G7 waarschuwt voor lagere groei door kredietcrisis

Icoon EconomieDe groep van zeven rijke industrielanden (G7) heeft gewaarschuwd voor lagere economische groei als gevolg van de onrust op de kredietmarkten.

In een verklaring die gisteren werd verspreid zeggen de zeven landen dat de economische groei wel een sterke basis heeft en dat opkomende markten daarbij een steeds grotere rol spelen. In de verklaring wordt met geen woord gerept over de sterke koersdaling van de dollar.

Het was voor het eerst dat de ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de G7 bijeenkwamen sinds de onrust op de financiële markten afgelopen zomer uitbrak. De bijeenkomst vond plaats tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington.

In de verklaring zegt de G7 dat de recente turbulentie, de hoge olieprijs en de zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt de economische groei waarschijnlijk zal matigen. Eerder deze week verlaagde het IMF de groeiverwachting van de wereldeconomie voor volgend jaar met bijna een half procentpunt.