Eilanden bezorgd over neerstorten Mir

De zestien eilanden die zich in het 'Stille Oceaan-eilanden Forum' hebben verenigd (waaronder Australië en Nieuw-Zeeland) eisen zekerheid van Rusland dat fragmenten van de Mir niet op één van de eilanden terecht zal komen als het verouderde ruimtestation later deze maand op de aarde zal storten. Rusland verwacht dat de Mir ongeveer 3.000 kilometer ten oosten van Nieuw-Zeeland in zee zal plonsen en verder ongeveer 1500 fragmenten op de aarde neer zullen dalen, sommige met een snelheid die hoog genoeg is dat ze door gewapend beton kunnen schieten. De meeste huizen op de eilanden zijn gemaakt van hout met een rieten dak.

"De geplande laatste fases waarin het Russische ruimtestation afdaalt naar een zone in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan wakkert ernstige bezorgdheid aan, mede door de onzekerheid over waar en wanneer precies hij neer zal storten," meldt Iosefa Maiava, secretaris-generaal van het forum.

"We willen volledig op de hoogte gehouden worden van het tijdschema en val-koers en we willen bepaalde zekerheden dat deze actie slechts zeer minimale risico's met zich meebrengt voor de landen in dit gebied. De verwachting is, dat de Mir tussen 10 en 15 maart neer zal storten. Waarschijnlijk zal tweederde van het 130 ton wegende ruimtestation verbranden in de atmosfeer van de aarde, waarbij het gevaarte een snelheid zal bereiken van 1 kilometer per seconde. Hoewel Rusland volhoudt dat de Mir niet op een bevolkt gebied zal landen, heeft ze voor alle zekerheid een verzekering afgesloten van 200 miljoen dollar.