FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 juli 2001

Oor van Van Gogh niet zelf afgesneden?

Vincent van Gogh heeft misschien niet in een vlaag van waanzin zijn linker oor afgesneden. De verminking is mogelijk veroorzaakt door Paul Gauguin, die zijn collega tijdens een hoog opgelopen ruzie onder invloed van alcohol met een degen zou hebben aangevallen.

Tot die conclusie is de Duitse kunstexpert Rita Wildegans gekomen na analyse van beschrijvingen van het incident op 24 december 1888 en van het proces verbaal van de politie. Dit meldde de Britse zondagskrant The Sunday Times.

In een nog te verschijnen boek zet Wildegans uiteen dat zij meerdere redeneringsfouten heeft aangetroffen in de stukken die zij bestudeerd heeft. In een interview met The Sunday Times zegt zij dat ,,alles wat over de zaak bekend is, uit de mond van Gauguin komt, maar dat Gauguin bekend stond als een doorgewinterd leugenaar en een goede schermer''.

Wildegans vertelt dat Van Gogh en Gauguin een hoogoplopende ruzie hadden over het feit dat de laatste aankondigde dat hij Arles (in Zuid-Frankrijk) zou verlaten. Van Gogh had Gauguin begin 1888 overgehaald naar Arles te komen in de hoop met hem een schildersgemeenschap te stichten, naar het idee van die van Pont-Aven in Bretagne. Die ruzie zou uit de hand gelopen zijn door fors drankgebruik en toen zou Gauguin het oor van zijn vriend zou hebben afgesneden, aldus de kunstexpert.

Opnamen horrorfilm te volgen via Internet

De studio-opnamen van de nieuwe Nederlandse horrorfilm 'Deadline' zijn van 28 juli tot en met 5 augustus via een webcam op de set live op internet te volgen. Ook is het mogelijk via de site www.twistedpictures.nl tussen de opnamen door te chatten met de filmmakers.

Op die manier kunnen kijkers commentaar leveren op wat ze zien. Ook is het mogelijk ideeën te suggereren voor het verloop van de film. De 26-jarige regisseur Jonathan Kray benadrukt dat het gaat om suggesties. Hij kan niet toezeggen dat de geopperde ideeën ook echt in de film worden verwerkt.

'Deadline' is geschreven en geregisseerd door Kray, die hiermee zijn regiedebuut maakt. De hoofdrol wordt vertolkt door acteur Cas Jansen, bekend van onder meer de film Lek. De film vertelt het verhaal van een nieuwsploeg die wordt geconfronteerd met een gewelddadige moordpartij in een klein softwarebedrijf. De enige overlevende is de jonge manager Mike (Jansen), die bezig is een revolutionair nieuw computerspel te ontwikkelen.

De film wordt begin volgend jaar op dvd uitgebracht. Als er een distributeur kan worden gevonden, komt de film ook in een beperkte bioscooproulatie uit. Nieuwslezeres Henny Stoel heeft een bijrol in 'Deadline'.

Londen niet klaar voor cool eetcafé

De Fun Lovin’ Criminals hebben hun plannen voor een eetcafé in Londen opgegeven. In november van vorig jaar kondigde zanger en ondernemer Huey Morgan aan dat de groep Italiaans-Amerikaanse eettent zou openen in het hippe Camden.

“We brengen de sfeer van Little Italy in New York naar Londen. Het wordt een coole tent”, zei hij enthousiast. Maar dat bleek niet aan de deftige Londenaren besteed. “Iedereen oefende druk op ons uit om een chique restaurant te openen”, vertelde Huey. “En daar hadden we geen zin in.”

De Criminals trokken de conclusie dat er geen animo voor hun eetcafé was en haakten af. “Met alle respect, maar ik denk niet dat het Londense publiek onze bedoelingen weet te waarderen en dan komt er dus geen publiek.” De restaurants die de groep in Dublin en New York bezit, zijn wel een succes.

