FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 maart 2018

Thriller maakt Final Four compleet in college basketball

In het Amerikaanse college basketball, waar een heel groot deel van de toekomstige NBA-sterren vandaan komen, zijn nog vier ploegen in de strijd om de eindzege in het prestigieuze NCAA-toernooi. Daar begonnen 68 universiteitsteams aan en komend weekeinde wordt de kampioen gekroond.

Het toernooi is verdeeld in vier regio's, die elk een finale achter de rug hebben - de Elite Eight. In het zuiden wonnen de Loyola-Chicago Ramblers met 78-62 van de Kansas State Wildcats, waardoor het als elfde geplaatste Loyola-Chicago voor het eerst sinds 1963 in de Final Four staat. Vooral Ben Richardson stal de show: de vierdejaars was goed voor 23 punten, onder meer door zes uit zeven driepunters raak te gooien.

In het westen waren de Michigan Wolverines met 58-54 net te sterk voor de Florida State Seminoles, die zo een nieuwe verrassing net niet voor elkaar kregen. Vooral Charles Matthews maakte met zeventien punten en acht rebounds indruk bij de Wolverines. De Villanova Wildcats wonnen in het oosten met 71-59 van de Texas Tech Red Raiders, vooral dankzij een uitstekend optreden van toptalent Jalen Brunson.

De grote thriller kwam in het midwesten, waar de Kansas Jayhawks en de Duke Blue Devils het tegen elkaar opnamen. Dat zijn twee van de absolute topuniversiteiten in het basketbal en dat zorgde voor een heerlijke wedstrijd. Na een 72-72 stand moest er overtime aan te pas komen en daarin bleek Kansas net de sterkere.

Bij Duke kreeg Marvin Bagley III, een van de favorieten om in de NBA-draft als eerste gekozen te worden, het niet voor elkaar om zijn team naar de winst te leiden. Bij Kansas deed tweedejaars Malik Newman dat wel: hij was goed voor maar liefst 32 punten. 

Zaterdag worden in de Alamodome in San Antonio de halve finales tussen Loyola-Chicago - Michigan en Villanova - Kansas gespeeld, met op maandag 2 april de finale.

Samenvatting van Kansas - Duke (Bron: YouTube)

Geen doorbraak bij topoverleg EU en Turkije

Topoverleg tussen de EU en Turkije heeft niet geleid tot een doorbraak. EU-president Donald Tusk erkende dat geen compromissen zijn bereikt, maar sprak de hoop uit dat de partijen in de toekomst alsnog nader tot elkaar komen.

Tusk en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker spraken in de Bulgaarse havenstad Varna met de Turkse president Recep Erdogan. Daarbij kwamen tal van gevoelige kwesties aan de orde. De EU maakt zich onder meer zorgen over de Turkse inval in de Syrische regio Afrin, de Turkse rechtsstaat en de detentie van EU-burgers in het land.

"Ik heb al onze zorgen uitgesproken. Het was een lange lijst", zei Tusk. Erdogan stelde te hopen dat de EU en zijn land de moeilijke periode in hun relatie achter zich hebben gelaten. Hij zei dat Turkije "een democratische rechtsstaat" is die mensenrechten en grondrechten respecteert.

Turkije zit al jaren in de wachtkamer om EU-lid te worden, maar in dat proces zit weinig schot. De Turkse leider had in de aanloop naar de top opgeroepen het toetredingsproces nieuw leven in te blazen.

Geen doorbraak bij topoverleg EU en Turkije
Geen doorbraak bij topoverleg EU en Turkije (Foto: ANP)

NASCAR-coureur Bowyer wint na 190 races op historische grond

NASCAR-coureur Clint Bowyer heeft eindelijk weer de smaak van de overwinning geproefd. De 38-jarige veteraan won voor het eerst sinds oktober 2012 weer eens en deed dat op de amper 850 meter lange Martinsville Speedway, de enige baan die nog over is van het allereerste NASCAR-seizoen in 1949. De race zou gewoon op zondag gereden worden, maar door hevige sneeuwval werd de boel verplaatst naar maandag.

Na vijftig van de vijfhonderd rondjes stond een competition caution gepland, zoals in NASCAR te doen gebruikelijk als de omstandigheden op de baan flink veranderd zijn, iets wat na de sneeuwval uiteraard het geval was. Denny Hamlin reed constant voorin en won na 130 ronden ook de eerste stage, voor Brad Keselowski, Ryan Blaney en de eveneens constant voorin rijdende Kyle Busch.

In de tweede stage was het Blaney die de macht over leek te nemen. De jonge coureur van Team Penske reed vrijwel de hele stage op kop en werd alleen uitgedaagd door Bowyer. Die probeerde in de slotfase nog de stagewinst te pakken, maar nadat achterblijver Kasey Kahne in de weg reed was die strijd gestreden, in het voordeel van Blaney.

Na de herstart, met nog een dikke tweehonderd ronden te rijden, nam Bowyer de leiding over. Die had hij met zestig ronden te gaan nog altijd, met Kyle Busch die constant in de buurt reed. De race werd ondertussen even onderbroken door een crash van Jamie McMurray, maar die kon na het ophalen van wat stukjes ducttape weer verder.

Het leek er niet op dat Busch nog voor een echte bedreiging kon zorgen, want met vier ronden te rijden had Bowyer nog altijd een seconde voorsprong. Hij kwam nog wel in het verkeer met wat achterblijvers, maar dat bleek geen probleem te zijn en na 190 races en 1991 dagen was er éindelijk weer een zege voor de veteraan, zijn negende in 439 races.

Euphoria beste Songfestival-liedje ooit volgens FOK!kers

Na maanden van nomineren en stemmen is nu duidelijk wat volgens de FOK!kers het beste Eurovisie Songfestival-liedje ooit is: Euphoria van Loreen!

Op 22 november startte ijs_beer het toernooi met de nominaties, waarna eind november de eerste stemronde volgde. In de maanden daarna sneuvelden publiekslievelingen zoals Frizzle Sizzle en Hard Rock Hallelujah van Lordi, maar ook echte festivalklassiekers zoals Johhny Logan en Abba vonden al voor de finale hun Waterloo.

Afgelopen zondag eindigde vlak voor middernacht de laatste stemronde van de strijd om het beste Songfestival-lied allertijden. Vlak daarna mocht ijs_beer de uitslag bekendmaken. De organisator begon met een mooie korte speech. Natuurlijk bedankte hij alle stemmers en de mensen die de liedjes genomineerd hebben. "Ronde na ronde kwamen er weer stemmers bij, jullie ontzettend bedankt voor het stemmen, want dat maakt uiteindelijk dit topic tot wat het is", zo vertelde ijs_beer enthousiast over het almaar groter wordende groep stemmers.

Na de gebruikelijke bedankjes was het dan toch echt tijd voor de uitslag. De finale bleek spannender dan velen verwacht hadden, maar uiteindelijk trok Loreen met 47 stemmen aan het langste eind ten opzichte van Lenny Kuhr met de Troubadour die strandde 41 stemmen.

Na de uitslag blikte de organisator alvast vooruit naar volgend jaar: "Da wast dan jongens... Tot volgend jaar ofzo, dan gaan we voor het allerslechtste nummer, of iets in die trant." We kijken er alvast naar uit en bedankt voor dit toernooi ijs_beer.

En zoals te doen gebruikelijk tijdens het songfestival, nogmaals de winnaar:


Nederland verrast met zege op Portugal

Het Nederlands elftal heeft in Genève een uitstekende overwinning geboekt op Portugal. De Europees kampioen werd voor rust al afgetroefd.

Bondscoach Ronald Koeman besloot zijn basisteam op zeven posities te wijzigen ten opzichte van afgelopen vrijdag, toen Engeland in Amsterdam met 0-1 te sterk was. Zo flets en voorzichtig als Oranje toen voetbalde, zo frivool oogde het aanvalsspel van Nederland voor rust tegen de Portugezen. Met Cristiano Ronaldo in de basis mocht de opponent van Oranje het initiatief in handen nemen, maar Portugal wist daar weinig mee te doen.

Oranje kon ondertussen toeslaan vanuit de tegenaanval. Nadat Davy Pröpper vanaf links met een uitstekende pass ruimte creëerde voor Memphis Depay, kwam de bal uiteindelijk op rechts uit bij Kenny Tete. De vleugelverdediger legde terug op Donny van de Beek, wiens mislukte schot werd verlengd door Depay: 0-1.

Na een halfuur werd het 0-2 na opnieuw een aanval via de rechterkant. Matthijs de Ligt combineerde met Van de Beek en Ryan Babel kon van dichtbij een strakke voorzet van De Ligt binnenknikken. Kort voor rust kopte de Ajax-verdediger een vrije trap terug naar Van Dijk, die met een schot in de verre hoek zelfs voor een 0-3 ruststand zorgde.

In de tweede helft werd het voor Portugal nog moeilijker, want João Cancelo kreeg voor een overtreding op Tonny Vilhena zijn tweede gele kaart. Het laatste halfuur leverde weinig spektakel op en Koeman liet Guus Til en Justin Kluivert hun interlanddebuut maken. Jasper Cillessen werd getest bij doelpogingen van Ricardo Quaresma en Mário Rui, maar de grootste kans was voor André Silva. Van de Beek blokte van dichtbij zijn inzet, waardoor het 0-3 bleef.

Het is voor het Nederlands elftal de tweede overwinning ooit op de Portugezen. De eerste was in oktober 1991, een EK-kwalificatiewedstrijd in De Kuip. Koeman stond toen zelf nog op het veld en Oranje won met 1-0 door een doelpunt van Richard Witschge.

