Chavez wil langer president blijven

Icoon Buitenlands President Hugo Chavez van Venezuela presenteerde vandaag zijn eerder aangekondigde, radicale wijzigingen in de grondwet in het parlement. Een van de wijzigingen betreft de presidentiële ambtstermijn. Momenteel staat er nog in de grondwet dat een president voor een termijn van zes jaar gekozen kan worden. Chavez wil deze termijn verlengen tot zeven jaar en hij wil het mogelijk maken dat een president steeds opnieuw herkozen wordt.

Zijn politieke tegenstanders zijn hier fel op tegen. Ze hebben de angst dat Chavez zijn hele leven lang blijft regeren, net zoals zijn goede vriend Fidel Castro, de Cubaanse leider.

Chavez is bezig met het nationaliseren van grote bedrijven. Inkomsten uit de opbrengsten van de olieverkoop gebruikte hij voor grote sociale programma's voor de armen. Vooral bij de armen is hij daarom populair.
De 53-jarige Chávez werd vorig jaar december herkozen als president. Hij versloeg toen zijn concurrent Manuel Rosales, met 61 procent van de stemmen, tegenover 38 procent voor Rosales. Zijn huidige termijn loopt in 2012 af.