erkend als een bedreigde diersoort - de Europese kant van de westelijke Middellandse Zee kiest om zijn eieren te leggen.

De schildpadden staan bekend om hun voorkeur voor de onbewoonde kustgebieden van Algerije en Tunesië om eieren achter te laten. Het was dan ook een grote verrassing toen een vrouw er vrijdag getuige van was hoe een onechte karetschildpad het Vera strand in de Spaanse provincie Almeria opkroop, ongeveer honderd eieren legde, deze bedekte met zand, en weer in de zee verdween. De eieren worden nu beschermd door een hek en worden 24 uur per dag bewaakt door de politie en milieubeschermers totdat ze over 45 dagen zullen uitkomen.

Foto's als protest tegen War on Drugs

Uit protest tegen de "oorlog tegen de drugs" in de Verenigde Staten, heeft de Iraans-Duitse fotograaf Ashkan Sahihi een wel heel bijzondere fotoreeks gemaakt. Hij nam elf verschillende drugs, diende die toe aan evenveel vrijwilligers en maakte een reeks portretfoto's. Die zijn te zien op de website van het magazine 'Viceland'.

"Als de Amerikaanse regering echt een einde wilde maken aan drugsmisbruik, zou er tenminste gepraat moeten worden over legalisering of het verdelen van schone injectienaalden. De oorlog tegen de drugs behaagt enkel christelijke fundamentalisten", fulmineert Sahihi.

De fotograaf portretteerde naar eigen zeggen proefpersonen die niet vertrouwd waren met de drug die hen werd toegediend. "Bijna iedereen had ooit wel een verboden substantie geprobeerd", aldus Sahihi, "alleen crack bleek niet erg populair".

Sahihi's foto's van mensen op crack, speed, mescaline, psilocybine, cocaine, ketamine, hasj, marihuana, lsd, ecstasy en heroine, zijn - met een korte commentaar - te bekijken op voorgenoemde link. (klik dan onderaan op next voor foto's)

Schimmels nopen tot evacuatie dorp

Alle inwoners van het dorp Long Lake in het noordwesten van de Canadese provincie Ontario zijn geëvacueerd omdat hun huizen vol zitten met giftige schimmels. Volgens de Canadese omroep CBC veroorzaken die onder meer chronische neusbloedingen, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. De mensen zijn voorlopig ondergebracht in tenten en hotelkamers.

Long Lake is een dorp van vierhonderd inheemse Ojibway-mensen op het reservaat van de Long Lake 58 First Nation. In de huizen zijn muren volledig zwart door de schimmelgroei. Ook na een grondige schoonmaak komt die weer terug.

De autoriteiten hebben een onderzoek op gang gebracht naar de soort schimmel en de gezondheidsrisico's. Volgens een bouwkundige zijn de huizen slecht gebouwd en staan ze op een verkeerde plaats met een te natte ondergrond.
Opperhoofd Veronica Waboose en haar stamraad van de Ojibways hebben overheidssteun gevraagd om stacaravans neer te kunnen zetten. De autoriteiten hebben de stamleden huisvesting aangeboden in appartementen in Thunder Bay, een stad drie uur van hun woongebied vandaan. Daar willen de Ojibways niet op ingaan. Ze zijn nu tenten aan het neerzetten aan de oever van een meer vlakbij hun verlaten dorp.

Grote brand in nationale park Yellowstone

pagan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het nationale park Yellowstone in de VS woedt een bosbrand die nauwelijks te temmen blijkt. Het gebied is zo ontoegankelijk dat de bestrijding grotendeels vanuit de lucht moet gebeuren. Sinds het weekeinde is al 800 hectare afgebrand. Door droogte en hoge temperaturen is het eind nog niet in zicht.

Het vuur woedt in het tweederde deel van het park dat in 1988 aan een verwoestende bosbrand ontkwam. In dat gebied heeft zich sindsdien veel kurkdroog onderhout verzameld, waardoor de vlammen zich snel kunnen verspreiden.

Het park beslaat in totaal 9000 vierkante kilometer en is daarmee een van de grootste in de wereld. Het trekt per jaar 300.000 bezoekers.

Drie topmensen weg bij Politie Genua

>>Lithion had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie topfunctionarissen van de Italiaanse politie zijn gisteravond door minister van Binnenlandse Zaken Claudio Scajola van hun functie ontheven wegens het harde en brute optreden van de politie tijdens de G-8 top twee weken geleden in Genua.

