Thriller maakt Final Four compleet in college basketball

In het Amerikaanse college basketball, waar een heel groot deel van de toekomstige NBA-sterren vandaan komen, zijn nog vier ploegen in de strijd om de eindzege in het prestigieuze NCAA-toernooi. Daar begonnen 68 universiteitsteams aan en komend weekeinde wordt de kampioen gekroond.

Het toernooi is verdeeld in vier regio's, die elk een finale achter de rug hebben - de Elite Eight. In het zuiden wonnen de Loyola-Chicago Ramblers met 78-62 van de Kansas State Wildcats, waardoor het als elfde geplaatste Loyola-Chicago voor het eerst sinds 1963 in de Final Four staat. Vooral Ben Richardson stal de show: de vierdejaars was goed voor 23 punten, onder meer door zes uit zeven driepunters raak te gooien.

In het westen waren de Michigan Wolverines met 58-54 net te sterk voor de Florida State Seminoles, die zo een nieuwe verrassing net niet voor elkaar kregen. Vooral Charles Matthews maakte met zeventien punten en acht rebounds indruk bij de Wolverines. De Villanova Wildcats wonnen in het oosten met 71-59 van de Texas Tech Red Raiders, vooral dankzij een uitstekend optreden van toptalent Jalen Brunson.

De grote thriller kwam in het midwesten, waar de Kansas Jayhawks en de Duke Blue Devils het tegen elkaar opnamen. Dat zijn twee van de absolute topuniversiteiten in het basketbal en dat zorgde voor een heerlijke wedstrijd. Na een 72-72 stand moest er overtime aan te pas komen en daarin bleek Kansas net de sterkere.

Bij Duke kreeg Marvin Bagley III, een van de favorieten om in de NBA-draft als eerste gekozen te worden, het niet voor elkaar om zijn team naar de winst te leiden. Bij Kansas deed tweedejaars Malik Newman dat wel: hij was goed voor maar liefst 32 punten. 

Zaterdag worden in de Alamodome in San Antonio de halve finales tussen Loyola-Chicago - Michigan en Villanova - Kansas gespeeld, met op maandag 2 april de finale.

Samenvatting van Kansas - Duke (Bron: YouTube)