Portugal

0 - 3

Nederland

     11' Depay
 32' Babel
 45+2' v.Dijk
 
 Gele kaart: , Tete, De Roon, (Nederland)
 Rode kaart: Cancelo (61/2xg) (Portugal),
 
Stadion: Stade de Genève, Genève
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Buquet (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lopes
Cancelo
Fonte
Rolando (Neto/46)
Rui
Quaresma (Martins/55)
A.Silva (Guedes/46)
B.Fernandes (João Mário/78)
Gomes (An.Silva/46)
M.Fernandes
Ronaldo (Moutinho/68)
  Cillessen
Tete (Til/78)
De Ligt (Fosu-Mensah/84)
v.Dijk
Aké
Vilhena (De Vrij/67)
v.d.Beek
Pröpper
Wijnaldum (De Roon/68)
Babel (Berghuis/ 84)
Depay (Kluivert/78)

Onderhandelingen cao kinderopvang stukgelopen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de kinderopvangbranche zijn stukgelopen. Vakbonden FNV en CNV lieten weten dat het overleg is gestrand op afspraken over de zogeheten niet-groepsgebonden uren. Volgens Ilse van der Weiden, bestuurder van de FNV, beraden medewerkers in de kinderopvang zich op actie.

De medewerkers vinden dat de werkdruk ten koste gaat van de aandacht voor hun kinderen, stelt CNV Zorg & Welzijn. De gesprekken werden bemoeilijkt door het feit dat met twee brancheorganisaties werd onderhandeld, de BK en de BMK (maatschappelijke kinderopvang). "Het is pijnlijk duidelijk geworden dat de visie op kwaliteit bij de brancheorganisaties verschilt" aldus CNV. Met BMK konden de partijen tot een akkoord komen, met BK niet.

Onderhandelingen cao kinderopvang stukgelopen
Onderhandelingen cao kinderopvang stukgelopen (Foto: ANP)

Sjaak B. vrijgelaten uit hechtenis

De Amsterdammer Sjaak B. is weer op vrije voeten. Hij werd ruim een week geleden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Cor van Hout in 2003. Maandag werd hij vrijgelaten uit voorlopige hechtenis wegens "gebrek aan ernstige bezwaren", zo meldde het advocatenkantoor Ficq & Partners dat hem verdedigt maandag.

De aanhouding van Sjaak B. volgde op een getuigenis van Astrid Holleeder tijdens het strafproces tegen haar broer Willem. Volgens haar bestuurde Sjaak B. de motor waarop de schutter zat.

Sjaak B. vrijgelaten uit hechtenis
Sjaak B. vrijgelaten uit hechtenis (Foto: ANP)

Miljoenencontract voor honkballer zonder MLB-ervaring

Honkballer Scott Kingery heeft een flink contract getekend bij de Philadelphia Phillies. De 23-jarige tweede honkman heeft getekend tot en met 2023 en is daarmee verzekerd van minstens 24 miljoen dollar aan salaris.

Het contract is opvallend, want Kingery heeft nog geen inning gespeeld in de MLB. Na zijn carrière bij zijn high school werd Kingery aanvankelijk door geen enkel college-team gekozen, maar na veel brieven gestuurd te hebben mocht hij zich toch bij de universiteit van Arizona melden.

Daar groeide Kingery uit tot een speler met veel potentie en in 2015 kozen de Phillies hem in de draft, waarna hij geruime tijd in de minor leagues speelde. Daar was hij vorig jaar zeer indrukwekkend en dat leverde Kingery nu een fraai contract op.

Voor de jaren na zijn contract ligt ook al een som geld klaar: dertien, veertien en vijftien miljoen dollar voor 2024 tot en met 2026. Het enige andere vergelijkbare contract is dat van Jonathan Singleton bij de Houston Astros: hij tekende voor tien miljoen, maar heeft zijn belofte in de afgelopen jaren geen moment waar kunnen maken.

Bevrijdingsactie gevangene verijdeld

De politie en het Openbaar Ministerie hebben voorkomen dat een verdachte zou worden bevrijd tijdens de rit van of naar de rechtbank in Amsterdam. De politie had informatie dat hiertoe een poging zou worden gedaan en heeft maatregelen genomen. Het gaat om de 35-jarige Surailie I. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een liquidatie op een dancefeest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in mei 2013.

Zowel I. als het OM had hoger beroep aangetekend en dinsdag is daarvan de eerste inleidende zitting. I. had aangegeven daarbij te willen zijn, ook al zou zijn zaak niet inhoudelijk worden behandeld. Hij heeft er nu voor gekozen niet te komen.

Rechercheurs hebben er alles aan gedaan om erachter te komen hoe de bevrijding uitgevoerd zou worden en door wie, aldus de politie maandagavond. Tijdens dit onderzoek werden bij de gevangenis waar I. zit mobiele telefoons gevonden die over de muur waren gegooid en vermoedelijk voor I. bestemd waren.

Bevrijdingsactie gevangene verijdeld
Bevrijdingsactie gevangene verijdeld (Foto: ANP)

Rugspringende MMA-vechter reageert op ophef

Elke sportman hoopt ooit een onuitwisbare indruk te maken bij de sportfans. MMA-vechter Drew Chatman lukte het om vrijdag, na zijn profdebuut tegen Irvins Ayala, de wereld over te gaan.

Chatman won zijn gevecht van Ayala door knock-out, maar vierde dat op de onorthodoxe manier door vanaf de rug van de op de grond liggende Ayala een salto te maken. Chatman werd direct gediskwalificeerd, officieel omdat hij na het luiden van de bel zijn tegenstander bewust hard raakte.

In een interview met de website MMAfighting.com was Chatman schuldbewust. 'Ik maakte een trap en hij gooide me op de grond. Op het moment dat hij naar beneden kwam, draaide ik mijn knie en hij raakte met zijn kin mijn knie', aldus Chatman. 'Op dat moment, het gebeurde allemaal zo snel, nam mijn instinct het over en ik begon op hem in te slaan. Toen hij op de vloer belandde, kon ik haast niet geloven dat hij bewusteloos was. Het ging zo snel, dat mijn natuurlijke reactie was om zo snel mogelijk op te staan.'

'Ik vier mijn overwinningen altijd. Als je naar mijn amateurgevechten kijk, dan doe ik ook salto's of radslagen. Ik dacht niet na, ik wilde gewoon een salto maken en ik sprong. Ik deed onbewust wat ik altijd doe als ik gewonnen heb. Dit was mijn eerste professionele gevecht en ik was enorm nerveus. Het gehele publiek was vooraf al tegen me. Dit was mijn eerste gevecht sinds augustus en dan ook nog mijn eerste profgevecht. Het was nogal wat.'

Straf
Chatman is inmiddels voor negentig dagen geschorst en hij moet zijn salaris wat hij die avond verdiende inleveren. De debutant begrijpt prima dat hij die vijfhonderd dollar niet krijgt. 'Als ik eerlijk ben, dan verdien ik dat geld niet. Het is enorm teleurstellend om te zien, mijn moeder ziet dit ook. Mensen die tegen mij op kijken en mij als voorbeeld zien, zullen dat zien. Ook al ben ik geen kampioen, ik heb veel moeten overwinnen om zo ver te komen als ik nu ben gekomen. Ik had nooit gedacht ooit een professioneel gevecht te vechten, het is allemaal zo snel gegaan.'

'Ik wil mijn excuses aan Irvins Ayala aanbieden. Hij was een goede tegenstander, hij kwam om te vechten. Het was geen goede actie van mij. Ook wil ik mijn verontschuldiging overbrengen aan de California Athletic Commission, omdat zij de regels bepalen. Ze waren heel begripvol en ze doen hun werk goed. En als laatste aan Legacy, LFA, omdat ze mij de kans hebben geboden om mijn kunnen te laten zien', gaat de praatgrage vechter met de bijnaam The Honorable verder.

'De Eervolle'
'Die bijnaam houd ik gewoon. De naam is niet perfect en ik begrijp heel goed dat ik als persoon moet groeien en moet leren van mijn fouten. Ik zal nooit perfect zijn, maar ik kan je meegeven dat dit nooit meer zal gebeuren'
, besluit Chatman het gesprek.


Zo dan (Bron: Youtube)

VS gooit 60 Russische diplomaten het land uit

De VS wijzen zestig Russische diplomaten uit. Het gaat om medewerkers van Russische inlichtingendiensten. Daarnaast moet het Russische consulaat in Seattle worden gesloten. Dit meldde het Witte Huis, dat daarmee de moordaanslag met gif in Engeland op een Russische ex-spion, Sergej Skripal, veroordeelt en steun betuigt voor het Britse standpunt in de kwestie.

Trump noemt de diplomaten 'intelligence agents' (grofgezegd 'spionnen') en zelfs 'agressive gatherers of intelligence'. De meeste van deze diplomaten werkten op de Russische ambassade.

Hoe Poetin hierop gaat reageren is nog niet bekend, hoewel het Kremlin al wel heeft gezegd dat ze met gelijke munt zullen reageren. Hierop heeft het Witte Huis in een reactie al gesteld dat indien de Russen tot vergelding over gaan de Amerikanen nóg verder zullen gaan.

Basketballer Upshaw (26) overleden na hartstilstand tijdens wedstrijd

Basketballer Zeke Upshaw is maandag overleden. De small forward speelde in de NBA G League, de ontwikkelingscompetitie van de NBA, voor de Grand Rapids Drive, het opleidingsteam van de Detroit Pistons. Upshaw is 26 jaar geworden.

Zaterdag ging het fout tijdens de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. Tegen de Long Island Nets was Upshaw met elf punten belangrijk: hij hielp zijn ploeg uiteindelijk naar een 101-99 zege, waardoor de Drive zich voor het eerst voor de play-offs plaatste.