In een schriftelijke verklaring verwees de bewindsman naar het rapport dat drie inspecteurs hebben opgesteld. Hieruit blijkt ,,dat er fouten zijn gemaakt in de commandoketen. Dientengevolge hebben de mensen aan de top van deze keten andere taken gekregen.''

Overgeplaatst zijn Ansoino Andreassi, vice-commandant van de Italiaanse politie en eerst-verantwoordelijke voor de beveiliging tijdens de G-8; Arnaldo La Barbera, commandant van de antiterreureenheid van de politie; en Francesco Colucci, de politiecommandant van Genua. Het is ongebruikelijk in Italië dat leidinggevenden uit hoofde van hun functie verantwoordelijk worden gehouden voor fouten van ondergeschikten.

Verwacht wordt dat er op korte termijn ook maatregelen worden genomen tegen agenten die zich persoonlijk schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van arrestanten of onnodig hard optreden tegen betogers, en tegen commandanten van politie-eenheden die buiten hun boekje zijn gegaan.

De reacties op het besluit zijn gemengd. Voorkomen moet worden dat de drie als zondebok worden gebruikt en dat daarna de zaak in het vergeetboek komt, schrijven La Stampa, Corriere en Repubblica. De drie kranten zetten vraagtekens bij het einddoel van Scajola. Andreassi en Barbera zijn naaste medewerkers van politiechef Gianni De Gennaro. Mogelijk gebruikt Scajola de commotie over het politieoptreden om De Gennaro onder druk te zetten ook af te treden. Deze heeft binnen de rechtse regeringscoalitie een groot aantal vijanden.

Eindhoven-bier in VS

Eindhoven wordt wereldberoemd in Californië. Maar dan niet als stad, maar als biertje. Sinds kort ligt Eindhoven-bier daar in de supermarkt. Het gerstenat wordt gebrouwen in Breda bij interbrew in opdracht van het Amerikaanse bierdistributiebedrijf Logret. Een bier puur voor de Amerikaanse markt aldus Interbrew.

Hoe komt Eindhoven op de etiketten terecht? Phil Alexander, directielid bij Logret, is verrast door de Nederlandse belangstelling voor de naam. Volgens hem moet er niet teveel achter gezocht worden. "We wilden een echt Hollands klinkende naam omdat bier uit Holland voor hoge kwaliteit staat. De brouwer in Holland kwam hiermee en daar konden we ons wel in vinden." Hij weet nog niet dat Eindhoven een stad in Nederland is, maar daar is zo'n beetje alles mee gezegd.

'Eindhoven' hoort in het hogere biersegment in Amerika. "Maar het is ook weer geen Heineken." Het merk zit nog in de opstartfase, maar tot dusverre is Logret uitermate tevreden hoe het loopt.

Servische generaal veroordeeld tot 46 jaar

Het Joegoslavië-tribunaal heeft de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 jaar voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica. Het is de eerste keer dat het Haagse VN-tribunaal iemand veroordeelt voor volkerenmoord. Het is ook het eerste vonnis in Europa wegens genocide sinds het misdrijf in 1948 werd omschreven

Openbaar aanklager Mark Harmon had acht keer levenslang geëist tegen Krstic omdat hij direct betrokken was "bij de organisatie en uitvoering van de grootste massamoord in Europa sinds de Holocaust". Gisteren typeerde Harmon de straf als "substantieel" en openbaar aanklager Carla Del Ponte liet via haar voorlichter weten "zeer tevreden" te zijn dat het tribunaal iemand heeft veroordeeld voor genocide. Krstic gaat in beroep tegen de uitspraak.

De 53-jarige Krstic was commandant van de Bosnisch-Servische eenheid die in juli 1995 de enclave Srebrenica in Oost-Bosnië veroverde, waar zo'n dertigduizend moslims bescherming hadden gezocht tegen het Servische geweld. Srebrenica was door de Verenigde Naties bestempeld als `veilig gebied' dat zou worden beschermd door Nederlandse VN-militairen. Na de verovering werden de moslims uit Srebrenica gedeporteerd, waarbij de mannen en jongens werden gescheiden van de vrouwen en kinderen. De vrouwen en kinderen vertrokken naar moslimgebied. De mannen en jongens zeven- tot achtduizend werden vermoord. "Etnische zuivering werd genocide", vonniste tribunaal-rechter Almiro Rodrigues.

Krstic is de hoogste Bosnisch-Servische militair die tot nu toe door het tribunaal is berecht. Onder leiding van Krstic is geprobeerd bewijzen van het bloedbad te vernietigen. In de maanden na de val van de enclave werden massagraven geopend, soldaten brachten lijken over naar andere graven, ver weg in de bossen en bergen van Oost-Bosnië. Door deze acties zal de exacte aantal slachtoffers nooit bekend worden, zo verwacht het tribunaal.

