Alle verdachten Slotervaart vrijgelaten

Icoon JustitieAlle jongeren die in verband met de ongeregeldheden in de Amsterdamse wijk Slotervaart zijn opgepakt, zijn vrijgelaten. Vandaag kwamen de laatste drie op vrije voeten. Het betrof drie mannen van 18 en 19 jaar oud die woensdagavond gearresteerd werden omdat ze in een auto reden met een jerrycan benzine bij zich.

Volgens een justitie-woordvoerder waren er onvoldoende aanwijzingen dat ze daadwerkelijk brand wilden gaan stichten.

Eerder werden al vijf jongeren vrijgelaten die woensdagnacht van straat werden geplukt omdat agenten het vermoeden hadden dat ze de openbare orde wilde verstoren. Die vijf kwamen vrij nadat ze akkoord gingen met maatregelen die neerkomen op een straatverbod en een samenscholingsverbod. Ze mogen zich een maand lang niet ophouden in enkele straten in de buurt van het August Allebéplein en ze mogen in een groter gebied niet in groepen staan.

'Onschuldig'
Marcel van Gessel, advocaat van één van het vijftal, spreekt overigens vandaag in het Parool schande van deze gang van zaken. Volgens hem zijn er zomaar vijf mensen opgepakt die niks verkeerds deden. Ze stonden bij een auto van een oom luid te discussiëren of ze wel of niet de stad in zouden gaan en of de vijfde die erbij kwam, mee mocht.

Volgens van Gessel is er bij de rechter-commissaris een voor hem heel nieuw wetsartikel uit de kast getrokken en afgestoft om die jongens een soort straatverbod te kunnen opleggen. De raadsman: ''Dit gaat erg ver. De rechter-commissaris had hier nooit mee akkoord mogen gaan. De Hoge Raad heeft al lang bepaald dat je niet allerlei mensen verboden mag opleggen die nog helemaal niets hebben gedaan.''

De advocaat zegt dat om de rust te bewaren, politie en justitie grondrechten inperken. ''Dit zijn volstrekt foute inperkingen van de vrijheden van onschuldigen. In wat voor land leven we als we zomaar onschuldigen van straat willen trekken?''

Dinsdag zal de kantonrechter zich overigens over het straatverbod van het vijftal buigen.

Al met al zijn er nog steeds geen verdachten opgepakt voor het in brand steken van diverse auto's en het ingooien van de ramen van het politiebureau waar Bilal B. werd doodgeschoten.