Veertig seconden voor het einde sloeg de stemming echter abrupt om. Tijdens een aanval van de Nets zakte Upshaw plotseling in elkaar, naar alle waarschijnlijkheid wegens een hartstilstand. Snel werd hulp geboden en binnen seconden was een defibrillator aanwezig, waarna Upshaw per ambulance vervoerd werd.

In het ziekenhuis werd de basketballer nog behandeld, maar maandag kwam zijn moeder met het bericht naar buiten dat Upshaw was overleden. De speler werd na zijn carrière in het college basketball niet opgepikt door een NBA-team tijdens de draft, maar hoopte via de G League alsnog in de NBA te komen.

Oorlogsheld en senator Van Hulst overleden

Oorlogsheld en oud-senator voor het CDA - en daarvoor de CHU - Johan van Hulst is overleden. Hij werd 107 jaar oud. Van Hulst hielp in de oorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi's en hun aanhang te redden.

Hij was toen directeur van een school aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, recht tegenover de Hollandsche Schouwburg van waaruit Joden naar het doorgangskamp Westerbork werden gedeporteerd. Naast deze kweekschool was een crèche waar baby's en peuters in afwachting van hun deportatie werden ondergebracht. Over de heg werden de kinderen stiekem aan helpers in de kweekschool aangereikt vanwaar ze in veiligheid werden gebracht. Honderden kinderen zouden zo zijn ontsnapt aan een gruwelijk lot.

Van Hulst werd daarvoor in 1973 beloond met de Yad Vashem-medaille van het gelijknamige museum in Jeruzalem.

Van Hulst stierf donderdag in Amsterdam, maakte zijn familie maandag bekend.

 

Vanaf 15:44 een interview met Van Hulst

Update 20:42 uur


Oorlogsheld en senator Van Hulst overleden
Oorlogsheld en senator Van Hulst overleden (Foto: ANP)

Schansspringster Takanashi kan in slotweekeinde toch nog winnen

Schansspringster Sara Takanashi heeft op de valreep dit seizoen laten zien dat ze toch nog kan winnen. De Japanse domineerde de sport jarenlang en won de World Cup in vier van de afgelopen vijf seizoenen, inclusief vele tientallen zeges. Deze winter lukte het echter nog geen enkele keer.

In het Duitse Oberstdorf werd de World Cup afgesloten en eindelijk lukte het de 21-jarige Takanashi dan toch om te winnen. Dat deed ze op zaterdag door de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz en de Noorse World Cup-eindwinnares Maren Lundby te verslaan, weliswaar met klein verschil.

Zondag was het verschil met de rest nog wat groter, maar het podium was weer precies hetzelfde: Takanashi won, voor Iraschko-Stolz en Lundby. Door haar twee derde plekken zette de Noorse een bijzondere prestatie neer: ze eindigde in alle vijftien wedstrijden dit seizoen op het podium, en won ook nog eens olympisch goud in Pyeongchang.

Europese beurzen verder omlaag

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag opnieuw met verlies gesloten. Het lichte herstel gedurende de handelsdag na de zware verliezen van vorige week kon niet over de streep worden getrokken. Geopolitieke onrust en de vrees voor een naderende wereldwijde handelsoorlog staken toch weer de kop op. Op het Damrak in Amsterdam duikelde Arcadis na een adviesverlaging.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,5 procent in de min op 518,75 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 778,60 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,8 procent in.

Arcadis zakte ruim 13 procent in de MidKap na een adviesverlaging door ABN AMRO. De markt onderschat volgens de analisten van de bank de financiële risico's bij het advies- en ingenieursbureau. Voedingsbedrijf Corbion was de grootste stijger met een plus van 1,6 procent.

NN Group
Verzekeraar NN Group was met een plusje van 0,5 procent de grootste stijger onder de hoofdfondsen. ASML verloor 0,1 procent, ondanks een positief rapport van Fitch over de kredietwaardigheid van de chipmachinefabrikant. Telecom- en kabelbedrijf Altice sloot de rij met een min van 3,3 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom BinckBank 0,6 procent. De onlinebroker kondigde aan korting te geven aan actieve beleggers. NSI zakte 0,6 procent. Het vastgoedbedrijf heeft het kantoorpand Q-Port in de omgeving van station Sloterdijk in Amsterdam gekocht voor 36,8 miljoen euro.

Smurfit Kappa
In Dublin daalde Smurfit Kappa 3,3 procent. Het Ierse verpakkingsconcern heeft ook het nieuwe bod van circa 8,9 miljard euro van de Amerikaanse branchegenoot International Paper afgewezen. Begin maart wees Smurfit de Amerikanen ook al de deur.

JD Sports verloor bijna 5 procent in Londen. Het Britse moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport koopt de Amerikaanse sportschoenenwinkel Finish Line voor omgerekend 451 miljoen euro.

Naturex
Naturex maakte een koerssprong van bijna 42 procent in Parijs. De Zwitserse geur- en smaakstoffenmaker Givaudan wil de Franse maker van plantenextracten overnemen. In Zürich verloor Givaudan 2,3 procent.

De euro was 1,2443 dollar waard, tegen 1,2357 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 65,60 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 70,23 dollar per vat.

Europese beurzen verder omlaag
Europese beurzen verder omlaag (Foto: ANP)

Chef de mission Bijl aan de slag als technisch directeur bij hockeybond

Jeroen Bijl (51), chef de mission van de Nederlandse ploeg bij de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, wordt per 1 mei de nieuwe technisch directeur van de KNHB. Bijl volgt Arno den Hartog op, die acht jaar lang technisch eindverantwoordelijk was. Den Hartog, die al eerder had aangegeven te stoppen als technisch directeur, combineerde die functie al enige tijd met zijn nieuwe baan als manager verenigingsdienstverlening bij de hockeybond.

Bijl, oud-volleybalinternational en voormalig directeur van FC Zwolle, was de laatste twaalf jaar manager topsport bij NOC*NSF. Hij besloot zelf de sportkoepel na de Olympische Spelen te verlaten. Tal van sportorganisaties toonden interesse, maar Bijl besloot uiteindelijk in te gaan op de aanbieding van de KNHB. 'De hockeybond was een van de sportbonden waarvan ik voor mezelf had bedacht dat ik er wel zou kunnen werken", vertelt Bijl. "Dat ging echter pas spelen, toen ik ver voor de Spelen door de hockeybond werd benaderd. Omdat ik me volledig wilde focussen op de Spelen, heb ik de gesprekken vooruitgeschoven. Na de Spelen heb ik met diverse mensen van het bondsbureau, maar ook met de bondscoaches gesproken. Daarin werd voor mij het beeld bevestigd dat de hockeybond uitstekend georganiseerd is en er goede mensen werken. Daarnaast zie ik voor mezelf een mooie uitdaging om een bijdrage te leveren aan de structuur en cultuur van topsport binnen het hockey."

Hoe die bijdrage er precies uit gaat zien, daarover kan Bijl nog geen uitspraken doen. "Ik heb mijn ervaring als coach en topsporter bij teamsporten. Ik weet hoe je met groepen moet omgaan. Daarnaast heb ik namens NOC*NSF bij veel andere sporten kunnen zien hoe daar met topsport wordt omgegaan. Vanuit die achtergrond zou kan ik van toegevoegde waarde zijn. Maar ik ga de komende maanden eerst vooral veel met mensen binnen en buiten de bond praten om te kijken op welke manier ik kan helpen om tot een maximale topsportprestatie te komen."

Bijl heeft zelf geen hockeyachtergrond, maar wel nauwe banden met de hockeysport. "Ik heb vier kinderen waarvan er twee hockeyen bij Zutphen, dus daar sta ik langs de lijn. De andere twee voetballen. Ik vind hockey een boeiende teamsport en leuk om naar te kijken. Ik volg de nationale hockeyteams al jaren op de voet en heb ik een goede relatie met diverse hockeyers en coaches. Zo ben ik onder meer lid van de Raad van Toezicht van de stichting Sport Helpt van de oud-internationals Tim Jenniskens en Rogier Hofman."

Arno den Hartog is blij met de komst van Jeroen Bijl als zijn opvolger. "Ik had zelf al eerder aangegeven dat het goed was dat er iemand anders met nieuwe, frisse ideeën zou komen om onze tophockeyvisie verder vorm te geven", zegt Den Hartog. "Jeroen is oud-topsporter, trainer en coach geweest en heeft lang bij NOC*NSF gezeten waar hij ook de olympische ploeg heeft begeleid. Hij heeft daardoor in veel takken van sport ervaring en kennis opgedaan. Daarvan kunnen wij profiteren."

Erik Gerritsen, directeur van de KNHB, is trots dat Bijl gekozen heeft voor de KNHB. "Jeroen heeft de afgelopen jaren bij NOC*NSF als manager Topsport veel bereikt en betekend voor de Nederlandse topsport. Jeroen heeft zijn sporen in de topsport meer dan verdiend. Wij vinden het prettig dat Jeroen niet uit onze sport komt, maar juist binnen andere sporten veel ervaring heeft opgedaan. Hij kijkt met een frisse blik naar hockey. Daar kunnen wij veel van leren om zo onze topsportorganisatie en prestaties nog verder te verbeteren. Maar ook zijn ervaring met andere bonden, sporters en topsportbeleid is enorm groot. Tegelijkertijd weet Jeroen door zijn eigen sportcarrière wat er bij topsport en het bedrijven ervan komt kijken. Wij zijn er dan ook trots op dat Jeroen binnen de hockeysport aan de slag gaat als technisch directeur en kijken uit naar een prettige samenwerking."

Van Halst algemeen directeur af bij FC Twente

Jan van Halst mag zich niet langer algemeen directeur van FC Twente noemen, zo meldt Voetbal International. De voormalig profvoetballer doet een stap terug en gaat leiding geven aan de commerciële tak van de Tukkers. Erik Velderman is met onmiddellijke ingang benoemd tot de nieuwe preses.

