Ambtenaar moet homo's huwen

De ambtenaar die 2 keer weigerde een huwelijk tussen 2 mannen te sluiten, moet instemmen met het homohuwelijk. Anders wordt ze ontslagen.

Dat maakte het college in Leeuwarden vrijdagavond bekend. De ambtenaar weigert twee mensen van het zelfde geslacht in de echt te verbinden omdat zij gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk heeft.

Verklaring ondertekenen

De trouwambtenaar in Leeuwarden wordt tot 1 september herbenoemd. Zij moet dan een verklaring ondertekenen waarin zij bekend maakt dat ze alle huwelijken wil sluiten. Als de ambtenaar deze verklaring ondertekent, wordt zij opnieuw benoemd, anders is haar contract afgelopen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de ambtenaar begrip voor het collegebesluit. ,,Dit bericht kwam voor haar niet onverwacht'', aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

De zaak kwam aan het rollen toen COC-voorzitter Robert Grossnickel op 2 juni liet weten dat een buitengewoon ambtenaar in Leeuwarden weigerde het huwelijk tussen hem en zijn vriend te sluiten. Door de publiciteit en discussies die hierdoor ontstonden, won het college juridisch advies in bij de stadsadvocaat.