VVD: geen minimumleeftijd levenseinde

De VVD wil geen leeftijdsgrens voor euthanasie in het kader van de op dit moment besproken levenseinderegeling. In dit plan moet het voor mensen 'met een voltooid leven' mogelijk worden om te kiezen voor een vrijwillig levenseinde.

Volgens VVD-fractielid Arno Rutte is zo'n leeftijdsgrens ongepast, omdat ouderen bij het bereiken van die leeftijd dan het idee zouden krijgen dat hun leven 'voltooid' is.

De Tweede Kamer debateert vandaag voor het eerst over de door het kabinet voorgestelde wijzigingen in de levenseinderegeling, die nog wel verder moeten worden uitgewerkt. Op dit moment is euthanasie alleen mogelijk bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden, maar het zou nu dus ook toegestaan moeten gaan worden voor mensen die niet ziek zijn, maar wel 'klaar met leven'.

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat niet onwelwillend tegen het plan, maar ziet wel dat de randvoorwaarden nog zeer duidelijk moeten worden ingevuld. Zo heeft de SP bijvoorbeeld moeite met het woord 'stervenshulpverlener' die moet bekijken of iemand op andere wijze geholpen kan worden. Het woord zou in een bepaalde richting sturen.

D66-kamerlid Pia Dijkstra is bijzonder te spreken over het plan, en denkt dat het juridisch prima mogelijk moet zijn. De SGP is mordicus tegen het plan, omdat zij sowieso tegen zelfbeschikking is op dit gebied, maar ook omdat betwist wordt of de dood wel juridisch in te kaderen valt. In het verkiezingsprogramma van ouderenpartij 50Plus valt te lezen dat ook die partij voorstander is van de verruiming van de wet in het geval van 'voltooid leven'.