Velderman was al in dienst bij FC Twente en bekleedde de functie van financieel directeur. "In het belang van de club hebben we Jan van Halst uitdrukkelijk verzocht aan te blijven als commercieel directeur. Gelukkig heeft hij daarmee ingestemd.", aldus Rene Takens, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Twente. Zij waren van mening dat in de top van de club zaken veranderd moesten worden.

Takens: "Daarnaast gaat FC Twente op zoek naar een nieuwe technisch directeur en zal Erik Velderman de rol van algemeen statutair directeur gaan vervullen."

Eerder vandaag werd ook bekendgemaakt, dat FC Twente niet verder gaat met trainer Gertjan Verbeek. Noodzakelijk, volgens Takens. "We hebben de afgelopen dagen zeer intensieve gesprekken gevoerd met diverse (direct) betrokkenen over de situatie waarin we ons bevinden. Naar aanleiding van deze gesprekken zijn we met de directie – maar ook met het stichtingsbestuur – tot de conclusie gekomen dat het nodig is deze stap nu te moeten zetten."

Van Halst algemeen directeur af bij FC Twente (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Van Halst algemeen directeur af bij FC Twente (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Zeven wijzigingen bij Oranje: Van de Beek start

Het Nederlands elftal begint, zoals reeds aangekondigd, met een sterk gewijzigde basis aan de oefenwedstrijd tegen Portugal. Zeven spelers, die tegen Engeland nog mochten starten, zitten nu op de bank.

Dat Jasper Cillessen op doel zou staan ten koste van Jeroen Zoet, was al bekend. In de verdediging heeft Koeman een plekje ingeruimd voor Nathan Aké, die Stefan de Vrij vervangt. Captain Virgil van Dijk krijgt door deze wijziging een meer centrale rol in de defensie. Op de flanken worden Kenny Tete en Tonny Vilhena geposteerd.

Davy Pröpper versterkt het middenveld en Donny van de Beek, die zijn derde interland voor Oranje speelt, begint voor het eerst in de basis. In de voorhoede staan Ryan Babel en Memphis Depay.

Chance the Rapper vindt Heineken-spot racisme

Chance the Rapper vindt een reclamespot van Heineken in de Verenigde Staten racistisch. Chance, de artiestennaam van Chancelor Bennett, valt over de campagneleus 'sometimes, lighter is better' waarmee de bierbrouwer Heineken Light promoot.

De commercial voor Heineken Light toont een barman die een aarzelende vrouw aan het einde van de bar spot met een verrekijker. Het light-biertje dat hij serveert glijdt eerst langs een zwarte vrouw en een zwarte muzikant voordat het flesje belandt bij de vrouw die de barman in het vizier had. Als de vrouw het biertje tot zich neemt volgt de leus 'Soms is light beter'. Heineken Light is een brouwsel voor de Amerikaanse markt en bevat minder calorieën en minder alcohol.

Chance the Rapper vermoedt dat sommige bedrijven opzettelijk racistische commercials op de markt brengen zodat ze meer aandacht krijgen. Op Twitter geeft hij aan dat hij daarom heeft getwijfeld om aandacht aan het spotje te schenken. "Maar het moet me van het hart. Deze commercial van Heineken is vreselijk racistisch." De artiest roept niet op tot een boycot van het biertje. "Ik merk gewoon hoe vaak het gebeurt en ik vermoed dat ze hiermee consumenten en twitteraars willen ophitsen. Ik wilde er niet over twitteren, maar dit is zó slecht dat ik niet anders kan."



Chance the Rapper vindt Heineken-spot racisme
Chance the Rapper vindt Heineken-spot racisme (Foto: BuzzE)

Crisis compleet bij FC Twente: Verbeek op non-actief

Gertjan Verbeek is niet langer trainer van FC Twente; de crisis is dus compleet. Dat meldt Voetbal International. De ploeg uit Enschede heeft de trainer maandag op non-actief gesteld. De taken van Verbeek worden overgenomen door assistent-trainer Marino Pusic.

Verbeek begon op 29 oktober 2017 aan het avontuur bij FC Twente, maar al snel leek dit te mislukken. Op 12 december werd van NAC Breda gewonnen (1-2) en dat was ook meteen de enige zege, die onder zijn leiding werd geboekt. Met een moyenne van 0,56 punten per wedstrijd gaat Verbeek de boeken in als de slechtste trainer aller tijden.

Opvallend detail; vorige week liet algemeen directeur Jan van Halst in verschillende media weten, dat Verbeek het seizoen zou afmaken. "Deze koers hebben we ingezet en na het seizoen gaan we evalueren.", liet Van Halst optekenen.

Maar zoals vaker blijkt, was ook dit weer een wassen neus. Na een gesprek met de Raad van Commissarissen is de oefenmeester alsnog weggestuurd. Naast de tegenvallende sportieve resultaten wordt hem ook de slechte werksfeer met spelers en staf verweten.

De voorgang van Verbeek, René Hake, kreeg de selectie niet voldoende aan de praat, dus het is de vraag welke coach het nu moet gaan doen. Pusic neemt het stokje nu in elk geval over tot het einde van het seizoen en moet de Tukkers behoeden voor directe degradatie.

Aan Van Halst en de zijnen is het nu de taak om een nieuwe trainer uit te kiezen. Al lijkt het er sterk op dat de malaise in Enschede ook gedeeltelijk aan de voormalig analist toegeschreven mag worden.

Crisis compleet bij FC Twente: Verbeek op non-actief (Pro Shots / Joep Leenen)
Crisis compleet bij FC Twente: Verbeek op non-actief (Pro Shots / Joep Leenen)

Man vergeet trouwdag, vrouw gooit poep en valt aan

Trouwdag vergeten? Pijnlijk, maar in het geval van een Amerikaanse man in Florida leverde dat ook een beetje een vies tafereel op. De man van ene Carol Stone had even niet aan de trouwdag gedacht en dat vond de 35-jarige dame niet zo leuk.

Vrouwlief sloeg haar man, de 41-jarige Ronnie Alexander, op zijn hoofd en gezicht en duwde hem tegen de grond. Daar bleef het niet bij, want de lieftallige dame wierp ook nog eens een heuse handvol poep naar haar man, die alles met zijn telefoon filmde.

Ronnie ging met de beelden naar de politie, waarna zijn liefhebbende vrouw werd aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. Het gezellige echtpaar heeft overigens ook nog een zoontje van drie maanden thuis wonen.

Curlster Jones sluit indrukwekkende zegereeks af met wereldtitel

De Canadese curlingdames hebben voor eigen publiek in North Bay, Ontario de wereldtitel veroverd. Het team van skip Jennifer Jones deed dat op bijzonder indrukwekkende wijze: alle twaalf groepswedstrijden werden gewonnen, net als de halve finale en de finale.

In de halve eindstrijd moest de VS er met 9-7 aan geloven, terwijl Zweden afrekende met Rusland (7-6). Het werd in de finale zo een titanenstrijd, want Jones - wereldkampioene in 2008 en olympisch kampioene in 2014 - nam het op tegen het team van skip Anna Hasselborg, vorige maand in Pyeongchang goed voor olympisch goud en dus de opvolgers van Jones en haar team.

De finale was spannend, zeker doordat Zweden in het vijfde end drie punten scoorde. Na tien ends stond het 6-6 en dus was een verlenging nodig, waarin Hasselborg een cruciale fout maakte. Jones kon profiteren en gooide de wereldtitel met een 7-6 zege binnen, met in haar team ook nog second Jill Officer, lead Dawn McEwen, reserve Shannon Birchard en third Kaitlyn Lawes, in Pyeongchang goed voor olympisch goud bij de gemengde dubbels.

Het brons was voor het team van de Russische Victoria Moiseeva, dat in het laatste end een achterstand om wist te buigen tegen het Amerikaanse team van Jamie Sinclair: 6-5.

Snookeraar O'Sullivan wint Players Championship

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft zondag het Players Championship snooker gewonnen. De 42-jarige Engelsman was in Wales in de finale met 10-4 te sterk voor zijn landgenoot Shaun Murphy.

Murphy begon goed aan de finale met een break van 93. Daarna liep O'Sullivan uit naar een 6-2 voorsprong via breaks van 54, 50, 65 en 69. Murphy sloot de middagsessie af met een break van 77. In de avondsessie begon O'Sullivan met een break van 93, maar in het volgende frame kwam Murphy sterk terug met een break van 137, de hoogste van de finale. In de volgende drie frames had Murphy geen antwoord meer op het spel van 'The Rocket' en de 42-jarige Engelsman sloot de finale af met breaks 54, 76 en 85. 

Voor O'Sullivan was het alweer zijn vijfde rankingtoernooi van het jaar. Eerder won hij al het English Open, het Shanghai Masters, het UK Championship en de World Grand Prix. De 42-jarige Engelsman speelde dit seizoen tien rankingtoernooien en won er dus de helft van. O'Sullivan staat nu op 33 rankingtitels in 46 finales. Alleen Stephen Hendry doet het beter met 36 titels.

Joodse vrouw (85) op gruwelijke wijze vermoord in Frankrijk

In Parijs is Mireille Knoll, een 85-jarige Joodse vrouw, neergestoken en verbrand in haar appartement aangetroffen. Volgens de Joodse Gemeenschap kan een antisemitisch motief niet worden uitgesloten

De vrouw werd afgelopen vrijdag door hulpdiensten aangetroffen in haar appartement waar ze alleen woonde. Knoll heeft de razzia van Vel d’Hiv in 1942 overleefd, dit was de grootste razzia in Frankrijk ooit.

