FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 december 1999

Marjolein in de Haagsche Courant !!

Nog even een nawee van de staking, maandag. Dinsdag werd ik op school gevraagd door de onderdirectrice voor een interview met een mevrouw van de Haagsche Courant.

Ik werd samen met een vriend van mij gevraagd, de HC had namelijk gebeld en om twee leerlingen gevraagd, en de onderdirectrices had gelijk aan ons gedacht omdat wij hadden gezorgd dat we van de schoolleiding toestemming hadden om te gaan staken.

Dit is het hele artikel, misschien een beetje lang..

Stoere verhalen, opwinding en een fikse kater na scholierenstaking
door onze nieuwsdienst

Den Haag - Wat een vreedzame demonstratie had moeten worden, liep maandagmiddag uit in chaos en tonnen schade in het Haagse centrum. De staking was gisteren op de scholen in de Haagse en Goudse regio het gesprek van de dag. Afkeuring en stoere verhalen wisselden elkaar af.

De meeste scholieren hebben geen goed woord over voor hun mede-scholieren, die gisteren een spoor van vernielingen rond het Binnenhof achterlieten. Veel leerlingen zijn teleurgesteld over de afloop van de manifestatie.

"Ik vind het heel slecht overkomen", zegt Joost Poels (16), secretaris van de leerlingenraad van het Haagse Aloysiuscollege. "Op die manier geef je een negatief signaal aan de politiek". De leerlingenraad van het Aloysius heeft daarom besloten een brief naar minister van onderwijs Hermans te sturen. "Om hem te laten weten dat wij er in elk geval niet achter staan dat het zo uit de hand is gelopen". Zelf stond Poels bij het Binnenhof op het moment dat auto's omver werden geduwd en ramen aan scherven gingen. De scholier had wel verwacht dat er 'iets' zou gebeuren, maar dat het zo uit de hand zou lopen, had hij niet verwacht. "En ik weet zeker dat dat voor veel leerlingen geldt. We zijn serieus tegen het Studiehuis, maar op deze manier zien ze ons alleen maar als een stelletje relschoppers".

(let op, hier kom ik !!)

"Een minderheid heeft het voor de rest verziekt", vindt Marjolein Taal (15) van het Hofstad Lyceum. Zij stond maandag bij het podium te kijken, maar het bandje vonden zij en haar vriendinnen 'stom'. "We zijn toen maar naar huis gegaan, omdat de sfeer zo agressief werd. Ik vind het triest, dat het zo is gegaan. Erg, erg volwassen", besluit de scholiere cynisch.

(hier komt mijn medescholier..)

Ook vwo-scholier Christopher Broodbakker (15) baalt van de manier waarop de demonstratie is verlopen. "Ik zag dat mensen speciaal eieren hadden gekocht om te gooien. Dat is nog niet zo erg, maar op het Binnenhof is iedereen elkaar gaan opfokken. Ik vind het asociaal. En afgaand op de gesprekken tijdens de pauze, is iedereen het met mij eens". Broodbakker vindt wel dat de organisatie beter had gekund. "De politie heeft volgens mij gedaan wat ze kon, maar het Landelijk AktieKomitee Scholieren (LAKS) had de zaakjes niet goed geregeld. Ik hoorde op de radio dat de batterijen van hun walkie-talkies leeg waren, en dat ze toen niet meer goed konden coördineren. Dat is toch ontzettend stom?"

Andere scholieren hebben van de onrust nauwelijks iets gemerkt. "Het viel wel op dat er allemaal ME'ers rondliepen, maar de omgeduwde auto's zagen we pas 's avonds op televisie", zegt Kirsten (15) uit Zoetermeer.
De scholiere van het Erasmus College vond het 'wel gaaf' twintigduizend leeftijdgenoten de hele stad op stelten konden zetten. "Het hele openbaar vervoer lag plat en dat hadden wij gedaan. Dat vond ik wel bijzonder".
Ook in de kantine van het Grotius College in Delft wordt volop nagepraat over de staking. "Ik vind het vreselijk dat 2.000 studenten het voor 18.000 anderen zo kunnen verpesten. En ik vind het helemaal schandelijk dat daarbij Tweede-Kamerleden die aan onze zijde staan, met eieren worden bekogeld", zegt de zestienjarige Anouk Wiegman.

Tobie van Dalen (17), als lid van de leerlingraad één van de organisatoren van de staking, probeert de gebeurtenissen te nuanceren. "Het is zonde dat het zo is gelopen. Nu praten de media alleen over de schade die is aangericht. De staking is zijn doel voorbijgeschoten. We hebben onszelf onderuitgehaald".