Eerste rooms-katholieke bij EO

De Evangelische Omroep heeft sinds 1 augustus voor het eerst een rooms-katholieke werknemer. Maarten Jansen uit Den Bosch is toegetreden tot de redactie van het televisieprogramma 'Het Elfde Uur' van Andries Knevel. Dat bevestigde een woordvoerder van de EO vrijdag.

Jansen werkte eerder als catecheet bij het bisdom Den Bosch en korte tijd als journalist bij het Katholiek Nieuwsblad. Voor zijn aanstelling was geen statutenwijziging nodig. De statuten schrijven niet voor dat een gegadigde voor een baan bij de EO protestants-christelijk moet zijn. Wel moet die de grondslag van de omroep onderschrijven, waarin staat dat de EO zich laat leiden door de bijbel als het onfeilbare Woord van God.

Per 1 juni had al de eerste rooms-katholiek zijn intrede gedaan bij de ledenraad van de EO. Harm Ruiter (28) uit Helmond, jongerenwerker bij de Katholieke Charismatische Vernieuwing, bekleedt een van de twee zetels in het 'ledenparlement' die voorheen voor leden van 'overige protestants-christelijke kerken en geloofsgemeenschappen' waren gereserveerd. Zijn benoeming was mogelijk doordat vorig jaar bij een statutenwijziging het woord 'protestants' is geschrapt.

Buma Stemra verliest opsporingsbevoegdheid

Buma Stemra, de laatste private organisatie met opsporingsbevoegdheid in ons land, moet dat unieke recht inleveren. De jacht op cd-piraten en andere muziekprofiteurs wordt in de toekomst gestuurd door de overheid, waarbij het niet duidelijk is welke rol is weggelegd voor het zichzelf bedruipende Buma Stemra.

Tim Kuik, hoofd Opsporingsdienst van de nationale belangenbehartiger van bijna 13.000 componisten, tekstdichters en muziekuitgevers, heeft 'grote zorgen' dat de expertise die Buma Stemra in dertig jaar tijd heeft opgebouwd in de opsporing, verloren zal gaan. Buma Stemra beschikt over vijftien speurneuzen, die door het Openbaar Ministerie bevoegd zijn om te opereren. 'Ons opsporingssysteem staat internationaal hoog aangeschreven. Het werkt goed en zou zoveel mogelijk bij het oude gelaten moeten worden", zegt Kuik.

'We zijn in gesprek met het ministerie van Justitie over de rol die voor ons is weggelegd in de toekomst. Hoe die rol eruit zal zien weten we nog niet, maar ons is wel duidelijk gemaakt dat de overheid de bestrijding van de toenemende georganiseerde criminaliteit op ons vakgebied naar zich toetrekt', zegt Kuik.

Minister van Justitie Korthals beklemtoont dat de jacht op illegale muziekprofiteurs moet worden voortgezet, maar dat dat wel door de overheid moet gebeuren. "De auteurssector, waaronder ook de softwarebranche valt, is een dermate belangrijk gebied dat de overheid zich nadrukkelijker moet gaan bemoeien met de strafrechtelijke rechtshandhaving."

Inmiddels zijn er tussen Buma Stemra en Justitie verschillende alternatieven besproken, zoals het onderbrengen van de opsporing bij de Economische Controle Dienst (ECD) en de Fiscale Inlichten en Opsporings Dienst (FIOD).

"In dat geval zijn we bang dat de nadruk op belastingfraude komt te liggen en de fiscus alleen maar achter de 'grote vissen' aan gaat. Wij vinden juist dat je ook achter de kleine gevallen aan moet, want er zijn in ons land honderden mensen die bij elkaar heel veel geld verdienen aan bijvoorbeeld het kopiëren van muziek."

Ook bespraken Buma Stemra en Justitie het idee om de opsporing bij het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) onder te brengen. "Ook geen ideale oplossing", vindt Kuik. "De KLPD mag dan heel veel politiemensen hebben, maar die hebben andere prioriteiten dan het aanpakken van illegale cd's."
De voorkeur van Buma Stemra gaat uit naar een (semi-)publiekrechtelijke opsporingsdienst. "Dan kunnen wij ons werk blijven doen, terwijl Justitie en onze rechthebbenden, die in de loop der jaren miljoenen hebben geïnvesteerd in ons opsporingssysteem, gewoon inspraak hebben."

