'Bigfoot bestaat, maar is dood'

De afgelopen honderdvijftig jaar werd hij zo'n vijftien keer gezien in Amerika: Bigfoot, een enorme, rood- of zwartbehaarde aapachtige mens. Maar nog nooit werd een lichaam, of de overblijfselen ervan, gevonden.

Tot twee weken terug. Rick Dyer, professioneel bigfootjager, claimt in de bossen van de Amerikaanse staat Georgia het lichaam te hebben gevonden van een bigfoot. Dyer stelt meer levende Bigfoots te hebben gezien in het heuvelachtige landschap, voor hij tegen dit karkas aan liep. Vandaag geeft hij een persconferentie, waar hij zal vertellen over het 230 kilo wegende monsterachtige dier van 2.30 meter. Ook zal hij meer foto's en DNA bewijs laten zien.

In de wetenschap heerst grote twijfel over het bestaan van Bigfoot. Hoewel het monster voorkomt in indianenverhalen, hij werd Chiye-tanka genoemd, is er nooit echt bewijs geweest. Alle foto's zijn vaag of bewogen en ook de enorme voetafdrukken die werden gevonden, konden geen uitsluitsel geven. Volgens Dyer zijn de voeten van 'zijn' bigfoot ruim 40 centimeter.

Wetenschappers die wél geloven in het bigfootverhaal denken dat aapmans oorspronkelijk uit de bossen van Mongolië komt en afstamt van de Gigantophitheucus blacki. De soort zou via de Bering Straat zijn overstoken naar Noord Amerika en zich daar verspreid hebben.