Dat is ook de indruk van Paul Sanders. De havo-scholier van de Goudse Waarden noemde het 'een ramp'. "We zijn ons wezenloos geschrokken, al meteen toen we op het Malieveld aankwamen. Het was er een zooitje. Overal ontploften strijkers en we hadden echt het idee, dit gaat escaleren". Hoewel hij toch al niet had verwacht dat er in Den Haag veel bereidheid bestond om snel veranderingen door te voeren, voorziet hij dat de zaken er nu nog slechter voorstaan.

Van Dalen begrijpt wel waarom de staking uit de hand is gelopen. "Het was zo'n grote menigte. Als er dan een paar beginnen met eieren gooien, volgen er meer. We zijn immers gefrustreerd over de tweede fase. En omdat er niemand naar je luistert, ga je je agressie afreageren". Klasgenoot Jasper Henneveld (17) snapt de commotie niet zo. Volgens hem hoort onrust bij een staking. Waar gehakt wordt, vallen spaanders, lijkt zijn motto. "Tja. De staking was een beetje ongeorganiseerd. Maar dat is de tweede fase ook. Die is te snel en te slecht ingevoerd".

De confrontatie met de ME heeft op veel scholieren wel diepe indruk gemaakt. Jasper werd door de politie opgepakt nadat hij op het Binnenhof eieren had gegooid. "Ik heb alleen maar een paar eieren naar Tweede-Kamerleden gegooid. Dat mag toch wel? Dat richt geen materiële schade aan. Dat Rosenmöller aan onze kant staat? Ach. Politiek is politiek", meent de Delftenaar.

Nigel (15) uit Zoetermeer schatte het liefst meteen de risico's van zijn scheldtirades in. "Ik heb een ME'er gevraagd of hij me mocht slaan. Toen hij 'ja' zei, ben ik gauw naar achteren gerend. Ik was bang, net als veel andere scholieren trouwens".

Kunal (15) heeft zich naar eigen zeggen niet met het geweld bemoeid. "Toen ik naast een ME'er ging staan, zei hij tegen me 'Vriend, ga eens een stapje opzij. Dat heb ik toen maar gedaan".

Organisator Marc Gebuis van het Tweede Fase Stakingscomité heeft de dag na de staking nog een lichte kater van de gebeurtenissen. "We proberen het ons zo weinig mogelijk aan te trekken en houden onszelf voor dat we weinig hadden kunnen doen om de chaos te voorkomen. Het stakingscomité was niet verantwoordelijk voor de acties op het Binnenhof", zegt hij diplomatiek. De organisatie had er niet op gerekend dat zich onregelmatigheden zouden voordoen. "Toen we zagen dat hele groepen wegstroomden van het Malieveld, brak er wel even paniek uit", bekent Gebuis. Volgens hem was de staking goed georganiseerd. Hij heeft sterk de indruk dat een aantal lieden de zaak bewust wilden saboteren. "Er liep ook een aantal ADO-Den Haag-supporters door de stad, die de boel opjutten. De scholieren waren zo naïef om zich te laten meeslepen in de gebeurtenissen".


Leuk he??
Ben ik weer even beroemd... Je staat natuurlijk niet zomaar in de karnt..

Internet in de lift

Vanaf volgend jaar zullen er actuele nieuwsberichten, filemeldingen, weersvoorspellingen en meer van dat soort dingen te volgen zijn vanuit de lift. Uiteraard zal dit ondersteund worden met advertenties.
Liftfabrikant Otis gaat in zee met IBM (voor de hard- en software) en Next Generation Network (voor de content) voor de voorziening van de internetschermen in liften. Het bedrijf heeft wereldwijd zo’n 1,2 miljoen liften in onderhoud. Bestaande liften zullen worden geupgrade.

Otis hoopt de komende 3 jaar zo’n 10.000 ‘internetliften’ te verkopen. Het scherm kost inclusief montage ongeveer 5000 dollar.

Ajax en Feyenoord wisselen kledingssponsor

Feyenoord en Ajax wisselen van kledingsponsor.
De landskampioen speelt het volgende seizoen in een outfit van Umbro, de huidige sponsor van Ajax. Umbro verloor eerder dit jaar een kort geding van Ajax over het aanblijven als sponsor.
Ajax speelt komend seizoen voor het eerst met drie strepen op de mouwen. Het Duitse Adidas zal de kleding gaan verzorgen.
PSV blijft bij Nike. Het contract, dat eind dit seizoen zou aflopen, is verlengd met nog eens drie jaar.

Van Marwijk naar Feyenoord

Bert van Marwijk wordt na het lopende seizoen de nieuwe trainer van Feyenoord. De huidige trainer van Fortuna Sittard (en schoonvader van Mark van Bommel) volgt Leo Beenhakker op, die al eerder te kennen gaf na dit seizoen te willen stoppen als hoofdtrainer. Voor Don Leo wordt een andere functie binnen de club uit Rotterdam-Zuid gezocht.

Het nieuws hing al eerder in de lucht, maar is nu officieel geworden.
Laatste reviews en specials
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
©FOK.nl e.a.