Steekpartij kost Zoetermeerse het leven

Happyfun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 38-jarige vrouw uit Zoetermeer is zaterdagavond vermoedelijk door messteken om het leven gekomen in haar woning aan de Willem van Cleeflaan. De politie heeft in de woning een 35-jarige man aangehouden. Twee minderjarige kinderen zijn bij familie elders ondergebracht.

De politie heeft vier rechercheurs op de zaak gezet. Over de toedracht van de steekpartij is nog niets bekend. Ook de relatie van de aangehouden man tot het slachtoffer is onduidelijk.

Ruimteveer Atlantis weer op weg richting aarde

Het ruimteveer Atlantis heeft zich zondag losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS en is weer op weg naar de aarde. De Atlantis moet volgens planning dinsdag weer op Cape Caneveral in de Amerikaanse staat Florida landen.

De vijfkoppige bemanning van de Atlantis heeft een zes ton zware luchtsluis naar de ISS gebracht en aan het ruimtestation gekoppeld. De luchtsluis maakt het in de toekomst makkelijker om vanuit het ISS ruimtewandelingen te ondernemen. Zo'n ruimtewandeling was tot dusverre alleen mogelijk als een ruimteveer aan het station was gekoppeld.

In het ISS bevinden zich sinds maart twee Amerikanen en een Rus. Zij worden in augustus afgelost.

Beatle George Harrison stervende

opstop@yahoo.com>RopStop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sir George Harrison, één der nog drie levende beatles is stervende, maakte de Engelse krant "Sunday Mirror" afgelopen nacht bekend. George Harrison zou het zoveelste gevecht tegen een tumor, dit maal in z'n hersenen, aan het verliezen zijn.

De 58-jarige Beatle wordt al voor de derde keer getroffen door kanker nadat hij in 1997 een tumor in zijn nek en dit jaar al voor longkanker werd behandeld. Afgelopen nacht maakte zijn manager Sir George Martin bekend dat zijn strijd dit keer waarschijnlijk wel in zijn nadeel beslecht zou worden.

Behalve de vele tegenslagen met zijn eigen gezondheid ontsnapte George bijna twee jaar geleden al aan de dood toen een fanatieke fan zijn hotelkamer binnenstormde en meerdere keren op hem met een mes instak.

Extreme kou kost Zuid-Afrikaan het leven

Happyfun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De barre winter In Zuid-Afrika veroorzaakt chaos, die aan tenminste een persoon het leven heeft gekost. In vakantiefolders baadt het land doorgaans in zon, maar momenteel teisteren storm en regen vooral de regios rond Johannesburg en Kaapstad.

Bij die kustplaats viel in de maand juli tot nu toe ruim 200 millimeter water uit de hemel, het hoogste cijfer van de afgelopen 44 jaar. Het slachtoffer is een 24-jarige man, die overleed aan de gevolgen van onderkoeling in zijn huis bij Johannesburg. Volgens een hulporganisatie stierven eerder deze maand al drie mensen aan hetzelfde fenomeen.

In het zwarte woonoord Soweto bij Johannesburg zaten veel mensen zonder stroom, nadat een elektriciteitsstation was uitgevallen. De installlatie kon de plotselinge grote vraag niet aan, toen de mensen massaal energieverslindende verwarmingsapparatuur aanzetten.

Duizenden mensen geweerd uit Italië

Tweeduizend mensen zijn de afgelopen tien dagen Italië uitgezet of bij de grens tegengehouden. Dat gebeurde in het kader van de verscherpte controles voor en tijdens de top van de G8 in Genua. Dit heeft de Italiaanse premier Berlusconi na afloop van de top gezegd.

Italië had daarvoor onder meer het Verdrag van Schengen opgeschort om aan de grens controles te kunnen houden. Ook waren er beperkingen opgelegd aan het lucht- en treinverkeer.

Berlusconi zei dat hij zelf nooit Genua zou hebben gekozen als plaats voor de G8-bijeenkomst. De regering van zijn voorganger Amato was daar verantwoordelijk voor.

Stelletje moet voor straf naakt lopen

Een jong Indiaas stelletje werd gedwongen om naakt rond te lopen in het dorp omdat ze tijdens een date samen waren gesnapt.