Uit autopsie is gebleken dat de vrouw meermaals met een mes is gestoken. Er zijn ondertussen twee mannen opgepakt die mogelijk iets met de moord te maken hebben. Zaterdag een man van achterin de twintig, en afgelopen nacht een tweede persoon die kon worden opgespoord door zijn getraceerde telefoon.

Volgens de SPCJ, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van Joden, moet het motief van de daders verder onderzocht worden. De organisatie is volgens Franse media van mening dat antisemitisme mogelijk de drijfveer is achter de gruwelijke daad.

De familie van de vrouw is ook van mening dat antisemitisme de drijfveer kan zijn. De vrouw is eerder bedreigd door haar islamitische buurman, zij verdenken hem van de moord. Het OM sluit niets uit in hun verdere onderzoek naar de toedracht van de moord.

Sarah Halimi
In april 2017 werd de 66-jarige Joodse vrouw Sarah Halimi vermoord. De dader brak midden in de nacht in haar woning in. Halimi werd meermaals gestoken en uit het raam van haar woning op de vierde etage gegooid. De dader zegde koranverzen op en riep ‘Allah Akbar’ terwijl hij haar op haar instak. Pas in maart van dit jaar sprak Justitie van een antisemitische daad. Belangenorganisaties spraken er schande van dat dit zo lang heeft geduurd.

Eerste PGA Tour-zege voor golfer Garnett

Golfer Brice Garnett heeft zijn eerste zege op de PGA Tour binnen. De 35-jarige Amerikaan won vorig jaar twee toernooien op de Web.com Tour, één niveau lager, maar sloeg op de Dominicaanse Republiek ook op het hoogste niveau toe - bij afwezigheid van een flink aantal toppers, die het WGC-Dell Match Play speelden.

Het Corales Puntacana Resort and Club Championship, in het Dominicaanse Punta Cana, stond dit jaar voor het eerst op de kalender van de PGA Tour, nadat het eerst twee jaar onderdeel uitmaakte van de Web.com Tour. Garnett was er vooral op de eerste dag fantastisch: negen birdies brachten hem een ronde van 63 slagen, negen onder par.

Met scores van 68 en 69 slagen op de volgende twee dagen hield Garnett keurig stand, waarna hij het op de slotdag met een ronde van 70 slagen netjes afmaakte. Keith Mitchell en Kelly Craft kwamen nog het dichts in de buurt, maar eindigden wel op vier en vijf slagen van de -18 eindscore van Garnett.

OM: beloning voor tip verdachte liquidaties

De politie is dringend op zoek naar Ridouan Taghi (40), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden. Zijn naam is genoemd door een kroongetuige die hem aanwijst als opdrachtgever voor een liquidatie in Utrecht, waarvan een andere man mogelijk bij vergissing het slachtoffer werd. Het Openbaar Ministerie en de politie hebben maandag de naam en een foto van Taghi vrijgegeven en een beloning uitgeloofd van 25.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding.

Het OM kwam vorige week in een onderzoek naar dodelijke afrekeningen in het criminele milieu op de proppen met een nieuwe kroongetuige, met wie zij een deal heeft gesloten. Deze getuige Nabil B. heeft een reeks verklaringen afgelegd die bewijs zouden opleveren tegen opdrachtgevers van liquidaties. Volgens B. heeft Taghi opdracht gegeven om Khalid H. te vermoorden. Maar in plaats van Khalid H. werd Hakim Changachi vermoord, op 12 januari vorig jaar in Utrecht-Overvecht.

Twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moordpoging op Khalid H., Jerrel Z. en Marciano D., zitten vast. Zij werden twee dagen later na een wilde achtervolging door de politie aangehouden. Volgens het OM maakte het tweetal deel uit van een moordcommando, dat op weg was het eigenlijke doelwit Khalid H. te liquideren.

Kroongetuige Nabil B. zegt last van zijn geweten te hebben gekregen toen bleek dat niet Khalid H. was gedood maar Changachi. Hij was goed bevriend met de familie Changachi.

De getuige zal in het onderzoek naar de Utrechtse zaken worden gehoord, mogelijk ook op de openbare zitting. De inhoudelijke behandeling van de zaken staat gepland voor eind mei, begin juni.

De verdachte Ridouan Taghi (Foto: Politie.nl)
De verdachte Ridouan Taghi (Foto: Politie.nl)

Defensie kiest 'duidelijk voor personeel'

Defensie kiest ,,duidelijk voor het personeel" de komende vier jaar. Dat zei minister Ank Bijleveld maandag bij de presentatie van haar plannen. Naast personeel richt ze zich vooral op achterstallig onderhoud.

Bijleveld hoopt met haar Defensienota de mensen van de krijgsmacht een ,,nieuw perspectief" te bieden. Ze wil dat bereiken door opleidingen te verbeteren, de arbeidsvoorwaarden te moderniseren en door mensen meer zekerheid geven.

Defensie kampt met een flinke personeelstekort. Dat wil ze ook wegwerken door deeltijdarbeid toe te staan. Ook moeten militairen makkelijker tijdelijk elders kunnen werken, maar ze hoeven ook minder vaak te rouleren.

Oud en versleten materieel wordt vervangen of vernieuwd. De fregatten en onderzeeboten worden vervangen. Ook worden de Apache-gevechtshelikopters gemoderniseerd. Defensie gaat flink in cyberdefensie en ICT te investeren.

De komende jaren is er structureel 1,5 miljard extra voor Defensie beschikbaar.

Defensie kiest 'duidelijk voor personeel'
Defensie kiest 'duidelijk voor personeel' (Foto: ANP)

Werkstraf geëist tegen tieners voor openlijk geweld

De officier van justitie heeft vandaag bij de meervoudige kamer voor jeugdzaken werkstraffen geëist tegen vier minderjarigen. Zij stonden terecht voor openlijk geweld, gepleegd op 2 april 2017 op de Nelson Mandelabrug in Arnhem.

De zitting was, zoals gebruikelijk bij minderjarigen, achter gesloten deuren. Om deze reden beperkt het OM zich tot het bekend maken van de juridische beoordeling van de zaak en de eisen die hieruit voortvloeien.

Het OM is zich ervan bewust dat de mishandeling destijds veel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt, vooral omdat het motief gelegen zou zijn in de homoseksuele geaardheid van de aangevers. Er zijn volgens de officier van justitie geen aanwijzingen in het dossier dat discriminatie als motief ten grondslag ligt aan het geweld. Discriminatie is daarom niet als aparte verdenking ten laste gelegd. De officier van justitie heeft bij de strafeis wel rekening gehouden met het feit dat er discriminerende woorden zijn gevallen tijdens het voorval. Het openlijk geweld is volgens het OM begonnen – zoals vaker bij uitgaansgeweld – met opmerkingen over en weer. Daarbij hebben de verdachten zich grievend uitgelaten over de seksuele geaardheid van de slachtoffers.

Tijdens de zitting is uitgebreid stil gestaan bij de vraag of één van de slachtoffers, die meerdere tanden kwijtraakte door het geweld, met een betonschaar is geslagen. Vast is komen te staan dat de verdachten een betonschaar bij zich hadden. Het letsel van het slachtoffer is door verschillende deskundigen geïnterpreteerd. Door deze deskundigen kon niet onomstotelijk worden vastgesteld dat er met een betonschaar geslagen is. Volgens de officier van justitie is hiervoor dan ook onvoldoende bewijs.

Voor de juridische kwalificatie is van belang dat er geweld is gebruikt tegen de twee slachtoffers, door een groep jongens op de openbare weg. Het onderzoek heeft uitgewezen dat één van de verdachten verantwoordelijk is voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij één van de slachtoffers. Deze – inmiddels 17-jarige - jongen wordt verdacht van het plegen van openlijk geweld met zwaar lichamelijk letsel ten gevolg. Dit weegt mee in de strafeis. Tegen hem werd een werkstraf van 180 uur geëist.

De overige drie verdachten wordt openlijk geweld verweten. Tegen twee inmiddels 17-jarige verdachten werd een werkstraf van 120 geëist. Tegen een inmiddels 15-jarige jongen werd een werkstraf van 120 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, geëist.

Bij de strafeisen is rekening gehouden met de gevolgen van het geweld voor de slachtoffers, en met de persoonlijke omstandigheden van de minderjarigen, die niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest.

NCTV: Dreiging verandert, niveau blijft 4

De jihadistische dreiging in Nederland verandert. Door het uiteenvallen van het zogenoemde kalifaat is de organisatie van ISIS verzwakt. Ook zijn er sinds oktober 2017 nauwelijks nog jihadistische aanslagen gepleegd in West-Europa. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe bestendig dit beeld is, daarom blijft het dreigingsniveau op niveau 4 van de 5. Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel is. Dat staat in het 47ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de NCTV.

Er zijn meerdere redenen om niveau 4 op dit moment te handhaven, ondanks de veranderde dreiging. Zowel ISIS als al Qa’ida hebben nog steeds de intentie en de capaciteit om aanslagen te plegen in het Westen. De situatie in Syrië en Irak is zeer instabiel. Daarnaast zijn er de afgelopen periode in het Westen meerdere personen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen. Ook de aanslag in Frankrijk van afgelopen vrijdag laat zien dat de dreiging nog niet verdwenen is.

Nederland
Sinds juni 2017 zijn er geen geslaagde uitreizen naar jihadistisch gebied meer bekend. Hierdoor verandert de jihadistische dreiging in Nederland gestaag. De beweging richt zich, net als voor 2012, nadrukkelijker op sociale activiteiten. Ook is het voorstelbaar dat personen die eerder zouden zijn uitgereisd, zich aansluiten bij de jihadistische beweging in Nederland. Zorgelijk is dat jihadisten proberen online invloed te krijgen binnen bredere salafistische kringen.

