FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 maart 2001

Politie stuurt SMSjes na diefstal

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse politie begint dinsdag met een project waarbij naar iedere gestolen mobiele telefoon elke minuut een SMS-bericht wordt verstuurd. Dit maakte de Amsterdamse politiecommissaris Van Riessen vanavond bekend.

De berichten worden verzonden met een computersysteem. De tekst die de dief zal zien zal ongeveer luiden: "deze GSM is gestolen, u krijgt tien minuten de tijd om het toestel in te leveren bij de politie".

Het aantal straatroven in Amsterdam steeg het afgelopen half jaar explosief, stelde de politiecommissaris. "In 70 tot 80 procent van de gevallen is de buit een gsm of een laptop." De politie onderhandelde met providers om de mobiele telefoons meteen na diefstal onbruikbaar te maken, maar de besprekingen liepen op niets uit. "Kennelijk hebben de providers een ander belang", aldus Van Riessen.

Met een eigen systeem bindt de Amsterdamse politie nu zelf de strijd aan. Van Riessen: "Als u straks bij een vergadering zit en iemand krijgt iedere minuut een sms-bericht, dan weet u dat deze persoon mogelijk een gestolen gsm heeft."

Pauselijke zegeningen via internet

Gelovigen kunnen sinds afgelopen zondag een pauselijke zegen voor huwelijk, doop of communie op het internet bestellen. Deze bestelmogelijkheid moet de zegen van de paus voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken.

Het Vaticaan verspreidt de zegenwensen niet zelf. Gelovigen mogen zoeken naar winkels in religieuze artikelen in Rome. Die rekenen voor verzending van een zegen 26 tot 45 euro (ca. 57 tot 99 gulden). Voor dat bedrag krijgt de koper een luxe uitgevoerd document met een portret van de kerkvorst.

Eén van de sites waar een zegen te bestellen is, is die van San Michele Arcangelo.

Vee ten onrechte geruimd

QyRoZ meldde ons via de newssubmit dat het ministerie van Landbouw mogelijk drie bedrijven ten onrechte heeft geruimd. Dat blijkt uit een brief die minister Brinkhorst vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het ministerie had informatie dat kalveren die op die bedrijven stonden op de besmette Franse rustplaats Mayenne waren geweest. Het gaat om boerderijen in de gelderse plaatsen Doornspijk en Nunspeet, en Overberg in Utrecht.

Het ministerie ontving zondagavond informatie over de route van de Ierse vrachtwagen. Hieruit bleek dat de kalveren hoogstwaarschijnlijk helemaal niet in Mayenne zijn geweest.
"Als deze conclusie kan worden bevestigd, kunnen de beschermingsmaatregelen worden opgeheven", schrijft Brinkhorst.

Turkse politie onderschept Picasso's

De Turkse politie heeft zaterdag vier mannen gearresteerd die twee gestolen schilderijen van Pablo Picasso wilden verkopen aan agenten in burger. In totaal zijn afgelopen jaar in Turkije acht Picasso's teruggevonden die waarschijnlijk tijdens de Golfcrisis van 1991 uit een paleis in Koeweit zijn gestolen en vanuit Irak naar Turkije zijn gesmokkeld. Een neef en de chauffeur van een parlementslid uit de oostelijke stad Van behoren tot de arrestanten.

Guns 'n Roses op TW in België

De organisatie van het Torhout Werchter 2001 heeft enkele namen bekend gemaakt die dit jaar op de affiche van het rockfestival op de weide van Werchter zullen staan.

Opvallend is de aanwezigheid van enkele oude(re) goden. Guns 'n Roses sluit het driedaagse festival op 30 juni af. Naast de formatie rond Axl Rose, staan ook voormalig The Police-voorman Sting en Roxy Music op het programma. Meer recente namen zijn St. Germain, Coldplay, Kosheen, Fun Lovin' Criminals, Faithless en Beck. De eer van Nederland wordt hoog gehouden door Krezip en Anouk.

EO stopt met jeugdserie

De EO stopt op 6 april met de jeugd-dramaserie ‘’Doei’’. Er kijken op vrijdagavond de helft te weinig jongeren.

De eerste aflevering trok om 21:00 uur vrijdagavond slechts 80.000 kijkers. ,,Op dat tijdstip staat de doelgroep voor de spiegel om uit te gaan’’, aldus Peter van der Wollf van de EO. Hierna werd ‘’Doei’’ verplaatst naar half acht ’s avonds en toen liepen de kijkers op tot 200.000. Nog veel te weinig voor een dure drama serie als ‘’Doei’’.

