NS houdt poot stijf

De NS-directie zal niet zwichten voor de zware druk van buitenaf om het gewraakte rondje om de kerk voorlopig uit te stellen. Hierdoor lijken nieuwe acties op het spoor slechts een kwestie van tijd. Zowel de commissie Bankert/Stekelenburg als minister Netelenbos en de vakbonden willen dat de NS-top het plan voorlopig in de ijskast zet om acties te voorkomen.

De CNV spande zelfs een kort geding aan om de NS-top op de knieën te krijgen. Voorts hebben de radicale personeelscollectieven hun werkgever tot komend weekeinde de tijd gegeven in te binden. Zo niet, dan volgen er vanaf 2 april "langdurige stakingen".

Tijdens het kort geding, afgelopen zaterdag voor de rechtbank in Utrecht, benadrukte de advocaat van het spoorbedrijf nogmaals dat NS geen enkele kans ziet het nieuwe dienstrooster, dat op 10 juni ingaat, op te schorten.

De NS begrijpt niet waarom niemand inziet hoe ingewikkeld het roostersysteem is. "Niet polderlieden, maar echte deskundigen zijn in staat de voor- en nadelen van de systematiek aan te wijzen", sneerde NS-raadsman R. Duk richting bemiddelaars Blankert en Stekelenburg.

Volgens de NS heeft het duo slechts vijftien minuten met de NS-top gepraat over de mogelijkheden om het nieuwe dienstrooster op te schorten. Verbijsterd was het spoorbedrijf dan ook toen de dag daarop Blankert en Stekelenburg "om de lieve vrede te bewaren" plotseling met deze oplossing op de proppen kwamen. Beiden hoopten daardoor meer tijd te krijgen voor hun bemiddelingspoging.