De inhoud van de propaganda verandert. Eerst lag de focus op de kalifaat als ideale staat, nu wordt vooral de militaire strijd verheerlijkt.

Internationaal
Van de komst van terugkeerders naar Europa gaat een lange termijn dreiging uit. Zij kunnen deel uitmaken van bestaande netwerken die een rol kunnen spelen bij de voorbereiding van aanslagen. Ook bestaat er zorg over de honderden ISIS strijders die in kampen van de Syrische Koerden worden vastgehouden. Hier kunnen makkelijk nieuwe netwerken ontstaan. ISIS heeft de afgelopen periode meer beroep gedaan op personen die al in het Westen wonen. Vaak familie of vrienden van uitreizigers. Dit is een verandering van de manier waarop ISIS aanslagen aanstuurt.

Rechts/links-extremisme
Er zijn in Nederland geen aanwijzingen voor rechts-terroristische structuren of groeperingen. Wel valt de groei van de racistische groepering Erkenbrand op, die steeds meer geïnteresseerden rekt. Vanwege het antidemocratische gedachtegoed bij Erkenbrand vormt deze groep een gevaar voor de democratische rechtsorde.

Het is de laatste periode relatief rustig gebleven wat betreft extreemlinkse protestacties en demonstraties. Het Nederlandse asiel- en migratiebeleid blijft een voedingsbodem voor linksextremisten, evenals het Zwarte Pieten-debat en (vermeend) geweld bij de politie.

Polarisatie
De afgelopen periode heeft er over verschillende onderwerpen een gepolariseerd debat plaatsgevonden. Zo laaide de laatste maanden het debat over salafisme op. Terugkerend zijn de debatten over asielzoekers en Zwarte Piet. Die leiden tot een groter onbegrip tussen bevolkingsgroepen.

De Turkse aanval in Afrin zorgt in heel Europa voor oplopende spanningen, waarbij incidenteel spraken is van geweld. De gespannen politieke verhoudingen in Turkije geven aanleiding tot bezorgdheid onder Turkse Nederlanders. Rondom Diyanet is onrust ontstaan, na berichten in Europese media over het in kaart brengen van politieke tegenstanders van de Turkse regering.

Beperkte bewaarplicht telecommunicatiegegevens

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie vormt voor minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aanleiding tot beperking van de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens. Een afgewogen bewaarplicht voor zogenoemde gebruikersgegevens van een telefoonnummer of IP-adres is volgens de minister van essentieel belang voor de opsporing en vervolging van ernstige strafbare feiten.

In een groeiend aantal zaken, zoals kinderporno, cybercrime en online wapenhandel, is het vaak cruciaal dat politie en Openbaar Ministerie (OM) achteraf kunnen vaststellen welke persoon op een bepaald tijdstip gebruik heeft gemaakt van een telefoonnummer of IP-adres dat is aangetroffen in een strafrechtelijk onderzoek.

Dat schrijft minister Grapperhaus, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, vandaag in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer in reactie op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie 21 december 2016. Door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie moet het liggende wetsvoorstel Aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens ingrijpend worden aangepast volgens minister Grapperhaus.

Daarom kondigt hij een nota van wijziging aan om de verplichting voor aanbieders van openbare telecommunicatiediensten te beperken tot het beschikbaar houden van zogenoemde gebruikersgegevens. Hierdoor wordt het voor opsporingsdiensten en OM enkel mogelijk om IP-adressen en telefoonnummers te herleiden tot een gebruiker. Deze gegevens geven geen inzage in de contacten en relaties tussen gebruikers.

Het achteraf kunnen herleiden van een gebruiker van een telecommunicatiedienst op een bepaald tijdstip is in het bijzonder van belang bij strafbare feiten waarbij gebruik wordt gemaakt van het internet, en waarbij het IP-adres het enige spoor voor de opsporing vormt. Dan gaat het bijvoorbeeld om cyberdelicten, waaronder ransomware, ddos-aanvallen en banking malware, maar ook om kinderpornografie en grooming. Verder kennen ook klassieke delicten steeds vaker een digitale component, zoals fraude op internet en grootschalige online handel in wapens en illegale goederen via darkweb. Maar ook ernstige bedreigingen en online misbruik van seksueel beeldmateriaal, zoals bij zogenoemde wraakporno.

Met de voortschrijdende digitalisering neemt de urgentie van de beschikbaarheid van gebruikersgegevens van telefonie en internet voor de opsporing alleen maar toe. Zo heeft het OM aangegeven dat het buitenlandse opsporingsinstanties in een internationaal onderzoek naar kindermisbruik was gelukt om zeer veel IP-adressen van gebruikers te achterhalen, waaronder mogelijk van een groot aantal Nederlanders. Geen van deze zaken kon echter in behandeling worden genomen, omdat de enige aanknopingspunten om vast te kunnen stellen of, en in welke mate, er betrokkenheid van Nederlanders was, te weten de IP-adressen, niet meer beschikbaar waren.

De samenleving verwacht van de overheid dat deze optreedt tegen ernstige normschendingen en slachtoffers beschermt. Effectieve mogelijkheden tot het identificeren van de gebruiker van een communicatiedienst zijn nodig om te voorkomen dat het internet een vrijplaats wordt voor de plegers van ernstige strafbare feiten. Met de beperking van de bewaarplicht van telecommunicatiegegevens wil minister Grapperhaus voorkomen dat de grondrechten van burgers, in het bijzonder het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, worden aangetast op een wijze die twijfel kan doen ontstaan over de rechtmatigheid daarvan.

Kogelstoter Walsh stoot zich naar 6e plek aller tijden

Kogelstoter Tom Walsh heeft tijdens de Graeme Douglas International Track Challenge in Auckland enorm uitgehaald. De 26-jarige Nieuw-Zeelander stootte de kogel voor eigen publiek naar 22,67 meter.

De stoot van de regerend wereldkampioen was de verste sinds 2003. In dat jaar kwam de Amerikaan Kevin Toth opvallend genoeg tot dezelfde afstand, waardoor Walsh en Toth op de eeuwige wereldranglijst nu op de gedeeld zesde plek staan.

Walsh' oude record stond op 22,31 meter, waarmee hij aan het begin van de maand voor de tweede keer op rij wereldkampioen indoor werd.

Aanhoudingen na inbraakpoging bakkerij

Bij een bakkerij op de Haagsemarkt in Breda hebben afgelopen nacht twee koekenbakkers gepoogd in te breken. De politie hield twee mannen van 28 en 37 jaar uit Roemenië aan.

De politie kreeg rond 04.00 uur een melding van een verdachte situatie bij de bakkerij. De melder zag twee personen meerdere malen naar binnen kijken bij de winkel en vertrouwde dit niet. Toegesnelde agenten troffen op de hoek van de Haagsemarkt met de Dreef de twee mannen aan.

Bij de bakkerij werd braakschade aangetroffen waarop het duistere duo is aangehouden. Hun betrokkenheid bij de poging tot inbraak wordt onderzocht.

Aanhouding na poging inbraak bij bakkerij  (Foto: ANP)
Aanhoudingen na inbraakpoging bakkerij (Foto: ANP)

Far Cry 5

Een nieuwe Far Cry, het werd wel weer eens tijd. Ubisoft gooit het qua strijdtoneel met Far Cry 5 over een heel andere boeg: geen exotische subtropen of Himalayaanse bergdorpen, maar een modern doch plattelands Montana, Verenigde Staten. Een vraag van veel critici zal zijn of de nieuwe Far Cry te veel leunt op vertrouwde elementen en in hoeverre Ubisoft heeft geïnnoveerd ten opzichte van eerdere delen.

Rapport Oostvaardersplassen vertraagd

Het advies over nieuw beleid voor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen verschijnt later. Eerder werd gemikt op eind maart, maar de opgelaaide maatschappelijke discussie over het onderwerp leidt tot vertraging. De commissie-Van Geel verwacht haar bevindingen nu rond 25 april te kunnen presenteren.

De afgelopen tijd was er veel kritiek over hoe wordt omgegaan met de herten, konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen. In de winter gaan in het gebied veel dieren dood omdat ze niet mogen worden bijgevoerd. Critici wijzen er onder meer op dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan. Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland toch bij te voeren.

De commissie laat weten dat ze de recente ontwikkelingen wil meenemen in haar advies aan de provincie en nog een aantal personen en instanties wil consulteren.

Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland had de commissie medio vorig jaar ingesteld nadat de verantwoordelijkheid voor het beheer van het Rijk naar de provincie was gegaan.

Rapport Oostvaardersplassen vertraagd
Rapport Oostvaardersplassen vertraagd (Foto: ANP)

Bondscoach stuurt halve team weg na klagen fans

Een opmerkelijke beslissing van de bondscoach van het Maleisisch voetbalelftal: Tan Cheng Hoe heeft alle veertien spelers van topclub Johor Darum Ta'zim - al vier keer op rij landskampioen - uit het nationale elftal gezet, omdat de fans klaagden na het nogal teleurstellende 2-2 gelijkspel in een oefenwedstrijd tegen Mongolië afgelopen week.

"Veel mensen klaagden na afloop. Ze zeiden dat we de spelers van JDT de voorkeur gaven en er veel te veel in het team op hebben genomen", aldus bondscoach Tan. "Nu willen we anderen dus een kans geven, misschien is dat wat de fans willen. Voetbal is ook een sport voor de fans: zij verdienen het om hun zegje te doen, dus dit is hoe we het op gaan lossen", verklaarde Tan.

