Coca-Cola vervolgd voor terreur

Coca-Cola is in de VS aangeklaagd wegens betrokkenheid bij grove schendingen van de mensenrechten in Colombia.

Het grootste frisdrankconcern ter wereld wordt door Amerikaanse en Colombiaanse vakbewegingen verantwoordelijk gehouden voor een jarenlange 'terreurcampagne', waarbij rechtse doodseskaders zouden zijn ingehuurd voor het vermoorden, martelen en ontvoeren van vakbondsactivisten in Colombia.

Het civielrechtelijke proces is gisteren in Miami aangespannen door de Amerikaanse United Steel Workers Union en de Colombiaanse vakbond Sinaltrainal. Coca-Cola zou met geweld en intimidatie getracht hebben de vakbeweging buiten de deur te houden. Het concern wordt in de aanklacht onder andere mede-aansprakelijk gesteld voor de dood van vakbondsleider Isidro Segundo Gil, die in december 1996 door een paramilitaire groepering werd geliquideerd.

Een woordvoerder van Coca-Cola in Atlanta ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. De rechtszaak is gebaseerd op een Amerikaanse wet uit 1789 (Alien Tort Claims Act), die buitenlanders in staat stelt voor een Amerikaanse rechter te procederen tegen overtredingen van internationaal recht.