Chinese vrouw miljonair door computergame
Hoe het werkt: Anshe begon met tien Amerikaanse dollar om land te kopen. Later zou ze grotere stukken land kopen van de maker van het spel: dat kost 1250 dollar en 200 dollar huur per maand. Met onder andere Photoshop kan ze dit land verbeteren, door rivieren, bergen en bossen te maken. Dat mooiere land kan ze weer verhuren aan andere spelers, die bijvoorbeeld een huis voor zichzelf hierop bouwen of een winkel beginnen. Die betalen Anshe daar weer huur voor. De prijs verschilt naar vraag en aanbod. Als Anshe dus een fantastisch land heeft gemaakt, zal de vraag stijgen en dus ook de prijs. "Zij is de regering", zegt Philip Rosedale, de maker van het spel. Dat komt omdat Anshe haar eigen continent gemaakt heeft: Dreamland. In dit continent staan duizenden winkels, clubs en woongebieden.
"Wat ik zag was dat de mensen echte emoties hebben en dat er echte vriendschappen ontstaan", aldus de 34-jarige Anshe. "Bovendien is de economie erg realistisch". Ze chat bijvoorbeeld eerst met consumenten om te kijken waar vraag naar is. Ze merkte bijvoorbeeld dat consumenten zich stoorden aan wisselende huurprijzen. Daarop maakte ze een succesvolle nieuwe wijk met vaststaande huren. Bovendien willen veel consumenten wonen in een rustige buurt. Anshe weert clubs en winkelcentra dan ook in veel woonwijken. Ook speelt ze in op trends. Toen er in de game een nieuwe feature kwam, namelijk het gebruik van avatars, besloot ze snel mooie avatars met Photoshop te maken en voor veel geld te verkopen.
Veel verschillende online games proberen een economie te simuleren. In steeds meer games staat deze economie ook een relatie tot de echte wereld. Daarom overwegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om belasting te heffen op virtuele bezittingen.
Enkele foto's van Anche's imperium:
Anshe poseert op haar eigen strand. Groot formaat
Anshe heeft net weer wat bossen aangelegd
Anshe maakt big bucks met het verhuren van huizen