Vlag wordt op 4 mei niet meer gehesen

De Nederlandse vlag zal voortaan na de twee minuten stilte op 4 mei, de avond van de nationale dodenherdenking, niet meer worden gehesen. Dat staat in de nieuwe richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, die zijn opgesteld na overleg met de nationale overheid. Het Comité vindt het hijsen bij nader inzien niet passend.
Tot nog toe werd de vlag bij officiële herdenkingen na de twee minuten stilte gehesen. Daar kwamen bij het Comité en bij de Rijksvoorlichtingsdienst steeds meer vragen over, bij voorbeeld van mensen die dodenherdenkingen bijwoonden midden in de stad. Zij zagen de 'officiële' vlag na de dodenherdenking omhoog gaan, terwijl de vlaggen aan de huizen en de winkels in de buurt halfstok bleven.

Het Nationaal Comité wil nu aan alle verwarring een einde maken. De problemen hangen samen met de zomertijd. Tot 1979, het jaar waarop de zomertijd inging, begon het op 4 mei kort na de dodenherdenking te schemeren en moest de vlag dus kort na de plechtigheid worden binnengehaald. Door de zomertijd zit er nu een uur tussen de schemering en het hijsen van de vlag.