Politie stuurt SMSjes na diefstal

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse politie begint dinsdag met een project waarbij naar iedere gestolen mobiele telefoon elke minuut een SMS-bericht wordt verstuurd. Dit maakte de Amsterdamse politiecommissaris Van Riessen vanavond bekend.

De berichten worden verzonden met een computersysteem. De tekst die de dief zal zien zal ongeveer luiden: "deze GSM is gestolen, u krijgt tien minuten de tijd om het toestel in te leveren bij de politie".

Het aantal straatroven in Amsterdam steeg het afgelopen half jaar explosief, stelde de politiecommissaris. "In 70 tot 80 procent van de gevallen is de buit een gsm of een laptop." De politie onderhandelde met providers om de mobiele telefoons meteen na diefstal onbruikbaar te maken, maar de besprekingen liepen op niets uit. "Kennelijk hebben de providers een ander belang", aldus Van Riessen.

Met een eigen systeem bindt de Amsterdamse politie nu zelf de strijd aan. Van Riessen: "Als u straks bij een vergadering zit en iemand krijgt iedere minuut een sms-bericht, dan weet u dat deze persoon mogelijk een gestolen gsm heeft."