Bulgarije en Roemenië lid van de EU
Ondanks dat de landen lid zijn, is er nog steeds sprake van zorg. De Europese Commissie overwoog EU-lidmaatschap van Bulgarije een jaar uitstellen, maar heeft daartoe niet besloten omdat Bulgarije op de valreep 31 wetten en 115 wetswijzigingen doorgevoerd heeft. Bulgarije heeft problemen met corruptie, georganiseerde misdaad en het geven van gelijke rechten voor de Roma. In Roemenië gaat het beter, maar ook daar zijn problemen. Zo is ook daar corruptie en functioneert het nationale parlement niet zoals het zou moeten.
De Europese Commissie blijft de landen dan ook nauwlettend volgen, ondanks dat ze lid zijn van de EU. De hervormingen op het gebied van mensenrechten, democratie en corruptie worden op de voet gevolgd door Brussel om er zo voor te zorgen dat de landen niet stoppen met hervormen nu ze lid zijn.
EU lidmaatschap levert in eerste instantie lang niet alleen voordelen op voor de landen. Ze hebben pijnlijke hervormingen door moeten voeren op het gebied van bestuur en economie. Bulgarije heeft een kerncentrale op moeten geven en moet daarom extra zuinig omgaan met elektriciteit. Ook zijn veel regels erg hoog gegrepen voor de arme landen. Hiertegenover staat dat de EU investeert in het moderniseren van infrastructuur en landbouw. Al het geld dat Brussel in de landen investeert moet transparant en doorzichtig gebeuren.