Over de kwaliteit van de serie, waarin jongeren tegen nogal obligate generatieconflicten aanlopen, wil de EO niets negatiefs horen. ,,Vrijdag was gewoon geen goede uitzenddag, maar er was vanwege de zenderprofilering geen andere dag beschikbaar’’, aldus de Wollf.

De 40 delige serie zal in het nieuwe seizoen op een andere dag opnieuw worden uitgezonden. Of dat vanaf aflevering 13 zal zijn, ofdat men opnieuw begint is nog niet duidelijk. Wellicht komt er een compilatie van de eerste 13 delen.

Studenten eten wél gezond

Dat studenten zeer ongezond eten is onzin. Het cliché beeld van elke dag vette shoarma, patat of pizza blijkt volgens een onderzoek van Vincent Hoogveld van de Hogeschool van Den Haag niet te kloppen.

Van de 185 ondervraagde studenten blijkt er nog niets boven de Hollandse maaltijd van groente, vlees en aardappelen te gaan. Dat komt gemiddeld 2,1 keer op tafel. Daarna volgen rijst (1,7) en pasta (1,3). De student eet gemiddeld per week vijf gezonde maaltijden.

Ook staan de mannen bijna net zo vaak in de keuken als de vrouwen. Nou ja...als ze student zijn dan.

Vlag wordt op 4 mei niet meer gehesen

De Nederlandse vlag zal voortaan na de twee minuten stilte op 4 mei, de avond van de nationale dodenherdenking, niet meer worden gehesen. Dat staat in de nieuwe richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, die zijn opgesteld na overleg met de nationale overheid. Het Comité vindt het hijsen bij nader inzien niet passend.
Tot nog toe werd de vlag bij officiële herdenkingen na de twee minuten stilte gehesen. Daar kwamen bij het Comité en bij de Rijksvoorlichtingsdienst steeds meer vragen over, bij voorbeeld van mensen die dodenherdenkingen bijwoonden midden in de stad. Zij zagen de 'officiële' vlag na de dodenherdenking omhoog gaan, terwijl de vlaggen aan de huizen en de winkels in de buurt halfstok bleven.

Het Nationaal Comité wil nu aan alle verwarring een einde maken. De problemen hangen samen met de zomertijd. Tot 1979, het jaar waarop de zomertijd inging, begon het op 4 mei kort na de dodenherdenking te schemeren en moest de vlag dus kort na de plechtigheid worden binnengehaald. Door de zomertijd zit er nu een uur tussen de schemering en het hijsen van de vlag.

Grote demo Bluetooth flopt op CeBIT

Men had gehoopt op hèt moment van een veelbelovende technologie, die was ontwikkeld om draadloos een verbinding te leggen tussen verschillende apparaten binnenshuis of in het kantoor. Maar de 'Bluetooth'-demonstratie op de CeBIT, de grootste computer- en electronicabeurs, liep uit op een gigantische flop, toen bleek dat 100 zenders die alle laptops in de conventiezaal met elkaar zouden verbinden en één groot draadloos netwerk zou opzetten het lieten afweten.

De mensen achter de Bluetooth-demonstratie hadden het plan opgevat om het grootste Bluetooth-netwerk ter wereld op te zetten, maar ze hadden duidelijk de obstakels die optreden bij het draadloos verbinden van alle laptops onderschat. Ondanks deze tegenslag hebben fabrikanten nog steeds veel vertrouwen in Bluetooth.

Gevangenen vrij met helikopter

In de Zuid-Franse stad Draguignan zijn drie zware criminelen met behulp van een helikopter op spectaculaire wijze uit de gevangenis ontsnapt. Van de als vuurgevaarlijk bekend staande mannen ontbreekt ieder spoor.

De uitbrekers hadden hulp van twee handlangers die zaterdagochtend op de helihaven van Grimaud een helikopterpiloot gijzelden en hem dwongen naar de gevangenis van Draguignan te vliegen. Voor de ogen van verbouwereerde bewakers, werden de drie criminelen op de binnenplaats van het complex opgepikt.

De piloot kreeg vervolgens opdracht om het gezelschap veertig kilometer verderop te droppen, waar een vluchtauto klaarstond. Gisteren vond de politie de vluchtauto in de buurt van Grasse.

Twee jaar geleden vond op vrijwel identieke wijze een ontsnapping plaats in de gevangenis Baumettes bij Marseille. Om voortaan te voorkomen dat een helikopter op de binnenplaats kon landen, werd daar een groot net gespannen. In de gevangenis van Draguignan was geen net aanwezig.

Eerste MKZ-massagraf in Engeland

In Engeland is gisteren de eerste massaslachtplaats voor dieren aangewezen. 200.000 beesten zullen op een voormalig vliegveld bij de stad Carlisle worden gedood of dood worden aangevoerd en vervolgens begraven. Het gaat om dieren die niet op boerderijen konden worden verbrand. Militairen hebben een begin gemaakt met het graven van een vijf meter diep graf. Het aantal besmette boerderijen en slachterijen is inmiddels opgelopen tot 587.

