Politie zoekt 3e verdachte moord avondwinkel

MisdaadIn verband met de moord op de Amstelveense avondwinkelier Huib Krooder (62), is de politie nog op zoek naar een derde verdachte. Het zou gaan om een 20-jarige Amsterdammer, zo bericht het Amstelveens Nieuwsblad. Een woordvoerder van de politie zegt in een reactie dat men inderdaad nog een verdachte zoekt.

Het voorarrest van de twee jongens van 16 jaar die vastzitten in deze zaak is verlengd met minimaal twee weken. Gisteren werd bekend dat één van hen vorige maand ontsnapte uit de gesloten justitiële jeugdinrichting De Koppeling in Amsterdam. De andere knaap stond onder toezicht van de jeugdreclassering en was volgens Bureau Jeugdzorg ''juist weer op het goede pad''.

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft aangekondigd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gang van zaken rondom de ontsnapping uit de jeugdinrichting en de gewelddadige overval op de avondwinkel. CDA-Kamerlid Sybrand Haersma Buma zei gisteren al dat hij opheldering over het bericht van de ontsnapping wilde. Ook de PVV van Geert Wilders wil weten hoe dit kon gebeuren.

Ook PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen wil dat er heel snel en grondig onderzoek plaatsvindt naar de gang van zaken: ''Deze lafhartige moord is een buitengewoon ernstige kwestie. We moeten heel snel weten wat er gebeurt met jongeren die ontsnappen uit jeugdinrichtingen.''

'Als volwassenen berechten'
De Tweede Kamerfractie van de VVD wil dat de twee 16-jarige jongens volgens het strafrecht voor volwassenen worden berecht. ''Bij een dergelijk tragisch incident is een zware straf gepast'', zegt VVD-Kamerlid Fred Teeven vandaag in het AD. Volgens Teeven lopen er heel veel jongens van 15 en 16 jaar rond die al vaker met justitie in aanraking zijn geweest. ''En die zijn, zo blijkt nu weer, in staat tot heel erge dingen. Als deze jongen tien jaar cel krijgt, stelt dat een voorbeeld. En dat heeft een preventieve werking.''

Als de jongens volgens het volwassenenstrafrecht worden veroordeeld, kunnen ze tot lange straffen worden veroordeeld. Als ze voor de kinderrechter verschijnen is de straf ten hoogste 2 jaar. Wel kan daarbij plaatsing in een jeugdinrichting (de zogenoemde PIJ-maatregel) worden opgelegd, waardoor de straf veel langer kan uitpakken.

De laatste jaren is het mildere jeugdstrafrecht enkele keren terzijde geschoven. Dat gebeurde bij het doodschieten van de conrector van het Terra College in Den Haag in 2004, bij de moord op Maja Bradaric in Bemmel in 2003 en bij het doodschoppen van de drugsverslaafde Anja Joos in De Pijp in Amsterdam, ook in 2003.