Zonder een aantal ervaren krachten als Kunanlan Subramaniam en Safiq Rahim - samen goed voor 145 interlands - zal Maleisië het dinsdag zeer lastig krijgen in en tegen Libanon, de laatste kwalificatiegroepswedstrijd voor het Aziatisch kampioenschap van volgend jaar. Tan accepteert het risico: "Ik heb dit na de wedstrijd tegen Mongolië besloten. Ik neem de volle verantwoordenlijkheid en als het nodig is accepteer ik de gevolgen."

Golfer Watson dominant in finale WK matchplay

Golfer Bubba Watson heeft op overtuigende wijze de WGC-Dell Match Play gewonnen, het WK matchplay. Op de Austin Country Club was de Amerikaan in de finale veel te sterk voor landgenoot Kevin Kisner.

Zes van de eerste zeven holes leverden winst op voor Watson, die het karwei vervolgens op de twaalfde hole afmaakte. Zijn voorsprong was op dat moment dusdanig groot dat Kisner niet meer kon winnen en dus was de finale gespeeld.

Het is de tweede toernooizege in de World Golf Championships voor Watson, die in 2014 de HSBC Champions won.

Chardy verrast Dimitrov in Miami, Del Potro veel te sterk voor Nishikori

Tennisser Grigor Dimitrov is tijdens het masterstoernooi in Miami al in de derde ronde uitgeschakeld. De nummer vier van de wereld was op Key Biscane niet opgewassen tegen de Fransman Jeremy Chardy, die 86 plekken onder de Bulgaar staat: 6-4, 6-4.

De mondiale nummer zes, de Argentijn Juan Martin del Potro, was een maat te groot voor Kei Nishikori. De door blessures naar plek 33 afgezakte Japanner kon vijf matchpoints wegwerken, maar op de zesde was het raak voor Delpo: 6-2, 6-2.

NN scoort slecht met 'risico-opslagenbeleid'

De roep om consumenten niet met onnodig hoge hypotheekkosten te belasten, lijkt vooralsnog aan Nationale-Nederlanden (NN) voorbij te gaan. Dat stelt de Consumentenbond na jaarlijks onderzoek naar het zogenoemde risico-opslagenbeleid. Verschillende hypotheken met NN als geldschieter komen daarbij als slechtste uit de bus.

Banken laten klanten extra rente (risico-opslag) betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Als de schuld minder wordt door aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt dat risico kleiner. Daarmee kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen.

Kredietverstrekkers informeren hun klanten hier volgens de bond niet altijd over, waardoor consumenten mogelijk duizenden euro's te veel betalen. Bij verschillende hypotheken van NN en dochter Delta Lloyd is het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen. Dit wordt door NN ook erkend. Een woordvoerder geeft desgevraagd aan dat er vooralsnog geen verandering van beleid in de pijplijn zit.

De algehele tendens is volgens de Consumentenbond positief. Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion krijgen in de test de maximale score. Bij hen vervalt de opslag automatisch zodra consumenten voldoende hebben afgelost. Het uiteindelijke doel van de consumentenorganisatie is dat banken het initiatief om de rente aan te passen niet bij de klant neerleggen, maar zelf actie ondernemen.

'NN blijft achter met aanpassen risico-opslag'
'NN blijft achter met aanpassen risico-opslag' (Foto: ANP)

'Frank Dane opvolger Edwin Evers'

538 heeft een opvolger voor Edwin Evers, die eind dit jaar stopt met zijn radioshow. Frank Dane, Evers' vaste vervanger tijdens vakanties, gaat de dagelijkse ochtendshow presenteren. Dat hebben bronnen binnen de zender bevestigd aan De Telegraaf.

De opvolging van coryfee Evers zou achter de schermen al een tijd geleden geregeld zijn, maar 538 wacht volgens de ingewijden op een goed moment om het bekend te maken. De komende tijd wordt met Frank Dane gesproken over het al of niet aanblijven van de sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn en nieuwslezer Henk Blok.

Edwin Evers maakte vrijdag bekend eind dit jaar te stoppen met de ochtendshow. De dj "kijkt uit naar een ander leven waarin ik hopelijk meer ruimte ga krijgen om me bezig te houden met het schrijven en het maken van muziek alvorens ik eventueel zou beginnen aan een nieuw radioavontuur."

'Frank Dane opvolger Edwin Evers'
'Frank Dane opvolger Edwin Evers' (Foto: BuzzE)

Bloemen voor de paus gezegend op transport

Vanaf de Keukenhof in Lisse gaat dinsdag een lading bloemen op transport naar Rome. Wanneer paus Franciscus op paaszondag om 12.00 uur de traditionele zegen urbi et orbi uitspreekt, zal hij weer omringd zijn door de bloemen uit Holland. Voordat ze op reis gaan zal Hans van den Hende, de bisschop van Rotterdam, de bloemenpracht zegenen.

De orchideesoort cymbidium, in groene en gele kleuren, is deze keer blikvanger op het Sint-Pietersplein. Meer dan 25 arrangeurs en bloemisten gaan twee dagen aan de slag met de arrangementen die verschijnen op de trappen van het plein en op het balkon van de paus.

De arrangeurs hebben de beschikking over duizenden rozen, delphiniums (ridderspoor), lelies, meer dan 40.000 bolbloemen, de cymbidium en zelfs metershoge bomen. Hoofdarrangeur is zoals voorgaande jaren Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt. Hij maakte de ontwerpen en koos de kleuren in overleg met het Vaticaan.

"Cymbidium staat voor vriendschap en liefde. Daarom sluit de symboliek van deze bloem perfect aan bij het paasfeest", aldus Deckers.

Bloemen voor de paus gezegend op transport
Bloemen voor de paus gezegend op transport (Foto: ANP)

Overheidsschuld onder Europese norm

De Nederlandse overheidsfinanciën voldoen voor het eerst sinds 2008 weer aan de Europese normen voor zowel tekort als schuld. De schuld eind 2017 bedroeg 416 miljard euro, oftewel 56,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2016 was dit nog 61,8 procent. Volgens Europese regels moet de schuld van eurolanden beneden de norm van 60 procent van het bbp liggen. Het overheidssaldo kwam in 2017 uit op een overschot van 1,1 procent van het bbp.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën in 2017.
De overheidsschuld is in 2017 met 18 miljard euro afgenomen. De schuld nam nog niet eerder in een jaar zo veel af als in 2017. De overheid behaalde een overschot van 8 miljard euro. Ook dit hoge overschot is uitzonderlijk. Alleen in het jaar 2000 viel er een hoger overschot te noteren.

De schuld als percentage van het bbp daalde van 61,8 procent naar 56,7 procent. Dit is ruim onder de Europese schuldnorm van 60 procent . Voor het laatst voldeed Nederland aan deze norm in 2010. Nederland is evenwel al sinds 2013 uit de buitensporigetekortenprocedure omdat de schuld voldoende afnam. Door de kredietcrisis liep de schuldquote op tot bijna 68 procent in 2014. Daarna werd per saldo op de schuld afgelost.

Niet alleen het overschot droeg in 2017 bij aan de daling van de schuld. Ook de opbrengsten uit de verkoop van aandelen, zoals ABN AMRO en ASR, en de afwikkeling van derivatencontracten leverden de Staat ruim 8 miljard euro op voor schuldaflossing. Dit droeg, net als het overschot, voor ruim 1 procentpunt bij aan de daling van de schuldquote. Ook de toename van het bbp had een groot effect. Hierdoor daalde de schuldquote met bijna 3 procentpunt.

Tekort voor lokale overheid
Het saldo van inkomsten en uitgaven van de overheid was met 8 miljard euro uitzonderlijk groot. Dit komt overeen met 1,1 procent van het bbp. Een jaar eerder bedroeg het saldo 0,4 procent van het bbp. Nederland voldoet al sinds 2013 aan de Europese tekortnorm van 3 procent.

Het Rijk en de socialezekerheidsfondsen behaalden in 2017 beide een overschot. Dat is voor het eerst in tien jaar. De lokale overheid liet daarentegen een tekort zien van ruim 1 miljard euro, waar een jaar eerder nog een klein overschot kon worden opgetekend. De Rijksbijdragen aan de lokale overheid bleven achter bij de gestegen uitgaven.

Forse stijging belastingopbrengsten
De verbetering van de overheidsfinanciën in 2017 kwam vooral door de belasting- en premie-opbrengsten. Zij stegen met bijna 13 miljard euro ten opzichte van 2016. De loon- en inkomstenheffing droeg het meest bij aan de stijging van de belastingen en premies. Ook andere belastingopbrengsten stegen in lijn met de groei van de economie.

Relatief fors, bijna 30 procent, steeg de belasting op nieuwe auto’s. Niet alleen de toegenomen autoverkopen verklaren deze stijging, maar ook hogere opbrengsten per auto. De belasting- en premiedruk kwam uit op 38,5 procent van het bbp, iets hoger dan in 2016.

Uitgaven omhoog
De overheidsuitgaven namen vergeleken met voorgaande jaren sterk toe. Waar de uitgaven in de periode 2010 – 2016 zich tussen de 300 en 307 miljard euro begaven, namen ze in 2017 toe tot 312 miljard euro. Dit is een stijging van bijna 7 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. De afdrachten aan de Europese Unie stegen met 1 miljard euro relatief veel. Dit is een gevolg van een korting over oude jaren die de uitgaven in 2016 fors deden verlagen. Ook de overheidsinvesteringen stegen sterk, met ruim 5 procent.

De gereedkoming van het knooppunt A1/A6 had een groot effect op de investeringen. Uitgaven aan uitkeringen en zorg, de grootste uitgavecategorie bij de overheid, stegen met bijna 2 procent. Salarissen en lonen stegen, net als een jaar eerder, met iets meer dan 2 procent. De rente-uitgaven bleven net als voorgaande jaren afnemen. Dat gaf in 2017 een financieel voordeel van ongeveer 0,8 miljard euro.

