Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

2. Fallout Shelter

Fallout Shelter is aangekondigd en gelanceerd tijdens E3 van dit jaar. Bethesda werkte al langer aan de game en heeft besloten dat het na de aankondiging van Fallout 4 een mooi moment was om ons ook toegang tot de game te verlenen. En daar ben ik ze dankbaar voor, want het spel is erg plezierig om te spelen.

Falloutshelter

In Fallout Shelter ben jij overseer van je eigen vault. Deze vault moet je onderhouden, uitbreiden en vooral: je vault dwellers gezond en vrolijk houden. In het begin krijg je een korte tutorial waarin de basics worden uitgelegd. Stroom is nodig om kamers te onderhouden, water is nodig, in de recreatieruimte kun je dwellers laten voortplanten en eten is ook niet onbelangrijk. Na deze basics te hebben gebouwd, kun je uit gaan breiden. Belangrijk is hierbij om niet te snel te groeien, want dan gaan je voorzieningen te snel op, en om je vault dwellers slim in te zetten. S.P.E.C.I.A.L. zit namelijk ook in deze game en elke kamer werkt beter met een van deze kenmerken. Wil je stimpacks maken? Daar is iemand met intelligence beter in. Eten maken? Agility graag. Luck is hierin een speciale, want dat zorgt ervoor dat je meer kans maakt op een geslaagde ‘rush’. Met rush kun je de productie van een kamer versnellen, terwijl je hier normaal een paar minuten op moet wachten. Lukt de rush, dan verdienen je dwellers XP, krijg je bottle caps en de voorzieningen uit de kamer. Lukt de rush echter niet, dan vliegt de kamer in brand of wordt jouw vault aangevallen door rad roaches.

Daarnaast is het mogelijk vault dwellers de Wasteland in te sturen. Hoe langer jouw dweller in de Wasteland is, des te meer en betere spullen hij/zij vindt (wapens, uitrusting, caps en soms ook nieuwe vault dwellers). De avonturen zijn live te volgen middels grappige teksten en je kan de vault dweller op elk moment terugroepen. Wijs is om rad aways en stimpacks mee te geven, zodat je dweller daar langer kan overleven.

Om sneller te kunnen groeien, zijn er drie quests tegelijkertijd actief, die caps of een lunchbox geven. In lunchboxes vind je veel verschillende loot, van wapens tot uitrusting en van vault dwellers tot voorzieningen. Het liefst zie je een ‘rare’ of ‘legendary’ drop. Hier kun je extra grote bonussen uit verwachten, zoals een vault dweller met bovengemiddelde S.P.E.C.I.A.L.’s of betere uitrusting. Hier kun je uiteraard voor betalen, maar daar is geen enkele noodzaak toe.

De game is leuk en kakt eigenlijk niet in. Het uitbreiden gaat na verloop van tijd uiteraard langzamer, maar met een half uurtje gamen per dag kom je ver. En dat is wat je van een mobiele game mag verwachten: leuke gameplay die je ‘on the fly’ kunt ervaren. Daar is Fallout Shelter in geslaagd. Belangrijke plus hierin is dat de game geen internetverbinding nodig heeft en dus echt altijd gespeeld kan worden. De game is free to play en hier te downloaden voor iOS. De Android-versie volgt op een later tijdstip.