Buma Stemra verliest opsporingsbevoegdheid

Buma Stemra, de laatste private organisatie met opsporingsbevoegdheid in ons land, moet dat unieke recht inleveren. De jacht op cd-piraten en andere muziekprofiteurs wordt in de toekomst gestuurd door de overheid, waarbij het niet duidelijk is welke rol is weggelegd voor het zichzelf bedruipende Buma Stemra.

Tim Kuik, hoofd Opsporingsdienst van de nationale belangenbehartiger van bijna 13.000 componisten, tekstdichters en muziekuitgevers, heeft 'grote zorgen' dat de expertise die Buma Stemra in dertig jaar tijd heeft opgebouwd in de opsporing, verloren zal gaan. Buma Stemra beschikt over vijftien speurneuzen, die door het Openbaar Ministerie bevoegd zijn om te opereren. 'Ons opsporingssysteem staat internationaal hoog aangeschreven. Het werkt goed en zou zoveel mogelijk bij het oude gelaten moeten worden", zegt Kuik.

'We zijn in gesprek met het ministerie van Justitie over de rol die voor ons is weggelegd in de toekomst. Hoe die rol eruit zal zien weten we nog niet, maar ons is wel duidelijk gemaakt dat de overheid de bestrijding van de toenemende georganiseerde criminaliteit op ons vakgebied naar zich toetrekt', zegt Kuik.

Minister van Justitie Korthals beklemtoont dat de jacht op illegale muziekprofiteurs moet worden voortgezet, maar dat dat wel door de overheid moet gebeuren. "De auteurssector, waaronder ook de softwarebranche valt, is een dermate belangrijk gebied dat de overheid zich nadrukkelijker moet gaan bemoeien met de strafrechtelijke rechtshandhaving."

Inmiddels zijn er tussen Buma Stemra en Justitie verschillende alternatieven besproken, zoals het onderbrengen van de opsporing bij de Economische Controle Dienst (ECD) en de Fiscale Inlichten en Opsporings Dienst (FIOD).

"In dat geval zijn we bang dat de nadruk op belastingfraude komt te liggen en de fiscus alleen maar achter de 'grote vissen' aan gaat. Wij vinden juist dat je ook achter de kleine gevallen aan moet, want er zijn in ons land honderden mensen die bij elkaar heel veel geld verdienen aan bijvoorbeeld het kopiëren van muziek."

Ook bespraken Buma Stemra en Justitie het idee om de opsporing bij het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) onder te brengen. "Ook geen ideale oplossing", vindt Kuik. "De KLPD mag dan heel veel politiemensen hebben, maar die hebben andere prioriteiten dan het aanpakken van illegale cd's."
De voorkeur van Buma Stemra gaat uit naar een (semi-)publiekrechtelijke opsporingsdienst. "Dan kunnen wij ons werk blijven doen, terwijl Justitie en onze rechthebbenden, die in de loop der jaren miljoenen hebben geïnvesteerd in ons opsporingssysteem, gewoon inspraak hebben."

Volgens berekeningen van de brancheorganisaties besteedde de Nederlandse consument in 2000 in totaal 183 miljoen gulden aan illegale cd's en dvd's, tegen 145 miljoen in het jaar ervoor.