Mogelijk staking streekvervoer tijdens eindexamens

Het streekvervoer gaat mogelijk plat tijdens de aankomende eindexamens op de middelbare scholen. Als de huidige acties waarbij mensen gratis met de bus mogen geen soelaas bieden, wordt er 14 en 15 mei gestaakt. Als er dan nog geen cao-akkoord komt tussen de bonden en de werkgevers, vallen de stakingen in de week daarop tijdens de examens, zegt onderhandelaar Janny Koppens van FNV Bondgenoten.

Koppens zegt het zelf ook vervelend te vinden als het zo ver zou moeten komen. "We hebben dan al op 2 april een eindbod gedaan, al drie keer publieksvriendelijke acties gehouden en twee 24 uursstakingen gedaan. Op een gegeven moment kan je niet meer anders."

De bond vindt dan ook dat de eventuele stakingen ook aan Arriva, Connexxion en Veolia te wijten zijn. "We zijn al sinds januari met de werkgevers aan het onderhandelen. Waar er twee vechten, hebben er twee schuld."

Het bod van de vervoerders vorige week dinsdag was volgens de bonden te laat en te laag. "Als ze met dat bod in januari waren gekomen, dan hadden we wat om over te praten. Nu hebben ze ons eindbod genegeerd en ons ultimatum genegeerd en dan komen ze daarna nog met zo'n sigaar uit eigen doos."

De vakbonden van FNV en CNV willen een loonsverhoging van 3,5 procent in een cao van één jaar en bovendien een half procent hogere eindejaarsuitkering. Arriva, Connexxion en Veolia bieden de tienduizend werknemers voor wie de cao geldt twaalf procent extra, waarvan 11,5 procent over drie jaar en een half procent eenmalig.

Volgens de bonden blijft er van dat bod echter weinig over omdat er allerlei aanvullende voorwaarden aan kleven. Zo zullen nieuwe werknemers veertigurige werkweken krijgen, waardoor er volgens de bonden nog maar een procent loonsverhoging overblijft, terwijl de inflatie drie procent is.

De vervoerders laten maandag weten het onbegrijpelijk te vinden dat de bonden niet willen praten over het bod. "We hebben een loonbod van bijna twaalf procent in drie jaar gedaan en geven daarmee gehoor aan de roep van de medewerkers dat zij meer geld willen", zegt onderhandelaar Peter van der Sluis.

De publieksvriendelijke acties van de bonden lopen door tot en met Pinksteren. Buschauffeurs en controleurs stempelen en controleren op actiedagen geen vervoersbewijzen. Volgende week woensdag en donderdag rijden de bussen niet. De week daarna beginnen de examens op maandag. Op dinsdag, woensdag en donderdag staan weer stakingen gepland.