Mededorpsbewoners vernederden het paar omdat afspraakjes voor het huwelijk en 's avonds laat uitgaan niet is toegestaan in de conservatieve gedeeltes van het platteland.

De familie van het meisje is dan ook verbannen uit het dorpje Mujheda Sadat in het district Muzzafarnagar. Er moest extra politie ingezet worden om de orde te handhaven. Het incident had in de omgeving veel opzien gebaard.

In India worden huwelijken meestal geregeld door de ouders en de meeste paren zien elkaar voor het eerst tijdens hun huwelijksnacht.

Nigeriaanse vrouwen dreigen met naaktlopen

RopStop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrouwelijke leden van de Nigeriaanse Democratische Partij PDP hebben gedreigd naakt te lopen uit protest tegen het tekort aan respect voor vrouwen binnen hun partij. Het protest gaat door tenzij er door hoge functionarissen excuses worden aangeboden voor het leed dat de vrouwen aangedaan wordt.

Als dit wordt geweigerd, zullen de vrouwen naakt door de straten van Lagos lopen en net zo naakt zeven dagen voor het huis van de voorzitter kamperen.

Spook misbruikt mensen in hun slaap

RopStop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De inwoners van de Zanzibar eilanden zijn bang. Vreselijk bang. Op de eilandjes is namelijk alarm geslagen over een sexueel actief 'spook', die mensen aanrand terwijl ze 's nachts liggen te slapen.

Veel Zanzibaren durven nu niet meer in hun huis te slapen, omdat ze geloven dat alleen mensen in hun eigen bedden als prooi voor het spook dienen. Het spook zou vooral mannen aanranden.

Voorheen dachten de Zanzibaren dat het spook alleen de eilanden bezocht in tijden van verkiezingen. Nu blijkt echter dat het spook zich ook buiten die perioden laat zien.

Slachtoffers zeggen dat ze in een soort trance waren terwijl ze werden aangerand. Een vorig spook, die het vooral op kinderen gemunt had, zou het eiland zes maanden geterroriseerd hebben.

Loveparaders opgelicht

Happyfun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele honderden danceliefhebbers zijn door een malafide reisorganisatie uit Groningen opgelicht. De feestgangers hadden voor zo'n 200 euro een busreis met overnachting geboekt naar Berlijn, waar de jaarlijks Loveparade gehouden wordt. Maar bij de diverse opstapplaatsen in het land bleek geen enkele bus beschikbaar te zijn.

De gedupeerde jongeren restte weinig anders dan naar huis terug te keren of alsnog met de auto naar Berlijn gaan. Inmiddels hebben enkele gedupeerde Loveparade-gangers aangifte gedaan bij de politie.

Achter de malafide reisorganisatie Club Express blijkt een zekere G. Carboni te schuilen. Hij is een bekende van de Groningse politie. Vorig jaar kwamen over de Groninger precies dezelfde klachten binnen. De rechter oordeelde toen dat er geen sprake was van oplichting. Carboni zei vorig jaar dat de problemen te wijten waren aan de massale toeloop, en "dat het hem boven het hoofd gegroeid was", zo meldt De Telegraaf.

Ondanks alle problemen op het Nederlandse spoor, leek de beste manier om naar Berlijn te komen, dit jaar toch de trein. Voor het eerst reed er speciale Lovetrain vanuit Rotterdam, via Amsterdam en Utrecht naar Berlijn. Met Nederlandse dj's achter de draaitafels in een danswagon en zeven slaapwagons is de trein zonder veel problemen naar Berlijn vertrokken.

Meisjes (10 en 13) proberen bank te beroven

Twee meisjes van 13 en 10 hebben geprobeerd een bank te beroven in Allegheny County, USA. Ze vertelden de politie naderhand dat ze geld nodig hadden voor een dagje winkelen.

De meisjes stampten de bank binnen met handdoeken om hun hoofd en sokken over hun handen, ideeën die ze hadden opgedaan op TV. Ze gaven de bankbediende een briefje waarop stond dat ze een pistool hadden en graag $2000 wilden hebben. De bankbediende twijfelde geen moment en deed snel de deuren op slot, zodat er geen eventuele handlanger binnen kon komen.

