VN veroordeelt optreden Israeli's

Chris (MrBig)
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het 'excessief' gebruik van geweld door Israël tegen Palestijnse burgers veroordeeld. Ze nam daartoe in de nacht van vrijdag op zaterdag met 96 stemmen voor, zes tegen en 46 onthoudingen, een resolutie aan die de Palestijnen hadden ingediend.

De Vergadering roept in de niet bindende resolutie alle partijen op het akkoord van Sharm el-Sheikh, dat voorziet in het beëindigen van het geweld tussen Israël en de Palestijnen, zonder vertraging uit te voeren. De gewelddadigheden hebben zeker 120, voornamelijk Palestijnse, mensenlevens geëist. Duizenden personen raakten gewond.

De resolutie voorziet in het uitvoeren van een door de Verenigde Staten geleid onderzoek naar het geweld. Daarnaast werd er harde taal geuit over de obstakels in het vredesproces in het Midden-Oosten. "Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Jeruzalem, zijn illegaal" en vormen een belemmering voor vrede.

De Europese Unie had voorafgaand aan de stemming nog uren onderhandeld met de Palestijnse opstellers van de resolutie. EU-voorzitter Frankrijk had graag wat amenderingen in de tekst gezien, zodat de Unie als een blok zou kunnen stemmen. De opstellers weigerden echter al te veel veranderingen aan te brengen.

Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Denemarken en Zweden onthielden zich van stemming. De overige EU-landen stemden voor de resolutie. De Verenigde Staten en Israël zagen zich in hun tegenstem alleen gesteund door vier eilandstaatjes.