Dierenbescherming klopt aan bij CRI

De Dierenbescherming wil samen met de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) daderprofielen gaan opstellen van dierenmishandelaars. Over de samenwerking is inmiddels een gesprek gevoerd, volgens de CRI zijn daarbij nog geen concrete toezeggingen gedaan.

De Dierenbescherming hoopt dat de politie met de daderprofielen dierenmishandelaars sneller kan opsporen. De CRI zou belang hebben bij de samenwerking omdat uit onderzoek blijkt dat verkrachters en seriemoordenaars vaak een geschiedenis van dierenmishandeling hebben, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

gevallen steeds gruwelijker

Volgens de woordvoerder is de samenwerking nog ,,heel pril''. De CRI bevestigt dat er een gesprek is geweest tussen vertegenwoordiger van de Dierenbescherming en een opsteller van daderprofielen.
De Dierenbescherming heeft contact gezocht met de CRI omdat de indruk bestond dat het aantal gevallen van dierenmishandeling de laatste tijd toeneemt. ,,Het lijkt wel alsof het steeds meer wordt en de gevallen steeds gruwelijker'', aldus de woordvoerder. Vorig jaar kreeg de inspectiedienst van de Dierenbescherming 10.000 meldingen binnen.

De beloningen die de Dierenbescherming de afgelopen maanden heeft uitgeloofd voor de opsporing van mishandelaars, hebben tot dusver niets opgeleverd. Op het hoofd van iemand die in Twente vooral paarden mishandelt, staat inmiddels ruim 25.000 gulden. Een deel van dat geld is beschikbaar gesteld door de Dierenbescherming, de rest door particulieren. Ook staat er een flink bedrag uitgeloofd voor aanwijzingen die ertoe leiden dat de dader van mishandelingen op een kinderboerderij in Beuningen wordt gepakt.