Tegen bankmedewerkers zeiden ze dat er een man met een pistool in een auto zat die de meisjes gedwongen had de bank te beroven. Later werd duidelijk dat ze het zelf hadden geplanned.

De FBI, die er inmiddels bij betrokken was, liet de die-hard bankrovers-in-spé over aan de lokale politie, vanwege hun leeftijd, en omdat er geen buit was gemaakt.

Politie doorzoekt hoofdkwartier relschoppers

De Italiaanse politie heeft het hoofdkwartier van de overkoepelende organisatie die achter de rellen bij de G8-top in Genua zou zitten, doorzocht. Volgens activisten zijn daarbij computerfloppy's in beslag genomen en zijn een aantal mensen gearresteerd.

"De politie kwam vanavond binnen met een huiszoekingsbevel en nam floppy's mee", aldus Enzo Lefebe, een freelance journalist werkzaam voor het Genua Sociaal Forum. Bij de politieactie zouden zes mensen gewond zijn geraakt.

Getuigen meldden dat minstens vijftien actievoerders zijn afgevoerd door de politie. Volgens een woordvoerder van de Italiaanse autoriteiten zouden bij de huiszoeking molotovcocktails en en ijzeren stangen in beslag zijn genomen.

Ongeveer honderd agenten stonden rond middernacht bij de school waar de actievoerders hun tijdelijk hoofdkwartier hebben ingericht. Het ligt op zo'n vier kilometer van de 'Rode Zone', waar de leiders van de belangrijkste industriële landen en Rusland bijeen zijn.

Love Parade trekt dit jaar minder bezoekers

Honderdduizenden dance- en technoliefhebbers hebben zaterdag in Berlijn meegedanst in de dertiende Love Parade. Volgens de organisatoren waren er meer dan een miljoen deelnemers. De politie schatte dat er slechts 500.000 naar de Duitse hoofdstad waren getogen.

Vorig jaar liepen en dansten er nog 1,3 miljoen mensen mee. De organisatoren hadden rekening gehouden met minder deelnemers. Het was lang onzeker of het feest door zou gaan, omdat toestemming van de stad uitbleef.

Bovendien moeten de organisatoren volgens een uitspraak van het Duitse Constitutioneel Gerechtshof de kosten van de veiligheidsmaatregelen en voor het opruimen van de rotzooi op zich nemen. Het gaat om een bedrag van 4 miljoen mark, waartegenover slechts 2,5 miljoen mark aan inkomsten staan. De organisatie achter de Love Parade heeft haar dreigement om het festival volgend jaar ergens anders te houden zaterdag ingetrokken.

Artsen snijden 'rebellenlogo' uit ledematen kindsoldaten

Een internationaal team van plastisch chirurgen gaat vanaf half augustus minstens 150 kindsoldaten in West-Afrikaanse Sierra Leone opereren om de letters RUF van hun lichaam te verwijderen.

Dat meldt Unicef Nederland. De medische hulpactie wordt bekostigd door het Amerikaanse International Medical Corps, het VN- kinderfonds Unicef en de Amerikaanse overheid.

De behandelingen worden uitgevoerd door Italiaanse en Amerikaanse plastisch chirurgen. Ze zullen enkele maanden achtereen, een week per maand in Sierra Leone werken. De rebellen van het Revolutionaire Eenheidsfront (RUF) 'merkten' de kindsoldaten met die letters om te voorkomen dat zij zouden ontsnappen. De letters RF werden met scheermesjes en scherven in de huid gesneden, op verschillende delen van het lichaam.

De kinderen kunnen door dat stigma geen normaal leven meer leiden. Meer dan tienduizend kinderen werden in de burgeroorlog in Sierra Leone, die tien jaar duurde, gedwongen te vechten. De rebellenbeweging RUF gebruikte jongens als soldaten en lastdragers en meisjes als seksslavinnen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.