Volgens berekeningen van de brancheorganisaties besteedde de Nederlandse consument in 2000 in totaal 183 miljoen gulden aan illegale cd's en dvd's, tegen 145 miljoen in het jaar ervoor.

Liz Taylor aan negende huwelijk toe

De 69-jarige Elizabeth Taylor is van plan in het huwelijk te treden met Jurassic Park-ster Jeff Goldblum. Dit zal dan haar negende huwelijk worden.

De 48-jarige Goldblum is jong genoeg om Liz' zoon te kunnen zijn. Maar in Hollywood fluistert men dat de relatie tussen Goldblum en Liz zo serieus is, dat een huwelijk binnenkort zeker te verwachten is.

Twee jaar geleden, kort na haar scheiding van bouwvakker Larry Fortensky, zei Liz dat zij 'nooit meer' zou trouwen. Maar een goede vriendin zei nu: "Jeff heeft een enorme indruk op haar gemaakt. Ze wil eigenlijk alleen nog maar bij hem zijn en daarom zou ze graag met hem in het huwelijk willen treden."

De acteur, die veertig speelfilms op zijn naam heeft staan zoals Cats en Dogs, is gescheiden van de actrice Geena Davis. Hij had ook een relatie met Laura Dern die hij op de set van Jurassic Park leerde kennen. Een van zijn films heette opmerkelijk genoeg Shooting Elizabeth waarin Mimi Rogers, Tom Cruise's ex-vrouw, zijn tegenspeelster was.

Het leeftijdsverschil is nooit een probleem geweest voor LIZ bij het uitkiezen van haar mannen. Toen zij met de 39-jarige Larry Fortensky trouwde, was de diva zelf 59 jaar oud. Een insider zei: "Liz is in de zevende hemel op het ogenblik. Ze gedraagt zich als een verliefde teenager."

Computermarkt Europa krimpt

De West-Europese markt voor personal computers is in het tweede kwartaal voor het eerst kleiner geworden. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest.

Volgens Dataquest werden 6,02 miljoen pc's verscheept, 4 procent minder dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Vooral in de consumentenmarkt was het slecht gesteld. De zakelijke markt trok daarentegen wat aan. 'Dit segment laat gestage groei zien, maar het algemene beeld wordt verstoord door een zwakke verkoop van computerhardware in de detailhandel', aldus analist B. Gammage van Dataquest.

De daling in West-Europa is groter dan in de gehele wereld. Uit cijfers van vorige maand bleek dat de wereldwijde verkoop van pc's met 1,9 procent was gedaald in het tweede kwartaal. Dataquest wijt de achteruitgang aan de verslechterde economische situatie in de Verenigde Staten, wat nu ook merkbaar is in de rest van de wereld.

De computerfabrikanten hebben niet alleen te maken met een afnemende vraag. Om omzet te blijven genereren is een prijzenslag gaande.

Internetgebruik blijft toenemen

Het aantal internetters is het laatste half jaar fors gegroeid. Momenteel hebben 9,7 miljoen Nederlanders een aansluiting op het web. Dat is 61 procent van de bevolking. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Internet Barometer van onderzoeksbureau Interview/NSS.

Vooral in de leeftijd van 25 tot 34 jaar neemt het internetgebruik toe. In die groep is het aantal mensen met toegang tot het web met 20 procent gestegen ten opzichte van december vorig jaar. Onder vijftigplussers is de internettoegang echter te verwaarlozen. Het aantal oudere internetters groeide slechts met 3 procent tijdens dezelfde periode.

Sancties VS tegen Irak en Libië verlengd

President George W. Bush heeft vrijdag een wet ondertekend die de Amerikaanse sancties tegen Libië en Irak met nog eens vijf jaar verlengt. Buitenlandse bedrijven die handelen met deze landen kunnen rekenen op problemen bij zaken met de Verenigde Staten.

Het Congres stemde vorige week in met de wet, die strenger is dan wat Bush voorstond. De president was voor verlenging van de sancties, maar slechts voor een periode van twee jaar. Met de strafmaatregelen, die in 1996 van kracht werden, willen de Verenigde Staten Libië en Irak isoleren, omdat zij het internationale terrorisme zouden steunen. Bedrijven krijgen problemen met Washington als zij meer dan 20 miljoen dollar in de energiesector van beide landen investeren.

