Uruzgan-missie kost 1,2 miljard euro

Icoon OorlogDe Nederlandse militaire inzet in Uruzgan blijkt een stuk duurder uit te vallen dan verwacht. De Volkskrant meldt op basis van eigen berekeningen dat de missie zeker 1,2 miljard euro gaat kosten in plaats van de door Defensie beoogde 580 miljoen. Voor de Uruzgan-missie zou nu al meer geld zijn uitgegeven dan het bedrag dat Defensie aanvankelijk zei nodig te hebben. Defensie erkent een kostenoverschrijding die boven de 580 miljoen komt.

De extra kosten gingen in verlies en slijtage van materiaal zitten. In vervanging van neergestorte helikopters en vliegtuigen ging 191 miljoen zitten. Het ontwikkelingswerk, waarvan het grootste deel naar het Afghaanse leger en politie gaan, blijkt ook een groot deel van de begroting te beslaan.

Verlenging van de missie zou in totaal nog eens bijna 600 miljoen euro kosten. In totaal zou het bedrag dan op 1,8 miljard euro komen, ongeveer een kwart van de jaarlijkse defensiebegroting.

Volgens de krant is nog niet eerder een totaaloverzicht van de kosten gemaakt. Begrotingsdeskundige Eric Jan de Bakker van de Nederlandse Defensie Academie zegt in de krant dat een compleet plaatje schetsen moeilijk is, omdat Defensie haar materieel op een bijzondere manier afschrijft.

De 1,2 miljard euro staat in schril contrast met de 320 miljoen die de missie in eerste instantie zou kosten. Alleen de vaste lasten waren al 20 miljoen per maand.