Verkiezingen: coalitie houdt stand, opkomst weer laag

Icoon VerkiezingenDe coalitiepartijen van de Tweede Kamer houden ook in de Eerste Kamer een meerderheid. De SP, die het tijdens afgelopen Tweede Kamerverkiezingen uitstekend deed, kwam ook tijdens deze verkiezingen als winnaar uit de bus en verdrievoudigde haar zetelaantal in de Senaat.

Het CDA zakt één zetel terug: van 23 naar 22 zetels; de Partij van de Arbeid zakt van 19 naar 15. De ChristenUnie wint twee zetels en komt in totaal op vier. De coalitiepartijen hebben hiermee 41 van de 75 te verdelen Senaatzetels. Dat zijn er drie minder dan in 2003.



Opkomst
Ruim 46% van de stemgerechtigde kiezers heeft woensdag de gang naar het stembureau gemaakt, ruim een procent minder dan de verkiezingen van vier jaar geleden. De opkomst bij Provinciale Statenverkiezingen is de afgelopen stemmingen laag, zo rond de 45%. In 1978 was de opkomst nog bijna 80%.

VVD en PVV
De VVD heeft geprofiteerd van het feit dat de PVV van Geert Wilders niet aan de verkiezingen meedeed. Volgens een peiling van Maurice de Hond zou 70% van de kiezers die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de PVV stemde, op de VVD hebben gestemd. Zou de partij van Wilders wel mee hebben gedaan, dan zouden de rollen omgekeerd zijn en zou 30% van de VVD-stemmers op de PVV hebben gestemd, aldus De Hond.