Bush deelde in een verklaring mee de zorgen van het Congres over het 'verwerpelijke beleid en gedrag' van beide landen te delen. Hij wees erop dat de regering op een aantal manieren uiting aan deze zorgen geeft. Zo probeert zij de samenwerking met andere landen in de strijd tegen het terrorisme en de verspreiding van (kern)wapens te versterken.

Abu Sayyaf onthoofdt 5e gijzelaar

De leden van de moslimbeweging Abu Sayyaf die vrijdagochtend in een christelijk dorp op het Filipijnse eiland Basilan ongeveer dertig mensen ontvoerden, hebben een vijfde gijzelaar onthoofd.

Dat heeft de leider van de strijdkrachten in het zuiden van de Filipijnen, generaal Gregorio Camiling, zaterdag bekendgemaakt. Militairen die jacht maken op de rebellen, vonden het lijk van de gijzelaar vrijdagavond. Enige uren na de ontvoering van de dorpsbewoners waren de lijken van vier onthoofde gijzelaars aangetroffen.

Volgens Camiling zijn verscheidene ontvoerden ontsnapt. Abu Sayyaf, dat streeft naar een moslimstaat in het zuiden van de Filipijnen, zou nu nog zestien mensen in gijzeling houden.

Letselschade advocaten klagen staat aan

De vereniging van letselschadeadvocaten ASP heeft de gemeente Enschede en het rijk gedagvaard in een civiele procedure. De advocaten willen dat de rechtbank in Den Haag bepaalt dat de overheid aansprakelijk is voor de vuurwerkramp in Enschede.

Een dergelijk vonnis van de rechtbank zou de weg vrijmaken voor het indienen van schadeclaims. Advocaten M. de Witte en J. Beer treden op namens drie slachtoffers van de vuurwerkramp. Na maanden van voorbereiding hebben ze een dagvaarding van 45 paginas opgesteld. "De rode draad daarin is dat de overheid ernstig tekort is geschoten in haar zorgplicht voor de veiligheid van de burgers, zoals in de grondwet staat. De overheid heeft de belangen van de burgers verkwanseld," zegt De Witte.

De dagvaarding is niet beperkt tot de situatie in Enschede. De advocaten schetsen een beeld van de kruitfabriek in Muiden de jaren zestig tot aan de ontploffing van S.E, Fireworks vorig jaar. Ze willen daarmee aantonen dat de overheid wel wist dat er risicos waren maar er niets aan deed.

De eerste zitting bij de rechtbank is 21 augustus. De Witte verwacht dat de rechtbank zich begin volgend jaar uitspreekt. Indien de rechtbank de letselschadeadvocaten in het gelijk stelt en bepaalt dat de overheid aansprakelijk is, kan vervolgens ieder slachtoffer een schadeclaim indienen, zegt De Witte.

Daarvoor moeten wel aparte procedures worden gestart. "Maar het is natuurlijk ook goed mogelijk dat de overheid een schikking aanbiedt," aldus De Witte.

Wielrennen: Bush in de gele trui

Tourwinnaar Lance Armstrong arriveerde vrijdag niet met lege handen in het Witte Huis in Washington. De Amerikaan verraste president Bush met een gele trui en een fiets. 'Ik hoop dat hij de trui draagt als hij een rondje fietst', aldus de wielrenner.

De president wilde Armstrong persoonlijk feliciteren met zijn derde tourwinst. Bush noemde Armstrong, die in het gezelschap was van vrouw Kristin en zoontje Luke, een 'vriend, een ware kampioen en een grote Amerikaan'. Overigens hield Armstrong met zijn bezoek een traditie in ere. Twee jaar geleden, na zijn eerste overwinning in de Ronde van Frankrijk, nam hij bij zijn bezoek aan de toenmalige president Bill Clinton eveneens een fiets en een gele trui mee.

Solocarrière voor Starmaker-afvaller

Het was te verwachten en nu is het ook gebeurd. In een studio in Waalwijk heeft de eerste 'Starmaker-afvaller' een single opgenomen. Het betreft hier Lieke, die als laatste het Starmaker-project moest verlaten en daarbij een nek-aan-nek race voerde met Bouchra, die nu nog wel in de groep zit.

Andere soloaspiraties komen van de kant van Sita, die door velen wordt gezien als hét gezicht van de band. Haar debuutsingle Happy komt in augustus uit en naar verluid begint ze rond die tijd ook aan de opnames van een eigen album.

In september start de clubtour van K-otic en in het schema staan optredens in zalen als Paradiso, Nighttown, de Martinihal en 013. Inmiddels zijn ongeveer dertig concerten bevestigd en die zijn op enkele na allemaal uitverkocht.
©FOK.nl e.a.