Computermarkt Europa krimpt

De West-Europese markt voor personal computers is in het tweede kwartaal voor het eerst kleiner geworden. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest.

Volgens Dataquest werden 6,02 miljoen pc's verscheept, 4 procent minder dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Vooral in de consumentenmarkt was het slecht gesteld. De zakelijke markt trok daarentegen wat aan. 'Dit segment laat gestage groei zien, maar het algemene beeld wordt verstoord door een zwakke verkoop van computerhardware in de detailhandel', aldus analist B. Gammage van Dataquest.

De daling in West-Europa is groter dan in de gehele wereld. Uit cijfers van vorige maand bleek dat de wereldwijde verkoop van pc's met 1,9 procent was gedaald in het tweede kwartaal. Dataquest wijt de achteruitgang aan de verslechterde economische situatie in de Verenigde Staten, wat nu ook merkbaar is in de rest van de wereld.

De computerfabrikanten hebben niet alleen te maken met een afnemende vraag. Om omzet te blijven genereren is een prijzenslag gaande.