Love Parade trekt minder bezoekers

De Love Parade in Berlijn, die vandaag plaatsvindt, moet het waarschijnlijk met aanzienlijk minder bezoekers doen dan in voorgaande jaren. Dat verwachten de organisatoren. Vorig jaar kwamen er nog 1,3 miljoen dance- en technoliefhebbers naar de Duitse hoofdstad.

Er zullen echter nog altijd meer dan 400.000 mensen het evenement bijwonen, zo verwacht een woordvoerster van de Berlijnse VVV. Velen van hen zijn al aangekomen. Ook uit Nederland is vrijdagavond een trein vertrokken met deelnemers. In Berlijn zijn nog wel voldoende hotelkamers beschikbaar, maar de jeugdherbergen zijn allemaal volgeboekt.

Tweeduizend agenten moeten toezien op een ordelijk verloop van het dansfestijn, dat om 14.00 uur officieel van start gaat. In de parade rijden 45 wagens mee, met zo'n 250 dj's aan boord. Onder hen zijn Nederlanders, Britten en Amerikanen. De parade zelf duurt vier uur lang, maar tot middernacht laten top-dj's als Marc Spoon, Westbam, Paul van Dyk en Jeff Mills hun kunsten horen.

Het relatief lage aantal bezoekers is vermoedelijk te wijten aan de onzekerheid of het feest wel door zou gaan. De stad deed er lang over om definitief toestemming te geven. Bovendien wil het gemeentebestuur dat de organisatoren de kosten voor het opruimen van de rotzooi op zich nemen, ongeveer 1 miljoen gulden. De organisatie achter de Love Parade heeft gedreigd het festival volgend jaar ergens anders te houden.