Zondagskrant The Observer onthulde gisteren dat de Britse regering 3 jaar geleden een advies van deskundigen om keuken- en restaurantafval (swill) te verbieden als varkensvoer naast zich neer heeft gelegd. Swill zou de oorzaak van de besmetting kunnen zijn.

Caesar had duidelijk geen smaak

drliter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cleopatra, koningin van het Egypte uit de oudheid en die Julius Caesar en Mark Antonius verleidde, heeft niet de veronderstelde schoonheid, maar blijkt in werkelijkheid een kleine, mollige en lelijke vrouw geweest te zijn. Bovendien had haar gebit dringend een behandeling nodig van een tandarts.

Dit blijkt uit een collectie beelden van Cleopatra, die staan opgesteld in het Britse Museum en waarvan men altijd dacht dat beelden andere koninginnen voorstelden. Het karakter van donkerharige schoonheid en femme fatale, zoals die op het witte doek is neergezet door actrices als Sophia Loren en Elizabeth Taylor is volgens de curator een mythe.

Illegaal vervoerde schapen gedood

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een dierenarts heeft zaterdagavond op last van de Algemene Inspectie Dienst (AID) zes schapen en tien lammeren in Kerk Avezaath gedood. De dieren waren zaterdag aan het eind van de middag illegaal vervoerd naar een stal in het dorp, dicht in de buurt van Beesd. In Beesd staat een bedrijf met zware verdenking van mond- en klauwzeer.

Een 12-jarig meisje uit Tiel had het transport gezien. Haar familie alarmeerde de politie, die de AID belde. De dienst merkte de stal als verdacht aan. Vlak voor middernacht zijn de dieren gedood. De kadavers zouden zondag opgehaald en vernietigd worden, aldus de politie. De eigenaar van de schapen heeft zich zondag bij de politie gemeld. Maandag zal hij verhoord worden over de gebeurtenissen.

Gloednieuwe Toyota al in de kreukels

Woudy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gloednieuwe Toyota Formule-1-bolide ligt al in de kreukels. De Fin Mika Salo crashte op het circuit Paul Ricard bij Marseille met de vrijdag onthulde auto. Salo gleed met een snelheid van 220 kilometer per uur tegen een muur, maar bleef ongedeerd.

Een falende versnellingsbak was de oorzaak van het ongeluk. De coureur werd voor de zekerheid per helikopter naar het ziekenhuis gebracht om zich te laten onderzoeken. Hij kwam eraf met een zere rug en houdt een paar dagen rust. Toyota maakt in 2002 zijn debuut in de Formule 1.

Schaap met lingerie

In Texas werd een vermist schaap teruggevonden met een negligé aan en lippenstift op. De ooi was verdwenen van een boerderij en werd na een tip van een student teruggevonden in een garage bij de Baylor Universiteit. Op de zij van het dier stonden logo's van studentenverenigingen geschilderd.

De autoriteiten behandelen de ontvoering als een misdrijf. Jim Doak, officier van justitie, zegt dat het schaap tijdens zijn ontvoering klaarblijkelijk goed behandeld is.

NS houdt poot stijf

De NS-directie zal niet zwichten voor de zware druk van buitenaf om het gewraakte rondje om de kerk voorlopig uit te stellen. Hierdoor lijken nieuwe acties op het spoor slechts een kwestie van tijd. Zowel de commissie Bankert/Stekelenburg als minister Netelenbos en de vakbonden willen dat de NS-top het plan voorlopig in de ijskast zet om acties te voorkomen.

De CNV spande zelfs een kort geding aan om de NS-top op de knieën te krijgen. Voorts hebben de radicale personeelscollectieven hun werkgever tot komend weekeinde de tijd gegeven in te binden. Zo niet, dan volgen er vanaf 2 april "langdurige stakingen".

Tijdens het kort geding, afgelopen zaterdag voor de rechtbank in Utrecht, benadrukte de advocaat van het spoorbedrijf nogmaals dat NS geen enkele kans ziet het nieuwe dienstrooster, dat op 10 juni ingaat, op te schorten.

De NS begrijpt niet waarom niemand inziet hoe ingewikkeld het roostersysteem is. "Niet polderlieden, maar echte deskundigen zijn in staat de voor- en nadelen van de systematiek aan te wijzen", sneerde NS-raadsman R. Duk richting bemiddelaars Blankert en Stekelenburg.

