Partij Poetin wint dik de verkiezingen

Icoon VerkiezingenPresident Vladimir Poetin heeft de parlementsverkiezingen in Rusland gisteren triomfantelijk gewonnen. Zijn partij, Verenigd Rusland, haalde 64,1 procent van de stemmen. Dat meldde de centrale kiescommissie vanochtend na het tellen van 98 procent van de stemmen.

De Communistische Partij werd tweede met 11,6 procent. Twee andere Kremlin-gezinde partijen, de ultranationalistische LDPR en het centrumlinkse Een Rechtvaardig Rusland, behaalden respectievelijk 8,2 en 7,8 procent van de stemmen. Het lagerhuis van het parlement, de Doema, telt 450 parlementariërs. De kiesdrempel bedraagt 7 procent..

De Communistische Partij gaf gisteren meteen aan de uitslag aan te zullen vechten. Volgens een partijfunctionaris zijn er op de verkiezingsdag ''schendingen die alle acceptabele normen overschrijden'' geweest.

''Onze advocaten zijn al begonnen met het voorbereiden van een klacht aan het hooggerechtshof'', zei Vadim Solovjev, het hoofd van de juridische afdeling van de Communistische Partij. Volgens hem hebben circa 300.000 partijwaarnemers ongeveer 10.000 overtredingen door het hele land waargenomen. Eerder sprak partijleider Gennadi Zioeganov van de ''moeilijkste, smerigste en meest onverantwoorde'' verkiezingen in Rusland ooit.