FOK! Wat een weer: code mistig

Vanochtend begint op uitgebreide schaal met mist, deze verdwijnt in de loop van de ochtend. Verder zijn er wolkenvelden en er kunnen enkele buien voorkomen. Het wordt ongeveer 10°C. De wind is overwegend west en zwak tot matig.

Komende nacht zijn er enkele wolkenvelden aanwezig en blijft het op de meeste plaatsen droog. Lokaal kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 0°C in het oosten tot 3°C in het westen. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

Dinsdagochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit verder toe en gaat het regenen. De temperatuur loopt op naar maximaal 6°C aan zee tot 9°C in het zuidoosten. De wind waait uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig. Geleidelijk wordt de wind aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Armani XL heeft schitterend weer in Disneyland Parijs  (Foto: Armani XL )
Armani XL heeft schitterend weer in Disneyland Parijs (Foto: Armani XL )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Maatregelen om luchtkwaliteit snel te verbeteren

Om de laatste overschrijdingen van de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit versneld weg te nemen, stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met de provincies en gemeenten aanvullende maatregelen voor. Het doel is de overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn op te lossen.

Hiermee vult Van Veldhoven het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit aan. Met name in drukke straten in onze binnensteden en op een beperkt aantal plekken rond veehouderijen voldoet Nederland nog niet overal aan Europese normen. Het aangevulde plan zal op dinsdag 27 maart in consultatie gaan. Ook wordt het pakket parallel aan de zienswijzeprocedure doorgerekend.

‘Gezonde lucht van levensbelang’
Van Veldhoven: “We zijn continu bezig onze luchtkwaliteit verder te verbeteren en knelpunten uit de wereld uit te helpen. Het stopt dan ook niet wanneer we straks aan Europese normen voldoen, want het kabinet streeft naar de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. Gezonde lucht is van levensbelang.”

Concrete maatregelen
In het aangepaste Samenwerkingsprogramma worden op verschillende niveaus ruim 100 extra maatregelen opgenomen. Maatregelen die op korte termijn effect hebben, zoals de herinrichting van een kruispunt. Of acties die op iets langere termijn werken, zoals extra investeringen in elektrische laadpalen. Daarnaast komt het Rijk met wetgeving die het mogelijk maakt dat gemeenten lagere parkeertarieven kunnen vragen voor voertuigen die minder vervuilend zijn en worden de mogelijkheden voor het stimuleren van schonere mobiele werktuigen onder de loep genomen.

Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit
In het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit werken Rijksoverheid en decentrale overheden samen om met het oog op onze gezondheid luchtkwaliteit te verbeteren. Het doel is overal te voldoen aan de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof. Uit de rapportage voor 2017 blijkt dat in veruit het grootste deel van Nederland de concentraties onder de deze normen liggen. Langs drukke straten in zeven steden zijn er nog wel overschrijdingen, net als in gebieden rond intensieve veehouderijen.

NHL: Jets verslaan Predators en staan in play-offs

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets mogen zich op gaan maken voor de play-offs in de NHL, de strijd om de Stanley Cup. De Jets waren in het eigen Bell MTS Place in Winnipeg te sterk voor de Nashville Predators en verzekerden zich in de Central Division van een play-offplek, zoals de Predators eerder al deden.

Roman Josi en Kyle Turris brachten de Predators in de eerste periode op voorsprong, waarna Kyle Connor de aansluitingstreffer maakte. Ryan Ellis vergrootte de voorsprong van Nashville, maar Dustin Byfuglien en Bryan Little zorgden in de tweede periode voor de gelijke stand: 3-3.

Dat duurde niet heel lang, want het was Viktor Arvidsson die de Predators opnieuw op voorsprong zette, alvorens Blake Wheeler vroeg in de derde periode voor de 4-4 tekende. In overtime werd niet gescoord en dus waren shootouts nodig, waarin Mark Scheifele namens de Jets de enige goal maakte.

Uitslagen NHL zondag
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 5-4 OT
Dallas Stars - Vancouver Canucks 1-4
Winnipeg Jets - Nashville Predators 5-4 SO
Minnesota Wild - Boston Bruins 1-2 OT
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 4-5 OT

Jets - Predators (Bron: YouTube)

NBA: Harden en James leiden teams naar winst

Bepaald niet voor het eerst dit seizoen hebben basketballers James Harden en LeBron James hun ploegen naar een overwinning geleid. Harden was voor de Houston Rockets goed voor 18 punten, 15 assists en 10 rebounds, waarmee hij zijn ploeg langs de Atlanta Hawks leidde: 118-99.

James ging met de Cleveland Cavaliers op bezoek bij de Brooklyn Nets, een duel dat was in het laatste kwart beslist werd in het voordeel van de al voor de play-offs geplaatste Cavaliers: 114-121. James liet 37 punten en tien rebounds noteren, naast een heerlijke dunk.

De Toronto Raptors, de nummers één in het oosten, gingen onderuit tegen de Los Angeles Clippers, terwijl de Golden State Warriors verloren van de Utah Jazz, een belangrijke zege met het oog op de play-offs voor de nummers acht in het westen.

Uitslagen NBA zondag
Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 114-121
Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 106-103
Indiana Pacers - Miami Heat 113-107 OT
Sacramento Kings - Boston Celtics 93-104
Toronto Raptors - Los Angeles Clippers 106-117
Washington Wizards - New York Knicks 97-101
Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 105-108
Houston Rockets - Atlanta Hawks 118-99
Golden State Warriors - Utah Jazz 91-110

De heerlijke dunk van James (Bron: YouTube)

Paters Westvleteren laten bierrel achter zich

De Vlaamse paters die het exclusieve trappistenbier Westvleteren brouwen, hebben de strijdbijl met de Nederlandse supermarktketen Jan Linders begraven. De Vlaamse omroep VRT meldt dat ze geen juridische stappen zetten, nadat het bedrijf had toegezegd de trappist niet nog eens te zullen verkopen.

Jan Linders verkocht onlangs zo'n driehonderd kratjes "om de consument kennis te laten maken met dit mooie bier". De abdij was daar zeer ontstemd over. Het beroemde bier wordt slechts in beperkte hoeveelheden gebrouwen. Het is normaal alleen te koop bij de Sint-Sixtusabdij zelf, na telefonische reservering. Klanten krijgen maximaal twee kratten mee en moeten twee maanden wachten tot hun volgende bestelling.

De supermarktketen had het bier naar eigen zeggen via 'inkooppartners' ingekocht. Vrijwel alle biertjes waren binnen een dag verkocht, voor 9,95 euro per flesje. Bij de abdij kost een heel krat met 24 flesjes donker bier 40 euro, 1,66 euro per stuk.

De paters gaan vanwege de 'bierrel' hun reserveringssysteem tegen het licht houden. Wie online Westvleteren wil kopen, wordt gewaarschuwd: "De afnemer is eindverbruiker."

Jan Linders liet eerder al weten dat het een eenmalige actie was. "Het sentiment dat hierbij is ontstaan, hebben we wellicht onderschat".

Paters Westvleteren laten bierrel achter zich
Paters Westvleteren laten bierrel achter zich (Foto: ANP)

Pornoster moest zwijgen over seksdate Trump

Pornoactrice Stormy Daniels werd onder druk gezet om te zwijgen over haar seksdate met Donald Trump. Dat zei Daniels in het televisieprogramma 60 Minutes van de Amerikaanse tv-zender CBS. In het interview vertelde zij over de seksuele ontmoeting met Trump in 2006 op een golfresort. De zakenman was toen net twee jaar getrouwd met zijn huidige vrouw Melania.

In 2016 tekende de actrice een geheimhoudingsverklaring over haar nacht met Trump. Daarvoor ontving zij 130.000 dollar van advocaat Micheal Cohen, die nauwe banden heeft met Trump.

,,Ik had het gevoel geen keuze te hebben." Daniels zegt dat ze door haar eigen management gepusht werd te tekenen. ,,Ze kunnen je leven tot een hel maken", werd haar gezegd. Cohen heeft herhaaldelijk ontkend de actrice te hebben bedreigd.

Dat zwijgcontract is niet geldig, vindt Daniels, omdat de overeenkomst volgens haar nooit door Trump is ondertekend.

Volgens de Washington Post moet de betaling van Cohen gezien worden als overtreding van wetten op de campagnefinanciering. De betaling had duidelijk als doel Daniels te laten zwijgen.

Pornoster moest zwijgen over seksdate Trump
Pornoster moest zwijgen over seksdate Trump (Foto: ANP)

Militair mag uniform weer op straat aan

Militairen mogen in het openbaar weer hun legeruniform dragen. Minister Ank Bijleveld (Defensie) trekt het verbod in dat sinds 2014 geldt. Dat blijkt uit de Defensienota die maandag verschijnt en waaruit het AD citeert.

,,Het leger heeft de taak om ons koninkrijk en zijn bondgenoten te beschermen. Dan is het ook belangrijk dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent", zegt minister Bijleveld (CDA).

De bewindsvrouw komt daarmee tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van militairen. De intrekking van het verbod moet bovendien bijdragen aan het verminderen van het personeelstekort. ,,We moeten heel veel nieuwe mensen werven en dan is het belangrijk dat je laat zien wat militairen doen. Dat mensen hen op straat gewoon kunnen aanspreken als ze meer over hun vak willen weten", zegt Bijleveld tegen het AD.

Het uniformverbod werd in september 2014 ingesteld vanwege een verhoogde dreiging door jihadstrijders. Eind 2016 werd het verbod voor militairen om in het openbaar een uniform te dragen al iets versoepeld. Defensiepersoneel mocht toen het uniform aanhouden in de dienst- of privé-auto.

Militair mag uniform weer op straat aan
Militair mag uniform weer op straat aan (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.