Volgens de NS heeft het duo slechts vijftien minuten met de NS-top gepraat over de mogelijkheden om het nieuwe dienstrooster op te schorten. Verbijsterd was het spoorbedrijf dan ook toen de dag daarop Blankert en Stekelenburg "om de lieve vrede te bewaren" plotseling met deze oplossing op de proppen kwamen. Beiden hoopten daardoor meer tijd te krijgen voor hun bemiddelingspoging.

Flitspaaltoerisme

Hoewel de flitspaal op de Harm Smeengelaan in Hoogeveen opzettelijk in de kreukels is gereden door een trucker uit die plaats, werkt hij nog uitstekend. De automobilisten komen met een slakkengang voorbij om het kapotte apparaat te bekijken. De 38-jarige Drent reed onder invloed van alcohol zaterdagnacht diverse keren achteruit met zijn vrachtwagen tegen de paal.

Tijdens zijn activiteiten bleef hij echter met een wiel vastzitten in de middenberm. Toen een taxichauffeur hem probeerde vlot te trekken arriveerde de politie, die de flitspaalvandaal arresteerde. Zijn rijbewijs werd in beslag genomen en de schade aan de flitspaal, zo'n ƒ25.000 zal op hem worden verhaald.

And the Winner is.....

Vannacht werden voor de 73ste keer de Oscars uitgereikt en de grote winnaars zijn "Crouching Tiger, Hidden Dragon" en "Gladiator" geworden.


BEST PICTURE
CHOCOLAT
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
ERIN BROCKOVICH
GLADIATOR
TRAFFIC

DIRECTING
BILLY ELLIOT
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON - Ang Lee
ERIN BROCKOVICH
GLADIATOR
TRAFFIC

ACTOR -- LEADING
Javier Bardem
Russell Crowe
Tom Hanks
Ed Harris
Geoffrey Rush

ACTOR -- SUPPORTING
Jeff Bridges
Willem Dafoe
Benicio Del Toro (Traffic)
Albert Finney
Joaquin Phoenix

ACTRESS -- LEADING
Joan Allen
Juliette Binoche
Ellen Burstyn
Laura Linney
Julia Roberts

ACTRESS -- SUPPORTING
Judi Dench
Marcia Gay Harden
Kate Hudson
Frances McDormand
Julie Walters

WRITING (ADAPTED)
CHOCOLAT
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
O BROTHER, WHERE ART THOU?
TRAFFIC
WONDER BOYS

WRITING (ORIGINAL)
ALMOST FAMOUS
BILLY ELLIOT
ERIN BROCKOVICH
GLADIATOR
YOU CAN COUNT ON ME

ART DIRECTION
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
DR. SEUSS' HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS
GLADIATOR
QUILLS
VATEL

CINEMATOGRAPHY
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
GLADIATOR
MALÈNA
O BROTHER, WHERE ART THOU?
THE PATRIOT

COSTUME DESIGN
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
DR. SEUSS' HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS
GLADIATOR
102 DALMATIANS
QUILLS

DOCUMENTARY FEATURE
INTO THE ARMS OF STRANGERS: STORIES OF THE KINDERTRANSPORT
LEGACY
LONG NIGHT'S JOURNEY INTO DAY
SCOTTSBORO: AN AMERICAN TRAGEDY
SOUND AND FURY

DOCUMENTARY SHORT
BIG MAMA
CURTAIN CALL
DOLPHINS
THE MAN ON LINCOLN'S NOSE
ON TIPTOE: GENTLE STEPS TO FREEDOM

FILM EDITING
ALMOST FAMOUS
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
GLADIATOR
TRAFFIC
WONDER BOYS

FOREIGN LANGUAGE FILM
AMORES PERROS
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
DIVIDED WE FALL
EVERYBODY FAMOUS!
THE TASTE OF OTHERS

MAKEUP
THE CELL
DR. SEUSS' HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS
SHADOW OF THE VAMPIRE

MUSIC (SCORE)
CHOCOLAT
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
GLADIATOR
MALÈNA
THE PATRIOT

MUSIC (SONG)
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
DANCER IN THE DARK
THE EMPEROR'S NEW GROOVE
MEET THE PARENTS
WONDER BOYS

SHORT -- ANIMATED
FATHER AND DAUGHTER
THE PERIWIG-MAKER
REJECTED

SHORT -- LIVE ACTION
BY COURIER
ONE DAY CROSSING
QUIERO SER (I WANT TO BE...)
SERAGLIO
A SOCCER STORY (UNA HISTORIA DE FUTEBOL)

SOUND
CAST AWAY
GLADIATOR
THE PATRIOT
THE PERFECT STORM
U-571

SOUND EDITING
SPACE COWBOYS
U-571

VISUAL EFFECTS
GLADIATOR
HOLLOW MAN
THE PERFECT STORM

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.